Lecţie de respect de la un veteran de război | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lecţie de respect de la un veteran de război

Pe lângă activităţile curente dedicate zilei de 9 Mai, cu cele trei semnificaţii ale sale - Ziua Victoriei asupra Fascismului, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României şi Ziua Europei - comanda Flotilei Fluviale Brăila a considerat că o vizită la domiciliul unui veteran de război reprezintă un bun prilej pentru manifestarea recunoştinţei faţă de eroii care au luptat pentru apărarea independenţei şi a libertăţii patriei. Astfel, comandantul Flotilei, comandor Cornel Rogozan şi alţi trei ofiţeri au trecut pragul colonelului în rezervă Ioan Romaniuc, care a împlinit recent 95 de ani. În dar i-au dus un tort şi un buchet de flori. Bucuros de oaspeţi, colonelul Romaniuc şi-a aşteptat vizitatorii îmbrăcat într-un impecabil costum militar, purtând la piept toate medaliile primite în timpul războiului.
Născut pe malul Nistrului, pe 14 aprilie 1921, Ioan Romaniuc a activat ca sanitar pe front, înfruntând gloanţele şi schijele obuzelor pentru a-şi salva camarazii răniţi.
"Casa mea, cu doi fraţi şi părinţii, a rămas în Basarabia, când am venit la şcoala militară în România. Încă urmam cursurile şcolii sanitare de subofiţeri când a început războiul. Ne-au mobilizat într-o noapte, iar eu am ajuns la pontonieri şi am participat la realizarea primului pod peste Prut", a povestit veteranul. Acesta îşi aminteşte de momentele cumplite ale războiului, când se avânta pe front pentru a le acorda primul ajutor răniţilor. "Se auzeau împuşcăturile, loviturile bombelor şi ţipetele răniţilor. Îmi părea rău după fiecare suflet pe care îl pierdeam", le-a mai spus vizitatorilor colonelul Romaniuc, adăugând că a trăit mult timp cu teama în suflet că ar putea să îşi întâlnească în luptă fraţii, pe post de inamici. "Pentru că se ocupau cu partea feroviară a frontului de nord, fraţii mei au fost luaţi în război de armata rusească, astfel că puteam ajunge faţă în faţă, frate contra frate, pe frontul de luptă...".

Bătrânul colonel le-a făcut o impresie foarte bună ofiţerilor care l-au vizitat. "În timp ce ne evoca un moment din timpul războiului, domnul colonel s-a oprit pentru a-i atrage atenţia colegului nostru care îi făcea fotografii: «Să nu mă prinzi cu gura deschisă sau cu ochii închişi. Tot timpul am fost foarte atent cum mă prezint şi aici e respectul pentru haina militară, pe care cu mândrie am îmbrăcat-o». În impresionantul album personal pe care ni l-a prezentat, am remarcat un chipeş subofiţer. Pentru faptele sale de front, Ion Romaniuc a fost decorat şi avansat la grad de ofiţer încă din activitate, iar înaintările succesive în grad, ca veteran de război, i-au cinstit de asemenea meritele", ne-a declarat căpitan Nicoleta Burlacu, ofiţer de relaţii publice al Flotilei Fluviale.
Un împătimit al teatrului, Ion Romaniuc i-a invitat pe ofiţerii care l-au vizitat acasă să meargă la redeschiderea din toamnă a stagiunii din Brăila. "Sunt foarte legat de teatrul nostru, pentru că ginerele meu, Virgil Mihăescu, a fost şef de şantier, cel care a reconstruit partea artistică a clădirii. Pentru acest lucru, la loc de cinste în interiorul teatrului se află bustul lui", a povestit cu mândrie bătrânul veteran.
"Am plecat din casa veteranului de război cu promisiunea că îl vom însoţi la premiera din toamnă. Suntem mai bogaţi cu un zâmbet şi o poveste de viaţă", ne-a mai spus căpitanul Nicoleta Burlacu.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro