La sporturile olimpice au fost 13 premiati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La sporturile olimpice au fost 13 premiati

La sporturile olimpice, cele care de altfel puncteaza decisiv in clasamentele celor mai buni sportivi, au fost nominalizati si premiati 13 sportivi: Adrian Varabiev (CSM Braila) la ciclism, Sebastian Ionescu (TC Venus) la tenis de cimp, Valentin Grama (CSO Ianca) la box, Alin Rusen, Paul Podgorean, Valentin Ionut Stoian (CSM Braila) la kaiac canoe, Aurel Baciu (CSM Braila) la atletism, Ramona Anghelas (LPS - CSM) la atletism, Ana Maria Ionita (CSM Braila) la atletism, Ana Maria Leu, Catalin Nistor, Florentin Rosu (CSM Braila) la natatie, Alin Artimon (LPS - CSM) la natatie.

"Am participat la mondiale, dar visul meu este sa prind lotul pentru Jocurile Olimpice", spune Ramona Anghelas

Transferata de la Tulcea la LPS Braila, Ramona Anghelas a cucerit in fiecare an pentru aceasta grupare titlul national la aruncarea sulitei, la categoria sa de virsta, dar a prins podiumul si la categoriile superioare, tineret si senioare, aproape in fiecare an.
Nascuta la Turcoaia, actuala eleva a profesorului Nicu Roata si-a inceput cariera sportiva in handbal, dar dupa patru ani a optat singura pentru aceasta disciplina sportiva in care spera sa aiba un traseu lung si plin de satisfactii. De cind a sosit la Braila, ea a fost cooptata in lotul national si a participat la competitii in Italia, Grecia, Olanda si China. A concurat la citeva editii ale Jocurilor Balcanice, la Festivalul Olimpic European si la Campionatele Mondiale, dar a avut si momente in care s-a abatut de la regula dietei si a mincat o felie - doua de tort.
"Mi-a placut sa fac sport de mica. Nimeni nu m-a fortat, nici macar nu mi-a sugerat sa ma profilez pe aruncarea sulitei. Am vazut citeva concursuri la televizor, am inceput sa ma antrenez la Tulcea, dupa care am inteles ca, pentru a face performanta, ar trebui sa vin la Braila. Acum vreau sa ajung la Olimpiada. Sint o fire ambitioasa, iar daca voi fi sanatoasa visul se va implini, sper eu", a declarat Ramona Anghelas.

O pneumonie putea sa-i bareze calea spre mondialele din China

Cu toate ca niciodata nu a fost tentata sa faca excese, constienta ca sportul cere sacrificii, totusi a fost la un pas de a rata prima ei mare provocare, Campionatele Mondiale din China. Cu vointa si perseverenta a reintrat in cartile pentru mondiale, insa surprizele au continuat pentru eleva lui Nicu Roata. Pe continentul asiatic, sportiva cu dubla legitimare - LPS-CSM Braila - nu s-a putut acomoda cu fusul orar, iar in ultima decada a periplului ei in China a mincat doar fructe.
"Vara trecuta am facut pneumonie si sperantele mele ca voi mai ajunge la Campionatele Mondiale devenisera foarte mici daca nu chiar nule. Dupa o luna de zile in care efectiv m-am chinuit foarte mult, si pentru a invinge boala, dar si pentru a ramine in forma, am fost convocata sa particip la un concurs si practic atunci am invins totul, si boala, si nesansa, si “am prins avionul” de mondiale. Am crezut ca voi pierde totul, dar am reusit sa fructific unica sansa de a ajunge in China, am reusit sa trec de faza calificarilor si am terminat proba de aruncare a sulitei pe locul al 14-lea. Pozitia finala ar fi fost mult mai buna daca as fi reusit sa ma acomodez cu fusul orar", aprecia Ramona Anghelas.

Meniul primei saptamini: sarmale de broasca, friptura de ciine

Fara sa fie la curent cu specialitatile culinare ale chinezilor, sportiva braileana a mincat toate felurile de mincare, pina intr-o zi in care ghidul le-a sugerat ca printre felurile de carne ar putea fi si unele de broasca sau ciine.
"La inceput fie ca am mincat sarmale de broasca, friptura de ciine sau carne de sarpe, nu mi-am dat seama. Abia dupa ce am aflat de la ghid cam care era meniul, pina cind am plecat, 7-8 zile, am mincat numai fructe si orice altceva in afara de carne, dar baza au fost fructele", a mai adaugat sportiva care in 2007 are ca obiectiv major o clasare intre primele sase locuri la Europenele din Olanda.

Descoperita de Ionela Craciun, Loredana Lungu viseaza la o echipa din primul esalon

Pentru Loredana Lungu, voleibalista anului 2006, totul a inceput in clasa a patra, moment in care antrenoarea Ionela Craciun a facut o selectie pentru volei printre micutele eleve din Braila. Pentru ca ii placea educatia fizica, actuala eleva a LPS-ului a participat la trial, a trecut testele si astfel si-a inceput drumul anevoios spre performanta.
"Nu pot spune ca am performante notabile, dar ma voi pregati si trebuie sa ajung odata si odata la o echipa din primul esalon", declara actuala eleva a profesorului Vladimir Stanescu.
Loredana Lungu a participat cu echipa LPS-ului la un turneu in Turcia si nu exclude, ca orice sportiv de performanta, mai devreme sau mai tirziu, un transfer la una dintre formatiile de pe continent.

Aurel Baciu a inceput cu fotbalul si sporturile extreme

Un alt sportiv care si-a schimbat "destinatia" initiala este multiplul campion national de atletism, Aurel Baciu. Student acum in anul al doilea la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, si-a inceput cariera in fotbal, la Dacia Unirea, iar din clasa a IV-a s-a indreptat catre atletism, disciplina in care a obtinut 13 medalii numai in 2002, dar una i-a fost retrasa pentru ca nu avea voie sa participe intr-un concurs la mai mult de doua probe.
"Am inceput ca fotbalist si imi placea sa joc fundas central, dar antrenorul m-a reprofilat pe un alt post, echipa a avut de suferit, am pierdut meciul si imediat am renuntat la fotbal. In clasa a IV-a, dupa ce am trecut peste o boala a copilariei, rujeola, am aflat de la fostii mei colegi de fotbal ca se dau probe la atletism si parintii nu s-au opus. Am trecut cu bine testele si am inceput pregatirea la Scoala nr. 2, cu profesoara Anilena Anton. A urmat o noua etapa in care am lucrat sub indrumarea profesoarei Tasia Popescu, iar din 2001 lucrez sub indrumarea profesorului Dumitru Mihail si sper ca in urma acestei colaborari sa pot ajunge in lotul pentru europenele de tineret din vara", a declarat Aurel Baciu, cel care inca mai detine recordul national de juniori II in proba de 110 m garduri, performanta stabilita in anul 2002.

Dorit de Dinamo Bucuresti

In afara de atletism, actualului component al sectiei de atletism al CSM-ului i-au placut sporturile extreme, dar pe acestea le-a practicat mai mult in prima parte a carierei sale sportive.
"De mic am avut atractie spre sporturile extreme, dar pe masura ce am inceput sa devin valoros in atletism a trebuit sa renunt. Ma mai delectez in schimb cu muzica hip hop si house", a mentionat atletul CSM-ului.
In activitatea atletica, cea mai mare nemultumire a tinarului sportiv este faptul ca a ratat doua campionate europene, de juniori si de tineret, nu pentru ca nu si-ar fi indeplinit baremurile, ci pentru ca a fost accidentat. Acum, in acest sezon, fiind in ultimul an de tineret, Baciu spera sa "prinda trenul" campionatelor europene.
Sportivul care in 2006 a fost "curtat" de Dinamo Bucuresti dar si de o grupare din Anglia nu mai are timp liber prea mult, deoarece visul sau este sa ajunga la Olimpiada din 2008: "Deocamdata trebuie sa ma concentrez asupra competitiilor din acest an. Este ultimul tren al meu la europenele de tineret si vreau sa-l prind de data aceasta. Daca sint sanatos, sper sa-mi realizez baremurile pentru Olimpiada si sa-mi termin facultatea".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro