Mergi la conţinutul principal

Liber la cultivarea soiei modificate genetic

Producatori de seminte sau reprezentanti ai acestora, din mai multe judete ale tarii, au participat, marti, la o intilnire de lucru cu oficiali ai Ministerelor Agriculturii si Mediului, carora le-au expus nemultumirea lor fata de decizia de restrictionare a cultivarii soiei modificate genetic in apropierea zonelor protejate. Este vorba despre OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului. Concret, articolul 54 al acestei ordonante prevede: "Orice activitate de cultivare sau testare a plantelor superioare modificate genetic In ariile naturale protejate, legal constituite, precum si la o distanta mai mica de 15 km fata de limita acestora, este strict interzisa". Cum, in Braila, au statut de arii protejate: Insula Mica a Brailei, Lacul Jirlau, Rezervatia Naturala Camnita si Rezervatia Naturala Viisoara, aplicindu-se regula razei de 15 km rezulta ca in nici o zona a judetului nu se mai poate cultiva soia PMG. In aceeasi situatie se afla si fermieri din judetele: Ialomita, Tulcea, Calarasi, Constanta, Giurgiu si Teleorman.

"Stiintific se poate demonstra ca soia PMG nu influenteaza in nici un fel mediul"

Nemultumiti de acest lucru, producatorii, prin intermediul unor asociatii profesionale sau sindicate agricole, au solicitat, marti, o intilnire cu factorii raspunzatori. Judetul nostru a fost reprezentat de o delegatie formata din 4 persoane, membri ai Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Seminte si Material Saditor "Danubiu" Braila. Delegatia a fost condusa de Siica Daniilescu, directorul executiv al asociatiei, si formata din fermierii Mihai Petrosu, Vasile Dogarescu si Dorian Dimofte. Pentru inceput, discutiile s-au purtat in plen cu secretarul de stat Mugur Craciun. Fiind specialist in producerea de seminte, Craciun a inteles protestul producatorilor si, inarmat cu argumente, a solicitat la rindu-i o discutie cu ministrii Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu. La discutie au participat si doi reprezentanti ai fermierilor, Siica Daniilescu, din partea asociatiilor profesionale, si Tudor Dorobantu, din partea sindicatelor. Sustinuti in demersuri si explicatii de Mugur Craciun, cei doi au reusit sa convinga pe cei doi ministri de necesitatea abrogarii acestui articol de lege, in conditiile in care stiintific se poate demonstra ca soia PMG nu influenteaza in nici un fel mediul. Convinsi de argumentele prezentate, stiintifice, economice si sociale, cei doi ministri au promis ca cel tirziu luni problema se va rezolva in favoarea fermierilor. Cel putin pentru 2006, pentru anul viitor, negocierile ramin deschise, cu mentiunea ca decizia finala va apartine Comisiei Europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro