Mergi la conţinutul principal

Lacul Jirlău umflat artificial pentru că aşa vor muşchii unor afacerişti

Amenajări hidrotehnice în care statul a investit pe vremuri sume uriaşe de bani pentru a ţine sub control nivelul apelor de suprafaţă se află în prezent la cheremul unor firme private ce îşi permit să le folosească după cum le dictează propriul interes. O situaţie de acest gen ne-a fost semnalată la comuna Jirlău, unde câţiva săteni se plâng că nivelul lacului de lângă localitate a ajuns atât de mare încât le pune în pericol gospodăriile şi locuinţele. Lacul ar fi crescut aşa de mult, spun oamenii, deoarece patronul unei ferme din zonă ar fi dat dispoziţie să fie astupat un canal de curgere care asigura evacuarea surplusului de apă spre râul Buzău. "De când au înfundat ei canalul cu pământ şi gunoi de grajd, lacul creşte continuu. Apa a înaintat, în doar câteva săptămâni, vreo 50 de metri. A trecut dincolo de gardul din spatele curţii şi ne-a dărâmat deja mai mulţi copaci pe care i-am plantat acolo pentru a acţiona ca o perdea forestieră de protecţie. Problema e că se dărâmă malul puţin câte puţin. Dacă se menţine în continuare înfundată acea gură de scurgere, ne intră apa în grădină şi ajunge până la casă. Deja avem vecini care au casa la câţiva metri de marginea lacului", ne-a spus Ionel Morăraşu, autorul unei sesizări formulate către cotidianul nostru.
Vecinului acestuia, Romeo Constantin, în vârstă de 75 de ani, lacul i-a ajuns chiar la baza gardului, iar până la casă mai sunt doar vreo 5 metri. "Stau tot timpul cu frică să nu mă ia apa. Când bate vântul, valurile izbesc în gard mai-mai să-l rupă. În casă, am igrasie pe toţi pereţii. Dacă creşte lacul mai mult de atât nu ştiu ce o să se întâmple...", ne-a spus bătrânul, care locuieşte singur în casa sa veche şi supusă riscului de inundaţie.
Punctul de vedere oficial al Primăriei Jirlău este că lacul Jirlău se află în albia sa naturală, deci situaţia nu este atât de alarmantă pe cât o prezintă unii locuitori ai comunei. "Când este secetă, lacul scade, când nu e secetă creşte cam la cotele actuale. Faptul că unii cetăţeni s-au întins cu grădinile dincolo de limita proprietăţii lor, în albia naturală a lacului, cum este cazul familiei Morăraşu, nu este problema Primăriei. În ceea ce-l priveşte pe Constantin Romeo, acesta şi-a mărit, de asemenea, curtea cu câţiva metri, deci gardul care acum este aproape sub ape ar fi trebuit să se afle mai în spate. E adevărat, pe nea Romeo chiar noi, de la Primărie, l-am ajutat să îşi mai mărească şi supraînalţe curtea, ca să nu îi mai ajungă apa chiar lângă casă când e lacul mare, dar asta nu înseamnă că, dacă a mutat gardul mai în faţă, trebuie să se considere proprietar pe fâşia aceea de teren, care nu-i aparţine în acte", ne-a declarat primarul Jirlăului, Rică Tutulan. În ceea ce priveşte astuparea canalului de scurgere care ar cauza creşterea nivelului lacului, edilul afirmă că aceasta nu este problema lui, deoarece canalul în cauză nu se află pe teritoriul administrativ al comunei Jirlău ci aparţine de comuna învecinată, Vişani.

Comisarii de mediu au dat un termen concret pentru desfundarea canalului

Familia Morăraşu a făcut o plângere şi către autorităţile de mediu, în urmă cu câteva săptămâni. Recent, Garda de Mediu Brăila a făcut o verificare la faţa locului. Comisarii de mediu au constatat că, deocamdată, nivelul lacului nu reprezintă un pericol real pentru gospodăriile de pe mal. Pe de altă parte, însă, acuzaţiile formulate de cetăţeni cu privire la blocarea intenţionată a unui canal de evacuare a apei sunt confirmate de către Garda de Mediu.
"În data de 7 mai a.c., Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila a efectuat un control în zona lacului Jirlău, atât la trupul Jirlău cât şi la trupul Vişani. În urma verificării trupului Vişani, s-a constatat că stăvilarul aferent canalului colector principal, ce asigură evacuarea apei din trupul Vişani către râul Buzău, este parţial deteriorat, lipsindu-i porţile, atât în aval cât şi în amonte. În zona amonte a stăvilarului, în locul porţii acestuia, scurgerea apei din trupul Vişani în canalul de evacuare către râul Buzău a fost blocată cu un dop de pământ, în amestec cu gunoi de grajd. Atât stăvilarul menţionat cât şi canalul colector principal de evacuare a apei în râul Buzău sunt instalaţii hidrotehnice care fac parte din amenajarea piscicolă a SC «Ban Agrotrans» SRL", ne-a informat conducerea Gărzii de Mediu Brăila.
Potrivit Registrului Comerţului, compania are sediul în judeţul vecin, Buzău, mai precis în comuna Ziduri, sat Heliade Rădulescu şi are asociat unic şi administrator pe Radu Mirela-Hristina.
Comisarii de mediu au notificat firma respectivă ca până pe data de 15 mai să desfiinţeze dopul de pământ care blochează canalul în cauză şi să asigure scurgerea apei din lacul Jirlău - Vişani către râul Buzău, aşa cum prevede art. 2 din Legea Apelor nr. 107/1996. "Firmei în cauză i s-a atras atenţia că, în cazul în care nu va da curs celor solicitate, este pasibilă de sancţiuni contravenţionale sau penale, după caz, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se mai menţionează în comunicatul de presă primit de la Garda de Mediu Brăila şi semnat de comisarul şef Carmen Popoacă.
Deocamdată, până marţi, 12 mai, dată la care un reporter "Obiectiv" s-a aflat la faţa locului, dopul de pământ şi gunoi de grajd nu fusese îndepărtat, iar canalul era în continuare blocat. Nimeni nu putea să spună exact de ce anume fusese înfundată acea gură de scurgere. Câţiva săteni din comuna Vişani, care se aflau în preajma stăvilarului blocat, afirmau că ferma din zonă încearcă astfel să îşi asigure necesarul de apă fără a mai cheltui bani. La sediul fermei în cauză nu am găsit pe nimeni de la care să putem lua un punct de vedere.
Comisarii de mediu au mai precizat că au notificat în scris Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, în calitatea sa de administrator al corpului de apă Lacul Jirlău, pentru a efectua verificări pe amplasament şi pentru a stabili măsuri în sarcina celor responsabili, în conformitate cu prevederile Legii Apelor. Conducerea SGA Brăila ne-a declarat, însă, că nu are competenţe să ia măsuri în privinţa lacului Jirlău, deoarece acest luciu de apă aparţine în prezent unor proprietari privaţi.
"Precizăm că măsurile stabilite de comisarii de mediu au rolul de a menţine un nivel optim al apei în lacul Jirlău-Vişani, care să nu pună în pericol gospodăriile, precum şi celelalte obiective riverane, să asigure continuitatea activităţii amenajării piscicole de pe amplasament, dar totodată să asigure şi conservarea lacului, ca parte semnificativă a sitului de importanţă comunitară Balta Albă - Amara - Jirlău - Lacul Sărat Câineni şi a ariei de protecţie avifaunistică Balta Albă - Amara - Jirlău", menţionează Garda de Mediu Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro