* apa caldă pe plajă este doar una dintre schimbările majore pe care le găsesc turiștii față de anii trecuți * o altă schimbare, venită de la natură, este legată de faptul că lacul a revenit la nivelul normal, fără să mai fie nevoie de apa pompată din canalele de irigații * schimbat este, însă, și tariful de acces pe plajă, de la 10 lei cât era anul trecut, la 15 lei în prezent * unii turiști sunt nemulțumiți de acest aspect * alții spun că nu îi deranjează prețul și că sunt mulțumiți de condițiile găsite pe plajă
Trei schimbări majore față de anul trecut găsesc turiștii ajunși în stațiunea Lacu Sărat, pe plaja principală, cea administrată de societatea Unita Turism. În primul rând, nivelul lacului este unul normal, fără să mai fi fost nevoie de apă pompată din canalele de irigații, cum s-a întâmplat în ultimele două sezoane, mult mai secetoase decât cel actual. Ploile din mai și din iunie au adus un aport suficient de apă cât să nu mai fie probleme din acest punct de vedere. Lacul e suficient de adânc, apa e curată, nu mai persistă acel miros puternic de sulf, deci e mult mai bine decât vara trecută. Și, cel mai important, după cum dă asigurări Sorin Boșneag, directorul Unita Turism - firma concesionară a zăcământului de nămol sapropelic - atât apa sărată cât și nămolul întrunesc toți parametri de calitate terapeutici, așa că cei veniți la tratament au toate șansele să obțină efectele scontate.
A doua schimbare majoră este faptul că s-a montat o instalație de încălzire a apei pentru dușurile de pe plajă. Pentru unii poate nu pare mare lucru, dar pentru cei care vin de mai mulți ani la băile de nămol diferența chiar contează. ”Înainte era apa rece tare, nu îmi convenea deloc să folosesc dușul. Ca să mă spăl, veneam cu apă de acasă, în bidoane de 5 litri și o lăsam să se încălzească la soare. Acum e numai bine așa, apa are o temperatură perfectă, nici prea caldă nici prea rece. Că dacă era fierbinte, iar nu era în regulă...”, ne-a spus gălățeanul Neculai Rotilă, 62 de ani, un ”client” vechi al Lacului Sărat, care frecventează de ani de zile plaja amenajată a stațiunii.
Apa pentru dușuri este încălzită în prezent cu o instalație pe bază de panouri solare de ultimă generație. Sunt 12 panouri, care asigură apa pentru opt capete de duș. Investiția s-a ridicat la 80.000 lei, după cum ne-a informat directorul Boșneag.
Această investiție pentru apa caldă a influențat, însă, cea de-a treia schimbare majoră de care se lovesc turiștii față de sezoanele precedente: prețul de acces pe plajă. Acesta a crescut de la 10 lei, cât era anul trecut, la 15 lei în prezent. Conducerea Unita Turism ne-a spus că majorarea a fost provocată atât de investiția în instalația de încălzire a apei cât și de alți factori, cum ar fi creșterea prețurilor la utilități, dar și la servicii precum cel de salubritate, de exemplu. Cert este că nu toți turiștii sunt la curent cu aceste calcule economice. Ei observă doar tariful mai mare de la intrare și, uneori, își exprimă nemulțumirea. Unii o fac chiar la modul vehement, după cum ne-au spus angajați ai Unita Turism care au fost agresați verbal de turiștii nemulțumiți de prețul biletului de intrare pe plajă.
Alții, însă, acceptă faptul că orice serviciu se plătește și chiar se declară mulțumiți de condițiile găsite vara aceasta pe plajă. ”Eu unul nu sunt pretențios. Pentru 15 lei, consider că sunt condiții decente pe plajă, iar faptul că apa lacului e mai mare anul acesta și mai limpede e un lucru bun”, ne-a spus gălățeanul cu un nume destul de neobișnuit, Nicolaie Joacă, 66 de ani, care vine destul de des cu mașina, din orașul vecin, pentru a se unge cu nămolul tămăduitor. Tot o gălățeancă, Georgiana Croitoru, ne-a declarat că a venit pentru prima dată la Lacu Sărat, cu familia, și că este destul de mulțumită de ceea ce a găsit aici, drept urmare o să revină și cu alte ocazii. ”Condițiile sunt OK. Depinde și de cei care administrează plaja, dar și de cei care o folosesc, ca să se mențină curățenia”, ne-a spus turista din Galați.
Mai sunt multe de făcut, pe plajă și în stațiune
Ce-i drept, pe plaja din Lacu Sărat ar mai fi multe de făcut pentru ca turiștii să beneficieze de condiții mai bune și de mai multă siguranță. De exemplu, trebuie îndepărtate resturile de beton și de fier de armătură provenite din amenajarea de mal realizată la sfârșitul anilor '80. Când a fost secetă și s-a retras apa, s-a văzut cât de periculoase sunt aceste resturi, care ar putea răni grav pe cei ce calcă peste ele când sunt acoperite de apă. Directorul Boșneag ne-a declarat că este în plan îndepărtarea betonului degradat, măsură completată cu o nouă amenajare de mal făcută cu materiale moderne, mai prietenoase cu mediu. ”A durat câțiva ani până când am obținut aprobările necesare, de la mediu și alte instituții, pentru a putea obține autorizația de construire pentru amenajarea de mal. Autorizația am primit-o în primăvara anului trecut, exact în plină pandemie, motiv pentru care n-am putut să ne apucăm de treabă. Deocamdată, încă trebuie să amânăm această investiție. Anul acesta ne-am axat pe instalația de încălzire a apei, la anul e posibil să facem amenajarea de mal. Să vedem și evoluția costurilor. Proiectul inițial, cel din 2020, era de 1,6 milioane de lei. Între timp, s-au scumpit foarte mult materialele de construcții, deci nu ne mai putem baza pe acea proiecție”, ne-a declarat Sorin Boșneag.
Pe lângă plaja administrată de Unita Turism, în stațiune mai funcționează o plajă privată, unde prețul de intrare pentru adulți, cu șezlong inclus, este de 25 lei, precum și vechiul Solar pentru femei, unde intrarea este 10 lei.
În rest, stațiunea este așa cum o știe toată lumea din anii trecuți: încă nu s-a făcut nicio investiție în modernizarea aleilor, a spațiilor verzi sau a sistemului de canalizare, proiecte despre care se vorbește de ani de zile. Asocierea dintre comuna Chiscani, municipiul Brăila și Consiliul Județean este încă în procedura birocratică de înființare și stabilire a conducerii. Cu puțin noroc, de la anul s-ar putea apuca efectiv de treabă, pentru ca stațiunea să devină cu adevărat de interes național, titulatură primită, pe hârtie, încă de anul trecut.