Ieri după-amiază, în jurul orei 14.30, o cultură de orz situată pe un câmp dintre localităţile Cazasu şi Mărtăceşti a fost devastată de un incendiu. Flăcările s-au întins pe circa 3,7 hectare şi au făcut scrum spicele de pe suprafaţa respectivă. Pompierii Detaşamentului 1 Brăila s-au deplasat la faţa locului cu două autospeciale de stingere, însă au reuşit destul de greu să neutralizeze focul, din cauza vântului puternic. Din câte se pare, incendiul a fost provocat de o persoană care a aprins un maldăr de gunoi aflat la marginea culturii de orz, apoi a lăsat focul nesupravegheat.
Pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila le reaminteşte agricultorilor câteva reguli de bază: supravegherea permanentă a lanurilor de cereale, odată cu începerea coacerii; efectuarea reparaţiilor şi reviziilor la maşinile agricole şi de transport; dotarea utilajelor de recoltat cu stingătoare şi vase de minim 50 litri de apă; izolarea lanurilor prin fâşii cu lăţime de 20 m faţă de drumuri şi păduri şi 50 m faţă de căi ferate. Mai trebuie avut în vedere: stabilirea punctelor de alimentare cu carburanţi la cel puţin 20 m faţă de lanuri; amenajarea unui loc special pentru fumat, la o distanţă de cel puţin 50 m faţă de lanuri; dotarea punctelor de recoltare cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor.
Pe timpul recoltării, se interzice staţionarea utilajelor agricole în lan cu motoarele pornite; alimentarea cu carburanţi în lan a utilajelor agricole; fumatul şi focul deschis în lanuri, pe mirişti, pe combine, utilaje sau la o distanţă mai mică de 100 m faţă de punctele de alimentare cu carburanţi sau autovehicule care transportă paie; utilizarea maşinilor agricole ce prezintă pierderi de carburanţi din rezervor sau care nu sunt prevăzute cu site de captare a scânteilor la ţevile de eşapament.
După recoltare, paiele rezultate trebuie evacuate în cel mult două zile, iar miriştea se va ara.