Leul - tare, ca untul la soare! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Leul - tare, ca untul la soare!

Cresterea preturilor de consum s-a accelerat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in luna iulie a anului 2005, cind rata inflatiei s-a situat la 9,3%.
In luna iulie a acestui an, grupa produselor nealimentare a fost singura care a inregistrat o crestere a preturilor, de 2,31%, marfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS.
Avansul preturilor produselor nealimentare a fost determinat de scumpirea gazelor naturale cu 12,53% si a energiei electrice cu 4,51%.
In total, grupa energie electrica, gaze si incalzire centrala, care detine de altfel cea mai mare pondere in Indicele Preturilor de Consum (IPC), a consemnat o crestere de 6,64%.
Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost inregistrate de tutun si tigari (3,66%) si combustibili (1,37%), si aceste produse avind ponderi insemnate in IPC.
Din grupa marfurilor alimentare, piinea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%, cresterea fiind impulsionata cu precadere de carnea de porc, preturile pentru acest produs inregistrind un avans de 1,56%.
Preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la brinza cu 0,7%.
Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.
De asemenea, fructele si conservele de fructe au consemnat scaderi de preturi de 6,32%, pe fondul reducerii preturilor la fructele proaspete cu 11,22%.

Transportul aerian, telefonia si chiriile s-au ieftinit

Din grupa serviciilor, telefonul s-a ieftinit cu 2,06%, la fel si transporturile aeriene, iar chiriile cu 0,03%.
Cresteri de preturi s-au inregistrat la transportul rutier, cu 0,36%, la abonamente auto, cu 3%, si apa, canal si salubritate, cu 0,72%.
Rata medie lunara a inflatiei din primele sapte luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,4% in perioada similara din 2007.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) fata de precedentele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) determinata pe baza IPC este 7,5% si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 7,6%.
In luna iulie, IPC fara bauturi alcoolice si tutun s-ar fi plasat la 0,55%, iar fara combustibili, la 0,64%.
Excluzind influenta produselor ale caror preturi sint reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,01%.
De asemenea, fara legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sint reglementate, IPC ar fi fost de 0,48%.
Rata anuala a inflatiei din iulie a fost similara cu cea estimata de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, de 9-9,2%, interval anuntat cu ocazia prezentarii celui mai recent raport asupra inflatiei.
Unii analisti economici prognozasera cresteri de preturi mai accelerate, estimind ca avansul anual ar putea ajunge la 9,5%.
Oficialul BNR considera ca din luna august inflatia va intra pe un trend descendent, care va continua pina la finele anului.
La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, revizuirea in sus a inflatiei a fost generata atit de presiunile din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea cresterii PIB din primul trimestru din 2008, dar si de dinamica alerta a cresterii salariilor din sectorul bugetar si de majorarile preconizate ale pensiilor.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro