Mergi la conţinutul principal

Klaus Iohannis: Fără măsuri urgente, nu putem echilibra balanța comercială a produselor agroalimentare. Deficitul, 1 miliard de euro

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la Târgul Internațional Indagra, unde le-a transmis un mesaj fermierilor. Președintele s-a arătat îngrijorat de dezechilibrul comercial al produselor agroalimentare și i-a încurajat pe fermieri să acceseze cât mai multe fonduri europene.

 

„Roadele agriculturii necesită timp și condiții bune de producție, dar și de valorificare. Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanța comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenție, 1 miliard de euro. Știm cu toții că exportul masiv de produse primare subvenționate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie și încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect.”, a spus Președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a criticat măsurile adoptate pentru combaterea efectelor peste porcine, care a dus la mari probleme în sectorul zootehnic.

„Autoritățile statului trebuie să fie conștiente de responsabilitățile care le revin și cât mai capabile să le și îndeplinească. Nu au fost deloc așa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aș zice, în bătaie de joc față de munca oamenilor și față de așteptările consumatorilor. Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme și pentru care trebuie să renască speranța.”

Președintele a transmis că își dorește ca fermierii să atragă mai multe fonduri europene, cu sprijinul statului și a trasat câteva indicații pentru viitorul ministru al Agriculturii.

„Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani și plățile directe susțin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei și a depopulării zonelor rurale (...) Aștept ca noua echipă de la Ministerul Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise pentru problemele dumneavoastră. România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depășească barierele ocupației tradiționale, mai ales în industria alimentară și în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambițioase și să-și promoveze prioritățile în raport cu interesele statelor membre”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele i-a felicitat însă pe fermieri pentru eforturile depuse.

„În agricultură, implicarea și bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători și fermieri, reprezentanți ai industriei alimentare, comercianți și finanțatori, cu toții contribuiți la dezvoltarea agriculturii României și merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultățile cu care vă confruntați.”

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro