invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea celor doi ani
de studii la Scolile de Arte si Meserii (SAM). Pentru a urma cursurile unei scoli de arte si meserii nu este nevoie de promovarea Testelor
Nationale. Dupa doi ani de studii elevii obtin nivelul I de calificare profesionala. Daca vor sa-si continue studiile la liceu, trebuie sa
mai faca un an de completare, iar dupa sustinerea unui alt examen de certificare, se obtine un nivel de pregatire profesionala de nivel II.
In continuare pot fi parcursi inca doi ani, ciclul superior al liceului, care se finalizeaza cu obtinerea unui nivel de calificare III.
Obtinerea acestui nivel de calificare nu este conditionata de obtinerea diplomei de bacalaureat. Daca se doreste schimbarea domeniului de la
SAM la liceu se pot da examene de diferente. Media de admitere pentru SAM este cea obtinuta de elev in anii de gimnaziu.
Lucrator in
prelucrare carne, peste, lapte, conserve
Lucratorii din acest domeniu realizeaza pregatirea materiei prime, carne, peste, lapte,
fructe, in vederea transformarii acesteia in preparate specifice si produse conservate, manipuleaza materiile prime, le depoziteaza in spatii
special amenajate, asigura igiena spatiilor si a instrumentelor de lucru. Pentru exercitarea meseriei sint recomandate dexteritate digitala
si manuala. La nivelul II de calificare elevii sint pregatiti pentru meseria preparator produse din carne si peste. Acestia vor supraveghea
instalatii pentru sacrificarea animalelor, transarea carnii, a pestelui si transformarea materiilor prime in produse specifice, respectind
retetele stabilite de tehnicienii si inginerii din domeniu. Au responsabilitati privind evitarea contaminarii produselor cu microorganisme si
etichetarea lor corespunzatoare. Clase pentru lucratori in prelucrare carne, peste, lapte, conserve sint la grupurile scolare: "Nenitescu" -
7,2, Edmond Nicolau" - 6,68, Liceul "Matei Basarab" Maxineni si Scoala de Arte si Meserii Movila Miresii.
Lucratorii in morarit si
panificatie
Acesti lucratori manipuleaza produsele brute - cerealele, le sorteaza, contribuie la transformarea lor in materie prima
pentru produsele finite de panificatie sau prepara si prelucreaza aluaturi. Elevii dobindesc competente privind aplicarea unor metode de
conservare a cerealelor, pregatirea cerealelor pentru macinis, prepararea aluaturilor, intretinerea utilajelor. Semnificativa pentru
exercitarea meseriei este dexteritatea manuala, sanatatea si igiena. La nivelul II de calificare elevii devin brutari-patiseri-preparatori
produse fainoase. Locuri pentru aceasta calificare sint la grupurile scolare "Nenitescu" - 7,2 si Edmond Nicolau" - 6,68.