"Actuala Constituţie a fost scrisă de PSD pentru PSD în 2003. Inclusiv art.103. Care trebuia să îi dea puteri nelimitate lui Adrian Năstase, ca preşedinte al ţării şi să perpetueze PSD la putere pentru cel puţin 15 ani. Dacă acum era Năstase preşedinte vă garantez ca art.103 era foarte bun", consideră Lăzăroiu.
El mai spune că PSD e nemulţumit de textul acestui articol, deoarece nu poate beneficia de "beneficiile" lui, mai ales că ei sunt cei care l-au scris, dar punctează că, dacă li se pare "ambiguu sau nedrept", pot să-l modifice şi să susţină revizuirea Constituţiei. "Au ocazia să modifice art.103 ca să nu mai fie ambiguu şi, de asemenea, să ţină cont şi de voinţa poporului - 300 de parlamentari, parlament unicameral. şi presedintele le-a oferit chiar şi ocazia să scape de el mai repede de 2014 reducând mandatul prezidenţial la 4 ani", continuă Lăzăroiu.
Ministrul precizează însă că nu sugerează un "târg" între PSD şi Traian Băsescu, ci spune doar că social-democraţii pot face "atâtea lucruri bune pentru ei şi pentru electorat" dacă acceptă să revizuiască Constituţia. Cu toate acestea, potrivit sociologului, nu există garanţia că USL va primi premierul dacă se modifică textul constituţional la articolul 103, pentru că nu vor obţine 50% plus unu la alegeri.
"Asta dacă nu s-au gândit să adauge un «art.103 b» care să spună că orice formaţiune care se înregistrează cu iniţialele USL în alegeri primeşte din oficiu 50% plus unu din voturi", comentează Lăzăroiu.
"Eu încerc să înţeleg de ce nu aleg calea cea mai simplă, revizuirea Constituţiei, pentru a fi fericiţii câştigători ai lozului de la Palatul Victoria", se întreabă fostul consilier prezidenţial, oferind însă tot el răspunsul: "(Nu aleg această cale - n.r.) pentru că sunt ipocriţi". Lăzăroiu explică faptul că PSD doreşte să păstreze articolul 103, pentru că, deşi nu e bun acum, fiind în opoziţie, ar fi foarte bun dacă reuşesc să dea preşedintele în 2014.
Articolul 103 al Constituţiei prevede că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.