"Asa cum am spus in mod constant si in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, nu mai putem permite intrarea in magistratura a celor care-si doresc statutul de procuror fara a-si asuma responsabilitati si fara a se implica pe termen lung", a subliniat, in discursul sau, Codruta Kovesi, in sedinta de bilant a Ministerului Public.
Kovesi a recunoscut faptul ca este o situatie de criza, dar asta nu inseamna ca "trebuie sa fie admisi in sistem persoane pe baza unor interviuri formale, iar dupa un an sa fie ocupate efectiv doar 17 posturi".
"Daca la bilantul de anul viitor vom constata ca avem in continuare in sistem procurori cu peste o mie de dosare in lucru sau unitati de parchet cu un singur procuror cineva trebuie sa raspunda pentru asta", a sustinut seful Ministerului Public.
In opinia oficialului, schimbarea starii de fapt constatata trebuie sa vina si de la cel care, prin atributiile conferite in acest moment de lege, putem spune ca administreaza justitia, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii.
"Cei care fac astazi eforturi mari, procurorii cu peste 1.500 de dosare in lucru, trebuie sa stie cind vor intra in normalitate si care sint pasii pina acolo", a subliniat procurorul general.
Kovesi a explicat ca la acest moment procurorul general nu poate rezolva aceasta problema, pentru ca "nu are instrumente manageriale: nu poate angaja, evalua, transfera, sanctiona".
Totusi, Kovesi a spus ca Ministerul Public a identificat "mai multe solutii viabile pentru iesirea din criza", respectiv modificari legislative, pentru ca accesul in magistratura sa fie permis direct elitei absolventilor Facultatilor de Drept numai printr-un concurs riguros, urmat de un stagiu de pregatire profesionala continua in sistem.
De asemenea, Kovesi a vorbit de modificarea competentei materiale, redimensionarea temporara a stagiului si marirea capacitatii administrative a Institutului National al Magistraturii.
O alta solutie indicata de seful Ministerului Public a fost "incetarea detasarilor procurorilor la alte institutii".
"In conditiile in care avem peste 500 de posturi vacante nu ne putem permite luxul de a avea 80 de procurori detasati la alte institutii, dintre care unele nici macar nu au legatura cu activitatea judiciara", a afirmat Codruta Kovesi.
De altfel, si presedintele Traian Basescu l-a rugat, vineri, la bilantul Ministerului Public, pe ministrul Justitiei, sa dispuna incetarea imediata a detasarii procurorilor si judecatorilor in Executiv, precizind ca aceasta detasare denota amestecul intre cele doua puteri.