Rau pentru animale, bun pentru oameni
In ciuda gustului putin amar, cotulungenii n-au avut probleme cu vinderea laptelui catre o firma care il colecteaza pentru a-l prelucra industrial. De altfel, se pare ca prin procesare in regim industrial, gustul amar este indepartat, odata cu efectul sau terapeutic. "Prin prelucrare si maturare industriala, urmele de pelin din lapte sint indepartate, iar consumatorul nu percepe nici o diferenta fata de laptele normal", ne-a explicat Gicu Dragan, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Braila, adaugind ca, din punct de vedere al calitatii, laptele amar si brinzeturile derivate din acesta nu prezinta absolut nici un risc. "La analiza produselor, noi urmarim grasimea, densitatea si aciditatea produselor lactate. Gustul amar dat de continutul de pelin nu e un element de suspiciune. De altfel, nici nu am primit sesizari din partea consumatorilor privind acest aspect", ne-a declarat directorul Dragan.
In lumea stiintifica, pelinul este considerat, totusi, un factor de poluare naturala a furajelor. Medicul veterinar Marian Banica ne-a spus ca aceasta planta are un efect iritant asupra aparatului digestiv al ierbivorelor, din cauza continutului de uleiuri eterice. "Consumat in cantitati mari, poate avea o actiune iritanta si asupra sistemului nervos, animalul devenind agresiv si prezentind manifestari nervoase", ne-a mai informat doctorul Banica. Pe de alta parte, a precizat acesta, pelinul eliminat prin lapte are o actiune benefica asupra organismului uman, favorizind producerea sucului gastric, marind pofta de mincare si normalizind scaunul.
La rindul sau, Florian Vizireanu, proprietarul unui magazin specializat in comercializarea produselor naturiste, ne-a explicat ca pelinul si pelinita contin o cantitate infima de extract natural de oxitetraciclina, un antibiotic natural, fara efecte secundare, ce se asimileaza si in lapte. Vizireanu a adaugat ca, in conditiile actuale de seceta, si pelinul sufera din cauza lipsei de apa, dar acest aspect este benefic, cel putin pentru animale, deoarece nu mai contine uleiurile eterice iritante pentru sistemul digestiv.
CASETA
Planta minune din medicina traditionala
Pelinul mai este cunoscut si sub forma de "amareala care vindeca" pentru proprietatile sale benefice pe care le are asupra organismului uman. El creste pe mai toate marginile de drum nepasindu-i de razele soarelui si neputind fi deranjat de nimic. In medicina populara romaneasca, aceasta planta are un loc privilegiat fiind asemanata cu o planta magica. Este un antiinfectios extrem de energic iar ca remediu de sanatate, principiile sale amare il fac sa aiba efecte vindecatoare exceptionale. Planta este nelipsita din camara femeilor de la tara si le vindeca diferite afectiuni ca: digestia dificila, hepatita, durerile puternice de cap. Reumatismul, afectiunea cea mai des intilnita la batrini poate fi combatuta tot cu ajutorul pelinului. Persoanele care sufera de reumatism pot face bai cu infuzie combinata de pelin(5 litri la o cada de apa), de doua ori pe saptamina. El actioneaza ca un tonic nervos ameliorind local circulatia impulsurilor nervoase si vindeca miraculos daca este folosit cu regularitate. Pelinul ocupa un rol foarte important fiindu-i atribuite o serie de calitati, el ajutind persoanele care il folosesc. (Madalina GROSU)