E vineri dimineata acum, cind scriu aceste rinduri, si doua zile de tirg au si trecut. Obositoare pentru expozanti, o excursie lunga-lunga pentru vizitatori.
Se spune ca sint peste 200 de edituri care-si expun productia, mai noua sau mai veche, dupa posibilitatile fiecareia. Se remarca, in primul rind, Granzii, adica Humanitas, RAO, Polirom, care au acaparat standurile de la parter, din centru. Oricine intra in hala are de ales intre RAO si Humanitas. Pe acolo se trece, obligatoriu. Nemira e si ea in zona, la fel Paralela 45, cu un stand mai mare decit in anii trecuti, mai “la strada", la fel Corint. Saltul cel mai important, ca amplasare, imi pare a fi cel al Editurii Curtea Veche. Gurile rele leaga asta de actuala pozitie a directorului acesteia, care este mai nou presedintele AER (Asociatia Editorilor din Romania). O fi. Dar oameni au si muncit in ultima vreme, colectia Byblos este (a devenit) una dintre cele mai imporntante colectii de proza universala contemporana. La loc de cinste, in standul lor, este cartea Ma numesc Rosu a lui Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru literatura din acest an.
Humanitas a inventat si ea citeva colectii (serii de autor), noutati la tirg: Mystery & Thriller, cu autori foarte proaspeti care se afls acum pe primele locuri in toate topurile de vinzari. O noua fata au seriile de autor Isabel Allende si Mircea Cartarescu
Printre noutatile de la RAO am remarcat cartea lui John Twelve Hawks, Calatorul, in noua serie de hard cover, carti elegante, frumoase, dar cam scumpe - in jur de 50 RON.
La Nemira nimic nou, cel putin in ceea ce priveste colectia Nautilus. Doar reeditarea Trilogiei Martiene a lui Kim Stanley Robinson. in rest, am remarcat cel de-al treilea volum al scriitorului uruguayan Juan Carlos Onetti, santierul fantoma si romanul Oameni de hirtie a lui Salvador Plascencia, scriitor nascut in Mexic si stabilit in prezent la Los Angeles.
Dinspre partea SF/F/H, am notat Iceberg de Serge Brussolo si volumele lui Arkadi si Boris Strugatki (Paralela 45), noua colectie Fantastica a Editurii Minerva - lansata cu Primul rege Shanara de Terry Brooks, Millennium Press cu Powersat de Ben Bova si, in sfirsit, noua serie Dune scrisa de Brian Herbert si Kevin J. Anderson, care debuteaza cu primul volum din Casa Atreides. Editura Tritonic, la un an de existenta a colectiei fiction.ro are ca noutati primele doua volume din seria Anita Blake de Laurell K. Hamilton, Placeri interzise si Cadavrul care ride, si volumul de povestiri Magia pentru incepatori de Kelly Link, povestiri care au luat premiile Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus si inca vreo doua in 2005 si 2006. Despre autorii romani sint putine de spus, sa remarcam totusi ca Editura Eminescu ne propune un roman fantasy in doua volume scris de Oana Stoica Mujea, sarama.
E putin? E suficient? Cred ca important este ca sefeul merge mai departe, piata de carte e in continua crestere, asa ca... sa ne bucuram. Gaudeamus.