In ceea ce priveste adaposturile, nu exista decit 10 locuri la Fundatia "Lumina". Potrivit articolului 23, aliniatul 5 al Legii nr. 217/2003, adaposturile pot fi publice sau private, in functie de natura finantarii. Infiintarea acestora revine consiliilor judetene si consiliilor locale, cu avizul Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei.
Centrul nu va fi extins, pentru ca nu sint bani
Amenajarea Centrului de primire in regim de urgenta pentru femei, mame si copiii abuzati in familie a fost posibila cu sprijinul Consiliului Local care a pus la dispozitie spatiul prin hotarire, fara chirie, pina-n 2010. "Centrul a fost amenajat in cadrul unui proiect mai mare cu finantare pe perioada 2002-2003. Am scris proiectul in 2000 cind m-am gindit la acest serviciu. A fost derulat in perioada 2002-2003, a beneficiat de finantare Phare, in cadrul programului Ricop. Avem 10 locuri cu posibilitatea de a amenaja inca o camera. Centrul a primit aviz de infiintare din partea Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei in decembrie 2005, iar la inceputul anului 2006 acest serviciu a fost acreditat de catre Comisia Judeteana de Acreditare a Furnizorilor de Servicii - Braila. In acest an am beneficiat de subventie de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.", ne-a declarat Maria Jerlaeanu, coordonator al proiectului.
Primarul Constantin Cibu a precizat ca nu intentioneaza sa extinda centrul de la "Lumina", deoarece Primaria nu are bani.
Avind in vedere ca amenajarea acestor adaposturi revine atit in sarcina Consiliului Local, cit si a Consiliului Judetean, DMSSF s-a adresat celei de-a doua institutii care inca nu a demarat nimic in acest sens.
La Consiliul Judetean ploua
Comparativ cu Consiliul Local, unde Legea nr. 217/2003 este cunoscuta si chiar s-au emis hotariri care pun in practica prevederile actului normativ, la Consiliul Judetean, "legea nu functioneaza".
Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ, a recunoscut faptul ca violenta in familie este un fenomen raspindit in Romania, mai ales in Braila. "Este multa saracie aici. Omul isi regaseste echilibrul in alcool si de aici toate nenorocirile: copii abuzati, violenta. Daca nu facem toti un efort comun pentru a diminua efectele acestui fenomen, inseamna ca ne meritam soarta", a spus el. Abordat in legatura cu infiintarea adaposturilor pentru victimele violentei in familie, presedintele CJ a precizat ca nu cunoaste pe de rost toate prevederile actelor normative, dar ca are directori care cunosc aceste probleme. Totusi, intrebati punctual care sint obligatiile CJ pe Legea nr. 217/2003, acestia au spus ca nu functioneaza actul normativ, institutia ghidindu-se dupa Legea 272/2004. De asemenea, nu se stia despre existenta Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, institutia care da avizele pentru ridicarea adaposturilor. Grav este insa faptul ca Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) din Braila a adus la cunostinta Consiliului Judetean si in cursul anului 2005, si in 2006, obligativitatea ridicarii acestor amplasamente, insa nici pina acum nu s-a luat vreo masura.
Toate drumurile duc la ONG-uri
Potrivit legii, DMSSF este reprezentantul in teritoriu al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei si monitorizeaza activitatea de combatere a violentei in familie. Ambele institutii functioneaza in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
"Lumea uita sa indice care e sursa acestor cheltuieli. De unde sa cheltuim bani pentru asa ceva? Toti cerem. E un cerc vicios. Primim o sarcina printr-o lege, ne adresam Ministerului de Finante, acesta ne spune “surse locale”, iar noi nu avem bani. Acest lucru trebuie rezolvat de catre ONG-uri fie din bani europeni, fie nationali sau si dintr-o parte si din alta", a mai spus Stancu.
Un alt motiv invocat de reprezentantii CJ pentru ignorarea Legii nr. 217/2003 a fost legat de faptul ca in acest act normativ nu este precizata cota de participare a institutiei pentru infiintarea acestor adaposturi. "Comparativ cu Legea nr. 272/2004 unde exista detalii in acest sens, in 217/2003 nu e precizata cota de participare", ne-a declarat Nicu Filote, secretar general al Consiliului Judetean. Acesta a confirmat faptul ca la Directia Generala pentru Protectia Copilului exista centru de prevenire si consiliere, nu adapost pentru victimele violentei in familie.
Precizam ca reprezentantii autoritatilor si ai organizatiilor neguvernamentale din mai multe judete ale tarii s-au adresat deja Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei pentru a obtine informatii legate de proiectele cu cofinantare.