Specialist in modelarea matematica a relatiilor internationale, profesorul Doru Tsaganea a facut demostratii stralucite de logica si argumentare, a realizat o disectie a sistemului american cu bisturiul precis al matematicii, tinind cu atentia incordata studentii din aula universitatii, devenita neincapatoare.
Discursul sau a inceput cu o motivatie pertinenta a alegerii temei, sustinind ca alegerile si criza financiara sint cele mai importante evenimente in viata SUA, dar rezultatul lor va influenta intreaga lume, dupa care a descris situatia electorala din SUA si a analizat evenimentele economice. In finalul discursului a vorbit despre cauzele crizei economice care a afectat economia mondiala. Au urmat o serie de intrebari ale studentilor despre politica SUA in privinta crizei, motivele pentru care nu se lasa in faliment societatile care au pierdut si se aloca fonduri enorme pentru salvarea lor, insa in final a fost pusa cea mai interesanta intrebare, cum vede situatia economica si politica din Romania si ce ar trebui sa faca tara noastra pentru a fi cit mai putin afectata de criza. Profesorul Doru Tsaganea a amintit cinci masuri absolut necesare. Forta de munca sa nu fie lasata sa se descalifice, invatamintul sa-si pastreze caracterul stiintific, sa nu se treaca la matematica facuta cu hirtii colorate, istoria sa nu se studieze prin intermediul vietii actorilor si sa se mentina preponderenta orelor de stiinte in programele scolare, pentru ca producatorii din industrie obtin mai multa plusvaloare decit cei din servicii. Profesorul Tsaganea a precizat ca puterea unei tari este data de cit de multe stapineste in domeniul stiintelor, iar ca exemplu a dat tari industrializate: Anglia, Japonia, Rusia sau tarile asiatice. In al doilea rind ar fi necesara reindustrializarea Romaniei, sa se puna pe picioare o industrie competitiva si sa se urmareasca dezvoltarea inalta a agriculturii, domeniu in care Braila ar putea fi de departe un cistigator. Doru Tsaganea a fost de acord si cu dezvoltarea turismului, insa cu un turism inteligent, nu sa se faca investitii care nu vor putea fi recuperate si eficientizate niciodata, asa cum sint cele de la Poiana Brasov. Argumentul sau este acela ca o statiune de schi la ora actuala nu poate functiona eficient fara zapada artificiala, iar aceasta nu poate fi produsa la Poiana Brasov pentru ca nu exista apa suficienta. Ca atare, toate superhotelurile de acolo nu au un viitor prea roz. A mai spus ca Romania este o destinatie grozava de turism daca lucrurile sint privite din stepa ruseasca. In final, a revenit la educatie si la munca, elemente fara de care nici o tara nu poate prospera si a subliniat faptul ca romanii trebuie sa dobindeasca un mod de gindire continental, nu local.
Profesorul Doru Tsaganea a fost asistent al stralucitului matematician brailean Edmond Nicolau
Prof. univ. dr. Doru Tsaganea s-a nascut la Braila si este specialist in modelarea matematica a relatiilor internationale. A urmat Facltatea de Cibernetica a Academiei de Studii Economice si a sustinut un doctorat la ASE in domeniul statisticii. Cibernetica a studiat-o cu un stralucit matematician brailean, Edmond Nicolau, al carui asistent a devenit dupa absolvire. Prof. univ. dr. Doru Tsaganea a marturisit ca l-a impresionat la profesorul Edmond Nicolau usurinta cu care acesta se juca pe tabla cu ecuatiile. Dupa 1983 a plecat din tara si a sustinut un al doilea doctorat in Relatii internationale la Universitatea din New York. Este membru al Asociatiei de Studii Internationale si se ocupa de cercetarea stiintifica in domeniul modelarii matematice in politica internationala. Inainte de a emigra in Statele Unite, prof. univ. dr. Tsaganea a predat Cibernetica Economica la ASE Bucuresti. Intre anii 1993 - 1995 si 1996 - 1997 a predat Relatii Internationale, ca Profesor Fulbright la Unversitatea din Bucuresti, la Universitatea din Cluj si la ASE Bucuresti. In Statele Unite, prof. univ. dr. Tsaganea a predat la Graduate Center of the City University of New York, Baruch College, City College and Metropolitan College.