Un uriaş depozit de deşeuri urmează să se construiască lângă Ianca, pe parcursul anului viitor, în conformitate cu normele europene în domeniu. Alături de acesta va fi făcută şi o staţie de sortare a deşeurilor, astfel încât materialele reciclabile să poată fi recuperate. Contractul de execuţie a acestor obiective a fost câştigat de asocierea firmelor "Iridex Grup Construcţii" SRL, SC "Hidroconstrucţia" SA şi "Argif Proiect" SRL, iar valoarea totală a lucrărilor este de 23,2 milioane lei. Ordinul de deschidere a şantierului a fost dat pe 18 august 2014, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2015.
Investiţia prevede închiderea vechii gropi de gunoi a oraşului Ianca, prin acoperire, impermeabilizare, sistem de captare a biogazului, foraje de monitorizare a calităţii apei freatice, împrejmuirea zonei şi montarea unor panouri de avertizare. Ulterior, va fi amenajat noul depozit de deşeuri, plus o staţie de sortare. Acest obiectiv va deservi cam jumătate din judeţ, pe lângă cele din oraşul Ianca urmând să fie aduse acolo şi deşurile din comunele Bordei Verde, Cireşu, Galbenu, Gradiştea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Traian, Ulmu, Unirea, Vişani, precum şi din oraşul Însurăţei, alături de comunele Bărăganu, Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Roşiori, Stăncuţa, Tufeşti, Victoria, Viziru, şi Zăvoaia. Totalul populaţiei din aceste zone este de 112.618 locuitori, dintre care 16.000 locuiesc în oraşele Ianca şi Însurăţei, iar restul în mediul rural.
Investiţia de la Ianca este inclusă într-un program mai amplu, la nivel judeţean, intitulat "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila". Acest sistem prevede ca jumătatea de sud a judeţului să fie deservită de depozitul care se construieşte acum la Ianca, iar jumătatea de nord de depozitul ecologic deja existent la Muchea, lângă municipiu. În cadrul sistemului respectiv, pe lângă depozitul şi staţia de sortare de la Ianca, se vor mai construi o staţie de transfer a deşeurilor, la Însurăţei, şi o staţie de tratare mecano-biologică, la Vădeni. În plus, vor fi achiziţionate pubele şi containere pentru toate localităţile din judeţ. Valoarea totală a implementării sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Brăila se ridică la 117,5 milioane de lei, din care 103,18 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat, iar restul urmează să fie acoperit de beneficiar, adică de Consiliul Judeţean Brăila.
Marţi, 28 octombrie, Primăria oraşului Ianca a găzduit o întâlnire cu publicul organizată de CJ Brăila, care a avut drept scop informarea comunităţii locale cu privire la importanţa pentru mediu a viitorului depozit de deşeuri şi a staţiei de sortare aferente. La eveniment au participat reprezentanţii primăriilor comunelor care vor beneficia de acest obiectiv, membrii Unităţii de Implementare a Proiectului, reprezentanţii consorţiului care asigură asistenţa tehnică în cadrul proiectului, reprezentanţii constructorului şi cei ai consultantului care asigură supervizarea lucrărilor.