Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lectie de civilizatie in cartierul Vidin

Problema gunoaielor aruncate aiurea pe strazi, intre blocuri, pe spatii verzi, oriunde, oricind si oricum a devenit o boala cronica in Romania, iar Braila nu face exceptie de la regula. De la maldarele de deseuri care zac pe la colturi de strada pina la pubelele revarsate de pe linga blocuri, nimic nu lipseste din ceea ce alcatuieste imaginea dezolanta a lipsei de civilizatie romanesti. In general, pentru aceasta situatie sint blamate autoritatile locale insa, de multe ori, vina apartine cetatenilor de rind. Unde exista un pic de bunavointa si respect pentru ordine si curatenie, mugurii civilizatiei infloresc imediat. O dovada concreta in acest sens exista in cartierul Vidin, pe Str. Cometei. Satui ca pubelele din fata blocului lor sa fie folosite si de locatarii altor blocuri, sa fie rasturnate de ciinii vagabonzi sau rascolite de diversi indivizi care cauta prin gunoaie, membrii Asociatiei de Proprietari nr. 86 au pus mina de la mina si au amenajat un punct de colectare a deseurilor dotat cu platforma betonata si ingradit cu plasa metalica. Accesul la pubele se face doar deschizind un lacat pentru care fiecare familie din blocul 16 detine cite o cheie. Pina la un punct, se poate spune ca initiativa a avut succes: de citeva saptamini, locatarii blocului respectiv isi depoziteaza deseurile intr-un mod cit se poate de civilizat, iar pubelele nici nu se mai incarca pina la refuz, nici nu mai sint rasturnate. Succesul nu este, insa, deplin, fiindca asociatiile de proprietari invecinate au refuzat sa contribuie la realizarea acestui proiect. Asa se face ca, linga punctul de colectare ingradit si tinut sub cheie, se afla un container clasic, din tabla, lasat la cheremul ciinilor si a "gunoierilor" nocturni care il rascolesc imprastiind deseurile de jur imprejur.
"Am facut investitia asta ca sa scapam de mizeria din jurul pubelelor, de mirosuri si de ciinii care rascoleau toata ziua prin gunoaie. Nu ne-a costat mare lucru, doar 20 lei de familie, dar chiar si asa vecinii din celelalte blocuri nu au fost de acord sa contribuie preferind sa arunce gunoiul la container. Noi il depozitam selectiv: sticle de plastic separat, hirtie separat, resturi menajere separat. Ei arunca totul la gramada si cind incepe containerul sa se umple, ciinii care cauta resturi de mincare si oamenii care cauta sticle de plastic imprastie gunoaiele pe jos. Nu mai e aceeasi mizerie ca inainte, cind se intimpla acelasi lucru si cu pubelele noastre, dar tot nu e curatenia pe care ne-am dorit-o noi", ne-a declarat unul dintre locatarii blocului 16.

Initiativa e foarte bine primita de operatorii de salubritate

Initiativa membrilor Asociatiei de Proprietari 86 a fost primita cu bratele deschise de operatorul de salubritate "RER Ecologic Service". "Oamenii au cumparat materialele necesare, iar de construirea punctului de colectare ne-am ocupat noi. In final, investitia lor nu a trecut de 700 lei. Nu e o suma chiar asa mare, daca te gindesti la ce s-a realizat cu acesti bani. Firma noastra a mai facut un astfel de punct de colectare, la o asociatie de proprietari de pe Str. Industriei, dar acolo a fost vorba de o investitie care ne-a apartinut noua in totalitate. Cei de la AP 86 au solicitat singuri construirea unui punct de colectare civilizat. E incurajator faptul ca exista asociatii de proprietari care au astfel de initiative. Daca vom mai primi solicitari, vom continua sa acordam manopera gratis pentru construirea punctelor de colectare, iar in momentul cind vor exista cel putin 20 astfel de obiective in care colectarea sa se realizeze selectiv ne vom ocupa de valorificarea deseurilor refolosibile si banii obtinuti vor fi folositi pentru reducerea taxei de salubrizare a asociatiilor respective", ne-a declarat George Nedelcu, directorul "RER Ecologic Service"
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii