Mergi la conţinutul principal

La Viziru si Lanurile au avut loc primele dezbateri publice

Membrii Asociatiei Pro Democratia club Braila s-au deplasat, ieri, in comuna Viziru si in satul Lanurile pentru a participa la primele dezbateri publice organizate de autoritatile locale. Daca in comuna Viziru au fost prezente 8 persoane, in satul Lanurile au raspuns invitatiei 20 de persoane. Pe parcursul a citeva ore, oamenii si-au spus punctele de vedere in legatura cu modul in care se rezolva sau nu se rezolva treburile din comunitatea lor.
Satenii s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu se dau amenzi pentru ca este aruncat gunoiul pe strada, ca nu sint reparate strazile si trotuarele din comuna, ca nu este iluminata zona. "O alta nemultumire a noastra este legata de faptul ca platim puturosii cu acele ajutoare sociale. Citiva dintre ei lucreaza pentru comunitate si sapa santuri in comuna, dar normal ar fi ca fiecare satean sa faca acest lucru in fata casei lui. Am vrea si noi sa avem gaze in comuna, sa avem apa potabila astfel incit sa nu mai mergem la kilometri departare", a spus Radu Ciucasu, pensionar.
Oamenii au mai spus ca nu se respecta conditiile de angajare in primarie si ca actualii salariati nu-si cunosc atributiile. In ceea ce priveste activitatea Consiliului Local, ei au precizat ca alesii s-au impartit in doua tabere si de cite ori se intilnesc incep sa se certe. Satenii s-au aratat nemultumiti de faptul ca, indiferent daca un consilier isi face treaba sau nu, el isi ia banii. Unii dintre ei au avansat suma de 18 milioane pe care alesii o incaseaza dupa ce participa la o astfel de sedinta unde trebuie sa adopte hotariri pentru comuna si au spus ca mai bine nu ridica banii decit sa voteze dupa ureche sau urmarind interesele de grup.

Primarul Victor Doaga nu a participat la dezbaterea privind problemele comunitatii

Comuna Viziru este cea mai mare din judetul Braila. Problemele care trebuie rezolvate sint nenumarate. Oamenii locului nu au stiut ca au dreptul sa participe la sedintele consiliului local, dar odata ce au aflat acest lucru au spus ca vor sa se miste ceva si in comuna lor. Autoritatile reprezentate prin viceprimarul Mihai Carbunaru au motivat ca situatia comunei Viziru este asa deoarece multi dintre cetateni sint romi. Ceea ce nu au punctat insa liderii comunitatii a fost ca Uniunea Europeana acorda foarte multi bani pentru rezolvarea problemelor specifice acestei comunitati. Sumele alocate sint cu atit mai mari cu cit sint scrise mai multe proiecte. De altfel, in municipiul Braila exista o organizatie neguvernamentala numita Alianta pentru Unitatea Romilor care are deja experienta in scrierea de proiecte. Important este, insa, ca si la nivelul fiecarei comunitati sa fie instruite persoane care sa scrie astfel de proiecte. Regula este ca primele actiuni sa fie derulate in colaborare, iar ulterior, liderii din comunitate sa munceasca ei insisi pentru ridicarea comunitatii.
Din alt punct de vedere, este greu de crezut ca dintr-o comunitate de aproximativ 1.000 de romi, nu exista macar citiva care sa fie instruiti cel putin la nivel mediu ca sa se poata ocupa de problemele specifice. Comuna Viziru este una dintre cele cu foarte multi beneficiari de venit minim garantat. Populatia cu venituri precare este numeroasa. Cu toate ca a promis ca va fi prezent la actiune, primarul Victor Doaga nu a participat la intrunirea de duminica. Mariana Batca, reprezentant al Asociatiei Pro Democratia club Braila, ne-a declarat ca primarul a spus ca nu e in comuna, e plecat din localitate. Acesta a invocat argumentul potrivit caruia oricum nu va mai candida la alegeri in 2008 lasind sa se inteleaga ca implicarea sa nu va mai fi la fel cu cea de pina acum.
Urmatoarea deplasare a avut loc in satul Lanurile. Principala nemultumire a tinerilor din zona a fost ca nu au si ei o primarie a lor. Cei prezenti la dezbateri au spus ca nici nu-i cunosc pe consilierii care-i conduc.
Satenii din Lanurile au spus ca nu au stiut ca pot participa la sedintele consiliului local. In mod normal, in acest moment, ei apartin comunei Viziru. Satenii au spus ca sint foarte nemultumiti de modul in care secretarul primariei din Viziru li se adreseaza. Ei au spus ca, de cele mai multe ori cind cer o informatie sint apostrofati. Liderii Asociatiei Pro Democratia club Braila le-au explicat celor prezenti cum pot intra in posesia informatiilor, ca au dreptul la informare si au expus modul in care pot participa la sedintele consiliului local. Principalele probleme expuse de oameni au fost cele referitoare la drumuri, iluminat si apa potabila. Satenii au spus ca e trist ca in alte comune se lucreaza mult mai eficient si au fost asfaltate strazi, a fost rezolvata problema iluminatului. Atit in comuna Viziru, cit si in satul Lanurile s-au constituit grupuri de initiativa cetateneasca care urmeaza sa participe la sedintele consilierilor locali. Cei interesati sa faca propuneri in cadrul consiliilor locale din mediul urban sau din mediul rural se pot adresa reprezentantilor Asociatiei Pro Democratia club Braila din str. Mihai Eminescu nr.46, tel 611381, in fiecare zi, de luni pina vineri, intre orele 10.00 - 16.00, persoana de contact fiind Mircea Cazan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu