Lacu Sărat, acoperit din nou de o pojghiţă de gheaţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lacu Sărat, acoperit din nou de o pojghiţă de gheaţă

Luciul de apă al Lacului Sărat a îngheţat din nou, după ce temperaturile au coborât până la minus 10 grade în ultimele nopţi. Este pentru al patrulea an consecutiv când lacul, al cărui nivel de salinitate se presupune că este unul foarte mare, îngheaţă pe timpul iernii, fenomen care, în urmă cu două - trei decenii, era extrem de rar. "Înainte de revoluţie, am lucrat, timp de 13 ani, în staţiunea Lacu Sărat. În tot acel timp, o singură dată am văzut lacul îngheţat, într-o iarnă extrem de geroasă. Nu îmi amintesc ca în acea perioadă să fi îngheţat atât de des, aşa cum se întâmplă acum. Nu îmi explic ce se întâmplă, probabil apa nu mai e aşa de sărată cum era pe vremea aceea", ne-a spus Corina V., o pensionară din Brăila.
Cei care exploatează nămolul sapropelic din lac dau asigurări, însă, că atât salinitatea cât şi proprietăţile curative sunt nealterate. "Avem analize făcute de Agenţia pentru Protecţia Mediului, care confirmă că nămolul are aceleaşi caracteristici, nu s-a depreciat în niciun fel", ne-a declarat Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", firma care deţine licenţa de exploatare a lacului. Acesta spune că fenomenul din ultimii ani este unul normal, în contextul în care sărurile au tendinţa de a se lăsa la fundul apei, iar la suprafaţă rămâne un strat mai puţin sărat, supus fenomenului de îngheţ.
Totuşi, nu poate fi trecut cu vederea faptul că, în urmă cu circa cinci ani, lacul sărat a fost alimentat cu apă dulce, dintr-un canal de irigaţii, printr-o aducţiune făcută la dispoziţia conducerii Consiliului Judeţean. În fruntea CJ se afla la momentul respectiv Gheorghe Bunea Stancu, care a spus că a luat această decizie deoarece nivelul lacului ajunsese foarte scăzut, existând riscul ca acesta să sece. Garda de Mediu Brăila şi Agenţia pentru Resurse Minerale Galaţi au intervenit atunci, dispunând stoparea imediată a pompării apei dulci în lacul sărat, pe motiv că această acţiune poate dăuna proprietăţilor curative ale nămolului. Până să fie astupată aducţiunea respectivă, în lac apucase să intre, însă, o mare cantitate de apă. Conducerea CJ, dar şi administratorii lacului sărat au bagatelizat, la vremea respectivă, această acţiune, spunând că lacul se alimentează oricum cu apă din Dunăre, prin pânza freatică, deci aportul de apă dulce nu are cum să dăuneze. Faptul că lacul îngheaţă mult mai des decât înainte ar putea fi, totuşi, un motiv de îngrijorare chiar dacă, din punct de vedere terapeutic, nu s-au semnalat deocamdată deprecieri ale nămolului atât de cunoscut pe plan naţional.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro