La un pas de a pierde procesele pentru Concordia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La un pas de a pierde procesele pentru Concordia

* nici până în prezent parlamentul local nu a luat în discuţie acest aspect important, iar termenele în procesele "delicate" se apropie *

Procedura de transformare a Directiei Pietelor într-o societate comerciala are o imensa lacuna care pune în pericol toate procesele celebre legate de retrocedarea de terenuri pe amplasamentul unor piete publice, în care Directia este parte. Voita sau nu aceasta lacuna permite o bresa periculoasa în apararea intereselor comunitatii locale spoliata prin retrocedari dubioase de terenuri în Piata Concordia, terenuri care desi au ajuns în proprietate privata, în continuare au un regim juridic special conferit de statutul de bunuri publice. Pericolul deriva din aceea ca, desi urmeaza termene importante în procesele Concordia, pana la acest moment, nici municipalitatea si nici Consiliul Local nu au schitat vreun gest în a lamuri daca viitoarea societate comerciala rezultata din reorganizarea Directiei Pietelor va prelua si drepturile litigioase. De exemplu, în proiectul de hotarare de Consiliu Local supus spre dezbatere în cursul sedintei de astazi nu apare nici o referire la acest capitol deosebit de important. Ori, în lipsa unor clarificari în scris cu girul consilierilor municipali, este foarte probabil ca la primele termene în procesele Concordia, de dupa încheierea vacantei judecatoresti, instanta sa constate ca viitoarea societate pe actiuni nu va putea fi parte din dosarele "fierbinti". Odata eliminata singura institutie care a manifestat pana acum un interes real în a apara bunurile publice ale comunitatii, rechinii imobiliari si acolitii din aparatul administrativ al Primariei care i-au sprijinit în tunurile cu retrocedarile în natura de bunuri publice vor avea mana libera sa îngroape definitiv procesele. Dar vidul administrativ si de putere despre care aminteam mai devreme are si alte repercursiuni întrucat, de exemplu, ar ramane în suspendare si contractele pe care DAPT le are cu firmele care au închiriat spatii comerciale.

Lamuriri de ordin juridic care nu mai vin

In mod ciudat, nici pana la acest moment forul legislativ local nu a luat la modul serios în discutie cine va reprezenta viitoarea fosta DAPT (Directia Administratia Pietelor si Targurilor) Braila în procesele legate de Piata Concordia. De exemplu, singurul act normativ cu caracter local aprobat pana în prezent de Consiliul Local Municipal nu atinge nici macar tangential acest subiect deosebit de important. Concret, prin HCLM privind "Infiintarea SC «Administratia Pietelor si Targurilor» SA Braila" consilierii municipali au aprobat, asa cum spune si denumirea, reorganizarea DAPT prin transformarea într-o societate pe actiuni la care municipalitatea este actionar unic. De asemenea, în urmatoarele articole ale hotararii, se aduce în discutie preluarea tuturor salariatilor DAPT de catre viitoare societate pe actiuni, se
stabileste un termen limita de realizare a întregii documentatii necesata înfiintarii si înregistrarii societatii respective, se numeste un împuternicit care sa se ocupe de toate aceste formalitati si se pun în sarcina DAPT toate cheltuielile cu înfiintarea. Atat si nimic mai mult. Nici un cuvant însa despre problema substituirii viitoarei societati în drepturile si obligatiile DAPT. De altfel, nici proiectul de HCLM propus spre dezbatere în sedinta de astazi nu vine cu noutati la acest capitol. Practic pe ordinea de zi conslierii au la primul punct al dezbaterii Proiectul de hotarare initiat de Primarul Municipiului Braila privind "Aprobarea Actului Contitutiv al SC «Administratia Pietelor si Targurilor» SA Braila". Asta în contextul în care la începutul lunii viitoare, dupa vacanta judecatoreasca, se reiau procesele "fierbinti" legate de retrocedarile cu cantec din Piata Concordia dar si recenta revendicare ce vizeaza 1.200 mp în Piata Mare. Se ridica astfel întrebarea de ce aceasta taraganare? Un posibil raspuns ar putea veni daca ne gandim cine ar avea de castigat din aceasta poveste.

In alte orase transformarea DAPT-urilor în societati comerciale s-a încheiat fara probleme

Contactat de reporterii "Obiectiv" viceprimarul Stanel Necula cel care are în competenta activitatea DAPT, a explicat ca a sesizat si el o serie de probleme inclusiv cea legata de procesele pe care institutia le are în derulare. "Am studiat cu atentie actele legate de desfiintarea DAPT în paralel cu înfiintarea unei societati comerciale care sa preia activitatea institutiei. Am sesizat o serie de probleme care creaza practic un vid administrativ si de putere prin faptul ca nu sunt clarificate anumite aspecte legate de aceasta transformare. In prima etapa am avut o consultare cu liderii consilierilor municipali dupa care am avut o discutie si cu noul secretar general al Primariei, Mircea Fudulaiche, caruia i-am prezentat toate problemele inclusiv cea legata de subrogarea în drepturi si obligatii. Dumnealui mi-a spus ca va studia cu atentie toate actele referitoare la acesata transformare si vom avea o noua discutie pe aceasta tema", ne-a declarat Necula.
La randul sau, directorul DAPT Braila, Simona Draghincescu a punctat ca: "toate propunerile legate de aceasta transformare pe care le-am înaintat primariei în baza mandatului primit au fost concepute de asa maniera încat sa
fie acoperiotare din toate punctele de vedere: legal, moral si administrativ. Am încercat sa obtin o mapa cu proiectul ce va fi pus în dezbaterea de maine (astazi - n.r.) a consilierilor municipali dar mi s-a refuzat cecerea. Totusi, din cate am înteles, exista o serie de modificari aduse propunerii mele legata de Actul Constitutiv, modificari pe care nu mi le asum pentru ca sunt cel putiun dubioase. De asemenea, nu înteleg care este rostul întarzierii stabilirii în mod clar a faptului ca activul si pasivul DAPT vor fi predate noii societati pe actiuni care se va subroga în drepturi si obligatii DAPT. Institutia are procese care au termene spre finele acestei luni si începutul lunii viitoare, iar o clarificare rapida ar evita pierderea calitatii procesuale a DAPT precum si a viitoarei entitati economice în dosarele din instanta. In plus, se creaza si probleme comerciantilor care au contracte în derulare cu DAPT. Ce se va întampla cu aceste contracte în lipsa subrogarii despre care vorbeam?". In plus, Draghincescu a adaugat ca în alte municipii întreaga procedura privind transformarea DAPT-urilor în societati comerciale s-a facut dupa modelul propus de ea, toate actele necesare fiind dezbatute si aprobate în consiliile locale într-o singura hotarare de CLM.
Reamintim ca DAPT are pe rol mai multe dosare sensibile vizand retrocedarea în natura a unor terenuri din Piata Concordia si din Piata Mare.
Este vorba despre retrocedarea unui lot de 235 mp din Piata Concordia, apoi de solicitarea unui alt revendicator ce vizeaza înca un lot de aproape 400 mp tot în Concordia si nu în ultimul rand, litigiul privind cererea de retrocedare în
natura a unui lot de 1.200 mp din Piata Mare. De asemenea DAPT a mai promovat o serie de actiuni privind constatarea nulitatii absolute în acelasi caz privind retrocedarea celor 235 mp din Concordia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro