Sorin Bosneag, directorul firmei Traian SA, care administreaza statiunea, a vizitat ieri dimineata lacul, si nu i-a venit sa creada cind a vazut minunea: lacul de peste 10 ha, desi foarte sarat, devenise un adevarat patinoar: "Am vazut ceva ce nu-mi inchipuiam ca o sa vad vreodata: Lacul Sarat este inghetat, are un strat de gheata de aproape 10 cm, ceea ce nu s-a mai intimplat de peste 20 de ani de zile. Mirarea este cu atit mai mare cu cit Lacul Sarat, la aceasta ora, are o concentratie de sare de circa 300 grame la litrul de apa. Cu toate acestea, din cauza gerurilor foarte puternice, el a inghetat - dar ce sa ne mai miram ca a inghetat lacul, in conditiile in care si marea a inghetat! Bineinteles ca vom face tot ceea ce este posibil, pentru ca turistii care vin la tratament sa nu fie afectati, si vom extrage namolul din lac la copca, pina cind vremea se va imbunatati. Este ceva inedit, sa scoatem namolul la copca, este prima data cind o facem, dar trebuie sa facem tot ce se poate, pentru a asigura tratamente de calitate".
Si asistenta sefa a complexului balnear ne-a asigurat, ieri, ca se asigura tot namolul necesar, pentru cele circa 150 de persoane aflate la tratament: "La noi in baza este si apa sarata, si namol, acesta din urma fiind scos la copca in fiecare zi. Zilnic se scoate namolul, iar pacientii sint multumiti".
Daca nu sint constienti de eforturile care se fac pentru ei, pacientii complexului balnear apreciaza ceva: peisajul. "Am in jur de 15 ani de cind vin la tratament, aici. Niciodata, pina acum, nu am mai vazut lacul inghetat. Anul asta e ceva... a fost o iarna foarte grea, de-a inghetat lacul", ne spunea , ieri, o pensionara venita la tratament.
Namolul sapropelic din Lacu Sarat este renumit pentru virtutile sale curative, in cazul afectiunilor reumatismale si al celor neurologice periferice.