Mergi la conţinutul principal

"Laminorul" si "Ceprohart", singurele societati importante pe care AVAS le mai are de privatizat la Braila

"Procesul de privatizare, din perspectiva Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, se afla, In acest moment, In faza sa finala", se arata intr-un comunicat de presa al autoritatii. In sustinerea acestei afirmatii, AVAS invoca faptul ca mai are un portofoliu rezidual de societati comerciale, aflate, In majoritate, Intr-o situatie economico-financiara dificila.
In ceea ce priveste portofoliul in cazul Brailei, potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a AVAS, la inceputul acestui an, acesta cuprinde doar 9 societati comerciale, cu un capital social total de 830 miliarde lei din care aproape 120 miliarde lei, detinut de stat prin actiuni: "Agromec Marasu", "Alimentara 90", "Atlas", "Ceprohart", "Cerealcom", "Combimix", "Concivia", "Laminorul" si "Mecon". De mentionat este faptul ca doar 6 sint privatizabile,
in conditiile in care "Agromec Marasu", "Combimix" si "Mecon" sint
fie radiate fie dizolvate. Dintre societatile privatizabile, in cazul a
doua unitati ("Ceprohart" si "Laminorul"), AVAS detine pachetul
majoritar de actiuni reprezentind un capital social de 302,1 miliarde
lei, din care statul detine 207,01 miliarde lei. De altfel, SC
"Laminorul" a fost deja lansata la privatizare nu mai putin de 5 ori in cursul anului trecut, negocierile cu un potential investitor fiind inca in derulare. In ceea ce priveste cele 3 unitati neprivatizabile, societatile "Agromec Marasu" si "Mecon" au fost dizolvate de drept in conditiile art. 30 din Legea nr. 359/2004, din cauza ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare, iar "Combimix" a fost deja radiata din Registrul Comertului.

"In 2006, se va continua procesul de trecere In proprietate privata, In special prin lichidare"

In prezent, la nivel national, In portofoliul autoritatii se mai afla 627 de companii cu capital majoritar de stat. Dintre acestea, In decursul anului 2005, au fost analizate peste 200 societati comerciale. Au fost selectate societatile care Inregistrau pierderi, un volum mare de plati restante, un grad ridicat de Indatorare, precum si lipsa lichiditatilor. In cadrul analizei s-a tinut cont de atractivitatea lor la privatizare, numarul de scrisori de intentie depuse, de cite ori au fost scoase la privatizare, daca sint revenite In portofoliu In urma unor privatizari nereusite. In acest context, AVAS a hotarit dizolvarea si lichidarea a 138 societati comerciale.
Dupa cum au apreciat factorii de decizie din cadrul autoritatii, deciziile pentru trecerea unitatilor din portofoliu In proprietate privata sint delicate, Intrucit aceste societati nu mai au o greutate economica reala, dar ridica In schimb probleme sociale cu impact major. In acest caz, una dintre alternativele viabile la vinzarea pachetelor de actiuni este lichidarea, varianta care a fost luata in calcul de mai multe ori chiar si in cazul "Laminorul" cind negocierile privind privatizarea esuau ori nu se prezenta nici un investitor cu o oferta ferma de cumparare. De fiecare data insa, la presiunea organizatiei sindicale reprezentative din cadrul societatii brailene, alternativa lichidarii voluntare a trecut in plan secund.
Lichidarea voluntara presupune vinzarea activelor pe module functionale, care sa ramina In piata, ca actori economici platitori de taxe si impozite.
Revenind la situatia la nivel national, in ceea ce priveste societatile cu probleme din portofoliul AVAS, aceasta se prezinta astfel: 334 unitati sint in lichidare judiciara, 17 societati in lichidare voluntara, 7 agenti economici sint In dizolvare conform Legii 31/1990, alte 138 de unitati In dizolvare conform Legii 359/2004, 21 societati fara activitate, fara date financiare si inca alte 30 In dizolvare.
"Daca In 2005, a fost initiata procedura de lichidare pentru 98 de societati comerciale, pentru anul 2006, se va continua, In mod accelerat, procesul de trecere In proprietate privata, In special prin lichidarea societatilor comerciale care se mai afla Inca In portofoliul rezidual al Autoritatii", se precizeaza in acelasi comunicat de presa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro