• câteva grămezi de lână puteau fi văzute, zilele trecute, pe malul râului Siret, în zona comunei Siliștea • reprezentanții Direcției Agricole spun că nu mai există firme interesate să cumpere lână de la ciobani, de când statul a tăiat subvențiile pentru acest produs • situația s-ar putea schimba în viitorul apropiat, datorită unei investiții care ar urma să se facă în zona Olteniei, într-un mare centru de colectare și prelucrare a lânii, axat în special pe producerea de materiale izolante pentru industria de construcții
Foarte prețuită pe vremuri de industria textilă dar și de gospodinele care o foloseau ca materie primă pentru diverse obiecte de îmbrăcăminte confecționate acasă, lâna de oaie nu mai are căutare aproape deloc în prezent, iar crescătorii de ovine nu mai știu cum să scape de ea. Pentru că nu reușesc să o vândă, unii ciobani se debarasează de lână aruncând-o pe câmp sau prin pădurile din județ. Un astfel de exemplu putea fi văzut, zilele trecute, în zona împădurită de pe malul râului Siret, în preajma micului sat Vameșu, comuna Siliștea, unde se aflau câteva grămezi de lână aruncate, cel mai probabil, de proprietarii unor stâne din apropiere. Astfel de situații pot fi întâlnite, cu siguranță, și în alte zone din județ, pentru simplul motiv că, la ora actuală, crescătorii de oi nu găsesc cumpărători pentru lână. Acest aspect ne-a fost confirmat de reprezentanți ai Direcției Agricole, care spun că, de când statul a eliminat subvenția pentru acest produs, nu mai există firme interesate să facă achiziții. Lucrurile stăteau altfel în urmă cu circa 4 - 5 ani, când în județul Brăila încă mai funcționa, pe raza comunei Siliștea, un depozit de lână gestionat de un agent economic care făcea achiziții de la ferme sau stâne, stimulat de faptul că statul dădea o subvenție de 1-2 lei pe kilogram, pentru lâna cumpărată pe baza unui contract încheiat cu crescătorii de ovine. Pe lângă această subvenție, colectorul mai obținea bani și din vânzarea lânei către fabrici specializate, din țară sau străinătate. Acum, din câte se pare, nu prea mai există fabrici care să prelucreze lână, iar tăierea subvenției oferite de stat a pus capac complet vânzării de lână, forțând posesorii de oi să găsească tot felul de modalități de a scăpa de aceasta, inclusiv aruncând-o pe unde apucă.
Există, însă, speranțe că situația se va schimba radical într-un viitor apropiat. Astfel, potrivit directorului Direcției Agricole Brăila, Traian Cișmaș, în prezent se discută despre crearea unui mare centru de colectare și prelucrare a lânii, undeva în zona Olteniei. Iar asta nu neapărat pentru industria textilă ci pentru fabricarea de materiale izolante pe bază de lână, care ar reprezenta o nouă tendință în industria de construcții. În acest context, lâna ar urma să aibă din nou căutare pe piața locală, iar ciobanii o vor putea valorifica la prețuri decente, în loc să o arunce prin păduri sau pe câmpuri. În prezent, în județul Brăila există un efectiv de 281.815 ovine, la agenți economici sau crescători particulari.