Liber la miei din 29 martie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Liber la miei din 29 martie

Apropierea Sfintelor Sarbatori Pascale, pune pe jar atit crescatorii de ovine, cit si reprezentantii Directiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). La Braila, de exemplu, a inceput deja campania de informare a cetatenilor si crescatorilor de animale cu privire la regulile ce trebuie respectate atit la vinzarea, cit si la cumpararea traditionalului miel. Masura este cu atit mai importanta cu cit, inca sub influenta pestei porcine, in intreg judetul tirgurile si oboarele sint inchise. Mai mult, integrarea in Uniunea Europeana a adus norme noi, iar volumul de munca al veterinarilor este mult mai mare. Cea mai importanta informatie ramine aceea ca, desi in multe privinte, pentru respectarea traditiei, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a obtinut derogare din partea UE, crotalierea ramine obligatorie. Cu alte cuvinte, nu vor fi admisi pe piata decit miei inregistrati si identificati (cu o singura crota).

Atentie de unde cumparati carnea de miel!

Veterinarii mentin si anul acesta vechiul avertisment privind cumpararea mieilor sau a carnii de miel. Aceste produse trebuie achizitionate numai din locuri autorizate sanitar veterinar, controlate de personal de specialitate, care nu constituie un pericol pentru sanatatea cetatenilor. "In cazul in care cetatenii vor cumpara produse din spatii improvizate sau din "sistemul stradal", se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Sacrificarea mieilor, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei sanitare veterinare. Mieii destinati sacrificarii trebuie sa fie identificati cu o crotalie in exploatatia de origine. In cursul reuniunii Comitetului Veterinar Permanent din data de 5 martie a fost votata propunerea privind emiterea unei Decizii a Comisiei Europene referitoare la derogarea pentru al doilea mijloc de identificare pentru miscarea ovinelor si caprinelor pe teritoriul Romaniei. Documentul este retroactiv si se poate face uz de acesta. Chiar daca va mai dura aproximativ o luna pina la publicarea lui, prevederile sint in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2007", a atentionat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.

Un singur abator de ovine in tot judetul

Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar. Conform precizarilor conducerii DSVSA Braila, anul acesta, sacrificarea mieilor si valorificarea produselor obtinute in urma sacrificarii se poate face in 4 moduri: 1 - in unitati de abatorizare autorizate sanitar-veterinar care indeplinesc standardele europene, de unde carnea poate fi comercializata pe piata intracomunitara; 2- in unitati de abatorizare aflate in tranzitie (care vor indeplini standardele europene pina la 31 decembrie 2009), de unde carnea poate fi comercializata pe piata nationala; 3 - in spatii avizate sanitar-veterinar, temporar, pentru sacrificare; 4 - in gospodariile populatiei. "Precizam ca in judetul Braila nu functioneaza abatoare autorizate pentru schimb intracomunitar specializate in sacrificarea ovinelor. Avem un abator autorizat pentru vinzarea la nivel national, "Dani&Vio", singurul de ovine din judet", a mai spus Caragata.

Cinci puncte pentru comercializarea si sacrificarea mieilor

In acest caz, DSVSA va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare, numai pentru 10 zile, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Spatiile respective trebuie sa indeplineasca conditiile de igiena prevazute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitara veterinara. Carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului nostru. Cetatenii care achizitioneaza miei vii, ii pot sacrifica in aceste spatii.
La acest moment DSVSA are in vedere 5 puncte, cite unul in orasele Ianca, Faurei si Insuratei si doua in municipiu, in Piata Mare si in Concordia. Avind in vedere ca pina de sarbatori nu se va ridica restrictia impusa tirgurilor si oboarelor din cauza pestei porcine, conducerea DSVSA a promis ca va lua in calcul amenajarea in aceste puncte si a unor zone unde vor putea fi comercializati miei vii, bineinteles sub stricta supraveghere sanitar-veterinara.
Concret, pentru ca anul acesta, Pastele, atit cel catolic cit si cel ortodox, se sarbatoreste in aceeasi zi, 8 aprilie, pietele brailene vor avea liber pentru comercializarea mieilor din data de 29 martie.
In evidentele DSVSA Braila sint inregistrati in prezent aproape 151.000 de miei, din care crotaliati, 30.000. Conducerea DSVSA apreciaza ca e timp suficient pina de sarbatori pentru identificarea tuturor exemplarelor. Probabil nu vor fi crotaliati mieii nascuti de aici incolo, dar acestia oricum nu vor atinge o greutate optima pentru a face obiectul sacrificarii.

Sanctiuni de pina la 300 lei

In ceea ce priveste sacrificarea mieilor in gospodariile populatiei, DSVSA confirma ca acest lucru este posibil, insa numai cu avizul medicului veterinar. "Proprietarul trebuie sa anunte medicul veterinar atunci cind doreste sa sacrifice animalele. El este obligat sa predea medicului veterinar crotaliile. Carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consumul propriu", a subliniat purtatorul de cuvint al DSVSA Braila.
Sacrificarea animalelor in alte locuri decit cele autorizate sau in absenta supravegherii sanitare veterinare, constituie abatere de la
prevederile legale si va fi sanctionata cu sume cuprinse intre 200 si 300 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro