* modernizarea Stațiunii Lacu Sărat intră în linie dreaptă, susține directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat”, George Caranica * acesta ne-a prezentat, recent, o situație privind investițiile ce se vor face în stațiune, în 2022 * se pun la bătaie mai bine de 3 milioane lei pentru reamenajarea spațiilor verzi, reabilitarea parcării de la intrarea în stațiune, a trotuarelor, străzilor, refacerea sensului giratoriu și nu numai * și primarul Marian Dragomir a vorbit despre aceste planuri în cadrul unei conferințe de presă recente, punctând că spațiile verzi vor fi amenajate pe modelul Parcului Monument * consilierul județean PNL Brăila Marian Căpățînă a criticat faptul că încă nu s-a făcut nimic concret în stațiune, deși asociația a fost înființată deja de mai bine de un an de zile
Autoritățile brăilene se pregătesc să dea, în sfârșit, drumul primelor investiții în Stațiunea Lacu Sărat, menite să schimbe aspectul străzilor, al spațiilor verzi, dar și să pună bazele dezvoltării unor zone care să atragă turiști. Plecând de la o serie de declarații recente ale primarului Municipiului Brăila, Marian Dragomir, am luat legătura cu directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat”, George Caranica, pentru a ne expune exact planurile acestei entități pentru 2022. Acesta ne-a explicat că valoarea investițiilor în stațiune va depăși 3 milioane lei, banii provenind din bugetul propriu al Asociației. Desigur, în paralel, autoritățile încearcă să identifice și alte surse externe de finanțare.
”Modernizarea Stațiunii Lacu Sărat intră în linie dreaptă prin implicarea Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii «Lacul Sărat». Instituțiile care și-au unit forțele pentru a da un suflu nou stațiunii brăilene sunt Primăria Municipiului Brăila, Primăria Comunei Chiscani și Consiliul Județean. Pentru anul 2022, valoarea investițiilor va depăși 3 milioane de lei, suma susținută din bugetul propriu. Asociația are în vedere și dezvoltarea din alte surse de finanțare”, a explicat Caranica.
Potrivit acestuia, Asociația și-a început concret activitatea abia în luna ianuarie a acestui an, deoarece a durat mai mult până la îndeplinirea tuturor formalităților legale obligatorii. Caranica ne-a transmis că au fost demarate proiecte pe termen scurt, mediu și lung, alături de cele trei instituții asociate, în vederea îndeplinirii obiectivului principal al asociației: dezvoltarea și modernizarea stațiunii.
Sursa citată a punctat că din cele 3 milioane de lei se vor face o serie de investiții de bază, dar extrem de necesare pentru schimbarea la față a zonei: reabilitarea spațiilor verzi, a parcării de la intrarea din stațiune, întreținerea trotuarelor, a străzilor, dar și refacerea sensului giratoriu din interiorul stațiunii. Totodată se mai dorește realizarea unui loc de joacă și amplasarea unei scene pentru spectacole.
Caranica a explicat că sensul giratoriu va fi realizat minimalist, eventual decorat cu flori și împrejmuit cu piatră cubică. Însă foarte important de reținut este că se va renunța la fântâna și la scena care fusese montată în zona respectivă acum mulți ani.
Directorul Asociației ne-a transmis că spațiul respectiv va fi gândit pentru a putea găzdui concerte pe viitor, prin montarea provizorie a unei scene metalice închiriate ori de câte ori va fi nevoie. De asemenea, Caranica a punctat că aceea este singura locație din stațiune identificată la acest moment ca fiind pretabilă pentru organizarea de spectacole, cea de-a doua fiind parcarea, însă ridicarea unei scene acolo, fie și temporar, ar limita considerabil locurile destinate parcării autoturismelor.
Sursa citată a vorbit și despre un posibil festival al Stațiunii.
”Una dintre cele mai ambițioase direcții spre care s-a îndreptat atenția asociațiilor a fost scrierea și implementarea de proiecte pentru modernizarea Stațiunii Lacu Sărat”, a mai afirmat Caranica.
Proiectele scoase la licitație în câteva zile
Tot directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat” ne-a transmis că absolut toate lucrările de investiții enumerate fac parte dintr-un Plan Multianual de investiții, care se va desfășura până în anul 2025. Valoarea totală va fi de 8,5 milioane lei, suma provenită din surse proprii, după cum a explicat acesta, cu precizarea că aceste două proiecte importante s-au depus deja în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și că este o chestiune de câteva zile până când ele vor fi publicate, astfel încât firmele interesate să se poată înscrie. Mai mult, Caranica a punctat că și Programul Național ”Anghel Saligny” a dat posibilitatea ca asociația să depună două proiecte de finanțare cu o valoare totală de 16.285.354 lei. Acestea vizează lucrări de modernizare și extindere infrastructură rutieră și pietonală și extindere rețea apă și canalizare. Sursa citată a adăugat că momentan se așteaptă avizul pozitiv din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).
Prin cele două programe de investiții, asociația va reabilita 16.869 mp de drum pietonal și alei, se vor asfalta peste 300.000 mp de carosabil. De asemenea, peste 200.000 mp de spații verzi vor fi modernizate.
”Investițiile demarate vor reda farmecul stațiunii și vor asigura posibilități de petrecere a timpului liber, divertisment și recreere. Considerăm că este necesar să adaptăm nevoile turistului actual cu legenda și renumele de care se bucura stațiunea încă de pe vremea lui Vlad Țepeș”, a mai afirmat Caranica.
Șeful CJ lasă planurile pentru stațiune în sarcina primarilor Dragomir și Cojea
Tot pe tema investițiilor din Stațiunea Lacu Sărat a vorbit în cadrul unei conferințe, în luna martie, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac. Acesta a declarat atunci că instituția pe care o conduce va sprijini financiar demersurile realizate în stațiune, însă cu mențiunea că deciziile privind investițiile viitoare din stațiune vor fi luate de Primăria Municipiului Brăila, cea a comunei Chiscani, precum și de conducerea Asociației.
”Eu vă spun că sunt partener în această Asociație. Am lăsat Primăria Municipiului Brăila și Primăria Chiscani să gândească proiectele mari de dezvoltare. Am intrat partener în acest proiect pentru a veni cu sume consistente. Am avut o mică ședință la care am participat și eu și s-au trasat câteva axe prioritare pentru anul acesta și vor începe. În primul rând curățenie. E partea de drum acces de la sensul giratoriu și până la acea fântână. Am vorbit și de parcare care trebuie modernizată. Domnul primar al municipiului a spus că vrea să o facă exact cum este Parcul Monument. Adică să fie pe o zonă de vizibilitate foarte mare, cu alei pietonale pe care să se poată plimba turiștii sau brăilenii”, a declarat la vremea respectivă Chiriac.
În luna aprilie și primarul Marian Dragomir a susținut o conferință de presă pe această temă, punctând că în opinia sa președintele CJ a fost probabil ”glumeț” privind neimplicarea sa, deoarece toți partenerii au drepturi, obligații egale și cotizează la fel.
”Toți ne ocupăm de finanțare. Și toți ne ocupăm de proiectele respective. Vreau să vă spun că s-a aprobat bugetul, iar acum suntem în situația în care se pregătesc caietele de sarcini, pentru a fi scoase la licitație, în primul rând, două lucruri foarte importante. Este vorba de modernizarea aleilor pietonale, a străzilor și a zonelor de promenadă din Stațiunea Lacu Sărat, dar și reabilitarea spațiilor verzi, pe principiul pe care l-am demarat deja în Municipiul Brăila, la Parcul Monument. Toate aceste lucruri sunt realizate printr-o colaborare între Consiliul Județean, Primăria Municipiului Brăila și Primăria Comunei Chiscani”, a declarat edilul-șef, cu precizarea că, în paralel, se analizează posibilitatea obținerii de finanțare europeană, în momentul în care vor fi lansate ghidurile noi, dacă se va identifica vreo astfel de variantă.
Tot la acel moment, primarul a explicat că după eliminarea fântânii din stațiune se va avea în vedere ca spațiul ce se va amenaja acolo să fie unul frumos și elegant. De asemenea, edilul-șef a mai punctat că parcul de joacă luat în calcul pentru a se realiza în stațiune va fi unul similar cu cel din zona de pe Faleza Dunării.
Dragomir a mai adăugat atunci că sumele sunt deja prinse în bugetul Asociației, astfel că ultimii pași care trebuie bifați sunt licitația și soluționarea contestațiilor dacă va fi cazul.
Consilier județean PNL, nemulțumit de ritmul modernizării stațiunii
În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila din 28 aprilie, consilierul județean PNL Marian Căpățînă a solicitat o informare referitoare la stadiul proiectului privind dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat. Acesta a afirmat că din punctul său de vedere nu pare să se miște nimic în zona respectivă, deși au trecut luni bune de la înființarea Asociației.
”Domnule președinte, stimați colegi, o să am rugămintea, dacă este posibil, la următoarea ședință ordinară să avem o informare legată de Asocierea Lacu Sărat. Sentimentul meu este că nu se mișcă nimic acolo. Vreau să avem aici în plen o discuție referitoare la ce proiecte s-au scris pentru Stațiunea Lacu Sărat”, a declarat Căpățînă.
Președintele CJ a precizat că din informațiile pe care le are lucrurile au intrat într-un ritm bun în privința investițiilor din stațiune, însă nu a dorit să explice el planurile Asociației și a făcut precizarea că îl va invita pe director să facă acest lucru la viitoarea ședință.
”O să îl invităm pe directorul Asociației să ne spună stadiul proiectelor. Știu că sunt avansați. Aș putea să răspund eu, dar nu mai răspund eu pentru toată lumea”, a transmis Chiriac.
Reamintim că undeva la jumătatea anului 2020 Stațiunea Lacu Sărat a fost declarată de către Guvernul României ca fiind una de interes național. Ulterior, în luna decembrie a acelui an consilierii din Chiscani au aprobat după luni bune de amânări, asocierea cu Primăria Municipiului Brăila și cu Consiliul Județean pentru administrarea și dezvoltarea stațiunii. În 2021 a urmat o perioadă privind parcurgerea unor pași administrativi în vederea înființării Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat”. După alte câteva luni s-a ajuns la o formulă privind conducerea. Astfel, în prezent, președintele asociației este primarul Comunei Chiscani Costică Busuioc Cojea (PSD), iar director a fost numit fostul șef al HC ”Dunărea”, social-democratul George Caranica.
Trebuie punctat și că în februarie 2021 s-a stabilit ca sediul Asociației să fie Vila Lăcrămioara din Stațiunea Lacu Sărat. De altfel, în luna noiembrie a anului trecut, cele trei entități care constituie Asociația prin care se intenționează modernizarea stațiunii au cotizat cu primele sume în contul comun destinat dezvoltării zonei, fiecare cu câte 500.000 lei.
Mai trebuie amintit și că s-a ajuns la acest nume pentru asociație din motive oarecum tehnice. Pentru că numele original era deja luat, autoritățile s-au văzut nevoite să accepte o variantă de compromis pentru denumirea acestei entități, folosind varianta: ”Asociația «Lacul Sărat»”.