Pe lângă activităţile curente dedicate zilei de 9 Mai, cu cele trei semnificaţii ale sale - Ziua Victoriei asupra Fascismului, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României şi Ziua Europei - comanda Flotilei Fluviale Brăila a considerat că o vizită la domiciliul unui veteran de război reprezintă un bun prilej pentru manifestarea recunoştinţei faţă de eroii care au luptat pentru apărarea independenţei şi a libertăţii patriei. Astfel, comandantul Flotilei, comandor Cornel Rogozan şi alţi trei ofiţeri au trecut pragul colonelului în rezervă Ioan Romaniuc, care a împlinit recent 95 de ani. În dar i-au dus un tort şi un buchet de flori. Bucuros de oaspeţi, colonelul Romaniuc şi-a aşteptat vizitatorii îmbrăcat într-un impecabil costum militar, purtând la piept toate medaliile primite în timpul războiului.
Născut pe malul Nistrului, pe 14 aprilie 1921, Ioan Romaniuc a activat ca sanitar pe front, înfruntând gloanţele şi schijele obuzelor pentru a-şi salva camarazii răniţi.
"Casa mea, cu doi fraţi şi părinţii, a rămas în Basarabia, când am venit la şcoala militară în România. Încă urmam cursurile şcolii sanitare de subofiţeri când a început războiul. Ne-au mobilizat într-o noapte, iar eu am ajuns la pontonieri şi am participat la realizarea primului pod peste Prut", a povestit veteranul. Acesta îşi aminteşte de momentele cumplite ale războiului, când se avânta pe front pentru a le acorda primul ajutor răniţilor. "Se auzeau împuşcăturile, loviturile bombelor şi ţipetele răniţilor. Îmi părea rău după fiecare suflet pe care îl pierdeam", le-a mai spus vizitatorilor colonelul Romaniuc, adăugând că a trăit mult timp cu teama în suflet că ar putea să îşi întâlnească în luptă fraţii, pe post de inamici. "Pentru că se ocupau cu partea feroviară a frontului de nord, fraţii mei au fost luaţi în război de armata rusească, astfel că puteam ajunge faţă în faţă, frate contra frate, pe frontul de luptă...".
Bătrânul colonel le-a făcut o impresie foarte bună ofiţerilor care l-au vizitat. "În timp ce ne evoca un moment din timpul războiului, domnul colonel s-a oprit pentru a-i atrage atenţia colegului nostru care îi făcea fotografii: «Să nu mă prinzi cu gura deschisă sau cu ochii închişi. Tot timpul am fost foarte atent cum mă prezint şi aici e respectul pentru haina militară, pe care cu mândrie am îmbrăcat-o». În impresionantul album personal pe care ni l-a prezentat, am remarcat un chipeş subofiţer. Pentru faptele sale de front, Ion Romaniuc a fost decorat şi avansat la grad de ofiţer încă din activitate, iar înaintările succesive în grad, ca veteran de război, i-au cinstit de asemenea meritele", ne-a declarat căpitan Nicoleta Burlacu, ofiţer de relaţii publice al Flotilei Fluviale.
Un împătimit al teatrului, Ion Romaniuc i-a invitat pe ofiţerii care l-au vizitat acasă să meargă la redeschiderea din toamnă a stagiunii din Brăila. "Sunt foarte legat de teatrul nostru, pentru că ginerele meu, Virgil Mihăescu, a fost şef de şantier, cel care a reconstruit partea artistică a clădirii. Pentru acest lucru, la loc de cinste în interiorul teatrului se află bustul lui", a povestit cu mândrie bătrânul veteran.
"Am plecat din casa veteranului de război cu promisiunea că îl vom însoţi la premiera din toamnă. Suntem mai bogaţi cu un zâmbet şi o poveste de viaţă", ne-a mai spus căpitanul Nicoleta Burlacu.