Mergi la conţinutul principal

Legislatia privind derularea Programelor "Fermierul" si "Sapard" se modifica

La sfirsitul saptaminii trecute, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca Guvernul a aprobat doua acte normative prin care producatorii agricoli care doresc sa acceseze Programul "Fermierul" si autoritatile care doresc sa acceseze Programul "Sapard" vor beneficia de o serie de facilitati.
Conform ordonantei aprobate in ultima sedinta de Guvern, producatorii agricoli care acceseaza Programul "Fermierul" vor avea urmatoarele facilitati: aplicarea de tarife unice pentru activitatile specifice desfasurate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si de unitatile subordonate, percepute pentru terenurile agricole; scutirea de la plata taxelor de timbru pentru activitatea notariala si a timbrului judiciar datorate pentru autentificarea actelor de transfer a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, achizitionate In vederea constituirii de ferme familiale cu caracter comercial; scutirea de la plata taxelor/tarifelor pentru eliberarea avizului/autorizatiei PSI, avizului/autorizatiei sanitare si avizului/autorizatiei sanitare-veterinare.
"Pentru a realiza fluidizarea absorbtiei fondurilor "Sapard", am decis Infiintarea unui birou unic de avizare, In cadrul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene", a precizat Gheorghe Flutur. El a sustinut si ca aceste birouri unice vor acorda asistenta de specialitate pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si acordurilor pentru proiecte.
Totodata, pentru accesarea Programului "Fermierul", producatorii trebuie sa Indeplineasca si ei unele conditii de eligibilitate, cum ar fi:
sa aiba atestat de ferma familiala cu caracter comercial, sa realizeze investitii In productia agricola, iar aceste proiecte sa respecte conditiile de eligibilitate, tehnice si economice prevazute In legislatia din domeniu. "Facilitatile financiare acordate prin Programul "Fermierul" vizeaza consolidarea exploatatiilor agricole existente care produc, In principal, pentru autoconsum si sustinerea acestora In vederea realizarii unui surplus de produse agricole, vegetale si animale, pentru comercializarea pe piata", a mai spus Flutur.

Modificari privind absorbtia fondurilor "Sapard"

Pe linga aprobarea facilitatilor privind derularea Programului "Fermierul", saptamina trecuta Guvernul a modificat si legea privind stimularea absorbtiei fondurilor "Sapard" astfel Incit si autoritatile centrale sa poata beneficia de Fondul de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul Programului "Sapard". Modificarile vizeaza in special laboratoarele judetene, ca beneficiare ale Masurii 1.2 - "Imbunatatirea structurilor In vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor" a Programului "Sapard". "In timpul inundatiilor din 2005 au murit multe animale si pasari si au aparut focare de pesta porcina clasica si focare de gripa aviara. Consideram ca se impune aplicarea masurilor de combatere a acestor boli, gestionarea situatiilor de urgenta aparute si cresterea numarului de probe si analize In cadrul laboratoarelor", a explicat Flutur decizia Guvernului.
Conform actului normativ, de garantiile acordate de fondurile de garantare beneficiaza si: consiliile locale si asociatiile consiliilor locale pentru proiecte de infrastructura rurala, tehnico-edilitara si drumuri forestiere; Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare pentru infrastructura de prevenire si protectie Impotriva inundatiilor;
Directiile Sanitare Veterinare pentru extinderea, modernizarea constructiilor si dotarea laboratoarelor si pentru reteaua informationala nationala; persoane fizice si juridice private pentru proiecte din domeniul silviculturii.
O alta modificare vizeaza si cresterea plafonului de garantare a creditelor, garantate acum pina la 100% de Fondul de Garantare a Creditului Rural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro