Campania de curăţenie declanşată de noul primar Marian Dragomir în municipiu a produs efecte vizibile, deocamdată, mai mult prin zonele de margine, cum ar fi proximitatea Şoselei de Centură sau anumite locaţii din cartierele periferice, unde s-au mai desfiinţat din haldele de deşeuri ilegale. Până acum, echipele de salubritate încă nu au ajuns şi într-unul dintre punctele centrale ale oraşului, aflat chiar sub ochii puţinilor turişti rătăciţi prin portul brăilean. Este vorba despre micul parc de pe strada Împăratul Traian. Aflat în calea celor ce vin sau se duc în port, acest perimetru este tratat de ani buni ca un fel de Cenuşăreasă a oraşului. Autorităţile locale au abandonat pur şi simplu fostele alei şi băncile de lângă ele, lăsând vegetaţia să crească nestingherită, la fel ca grămezile de gunoaie aruncate de riveranii ce ocupă cu chirie casele monument istoric de pe această stradă de referinţă a Brăilei.
Parcul a ieşit pentru scurt timp la lumină în primăvara anului trecut, când un grup de voluntari coordonaţi de caricaturistul Costel Pătrăşcan a făcut acolo o acţiune de ecologizare. Tot atunci, după ce au fost adunate tone de gunoaie, s-a aflat că jumătate din suprafaţa parcului nu mai aparţine de câţiva ani municipalităţii, aflându-se în proprietatea câtorva familii care ar fi făcut nişte schimburi de terenuri cu Primăria. Printre familiile respective se număra şi cea a fostului preşedinte CJ Gheorghe Bunea Stancu. În urma dezvăluirilor presei şi a comentariilor acide venite dinspre opinia publică, Poliţia Locală a anunţat, în primăvara anului trecut, că îi va soma pe proprietarii respectivi să ia măsura îngrădirii suprafeţelor deţinute, astfel încât să împiedice depozitarea deşeurilor. Aceloraşi proprietari urma să li se aducă la cunoştinţă că au obligativitatea de a-şi ecologiza terenul, astfel încât acesta să nu fie năpădit de buruieni.
A trecut mai bine de un an de atunci, iar parcul de pe Str. Împăratul Traian se află în condiţii mult mai rele. Pe porţiunea aflată în proprietatea persoanelor fizice nu s-a amplasat niciun gard. Ce-i drept, pe acea porţiune gunoaiele sunt mai puţine şi vegetaţia e ceva mai ţinută sub control, semn că proprietarii s-au implicat, totuşi, mai mult sau mai puţin, în întreţinerea spaţiului respectiv.
Pe porţiunea deţinută de municipalitate, însă, e un adevărat dezastru. Parcul propriu-zis a dispărut, efectiv, sub o adevărată junglă de buruieni şi pomi crescuţi sălbatic, inclusiv pe fostele alei. Imaginea dezolantă este completată de gunoaiele aruncate masiv de inepuizabilii riverani care, cel mai probabil, n-au nici cea mai vagă intenţie de a achita taxa de salubritate, pentru a li se ridica şi lor gunoiul în mod civilizat. Inclusiv un frigider vechi zace printre bălării, servind drept un bun adăpost pentru câinii maidanezi aciuaţi în acel parc ignorat de Primărie şi, pe cale de consecinţă, distrus sârguincios de brăileni.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.