Mergi la conţinutul principal

Jumatate din populatia Brailei refuza sa plateasca taxa de salubrizare

Directorul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL), Adrian Dediu, considera ca afirmatiile facute recent de citiva consilieri municipali PSD referitor la modul in care se face salubrizare in municipiu, nu fac decit sa induca in eroare cetateanul. Acesta s-a declarat de parere, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca brailenii nu ar trebui intoxicati, in scop politic, cu ideea ca in oras e mizerie din cauza ca DAGL nu isi face treaba sau ca taxa e prea mare si ca ar exista posibilitatea, dar nu se vrea, ca aceasta taxa sa fie chiar micsorata: "Toata lumea spune ca in oras e mizerie, ca operatorii si DAGL nu fac treaba, ca taxa e mare. Nu spun ca sint lucruri care se puteau face mai bine si e dreptul oricui sa critice. Insa brailenii trebuie sa inteleaga ca nu se poate face salubrizare fara bani. Iar aceasta taxa de 37.000 de lei vechi nu este deloc mare. Numai ca brailenii nu stiu ca cei care acum critica, au fost de acord cu aceasta taxa in cadrul sedintei CLM in care ea s-a aprobat. Mai mult, in decembrie 2002 s-a propus aceeasi taxa de 37.000 de lei si s-a aprobat intr-un final 35.000 de lei. Deci, cum poti sa spui ca, dupa 3 ani, aceeasi suma este mare? Mai ales in conditiile in care de la carburanti la anvelope s-a scumpit totul...".

Aproape jumatate din braileni refuza sa plateasca taxa de salubrizare

Acesta a mai explicat ca motivul pentru care nu exista bani pentru o salubrizare eficienta il reprezinta faptul ca aproape 50% din populatia municipiului refuza pur si simplu sa incheie contracte cu operatorii si sa plateasca taxa lunara de salubrizare. Mai mult, aceiasi cetateni sint cauza formarii mormanelor de gunoaie la colt de strada, care sint apoi reclamate sub titlul ca operatorii nu si-ar face treaba: "Cei care acuza operatorii si DAGL ca nu fac treaba nu informeaza cetatenii ca jumatate din braileni refuza cu nonsalanta sa plateasca taxa si prefera cu nesimtire sa arunce gunoiul la colt de strada, sau si mai frumos, in poarta celor care platesc constiincios taxele. Asa ca, pina la urma, este o problema de educatie, deoarece noi nu putem intra peste ei in casa sa ii obligam sa plateasca sau sa ii pindim nonstop sa ii vedem cind arunca gunoiul si sa ii amendam. Poate daca se infiiteaza intr-un final politia comunitara, vom avea cum sa dam mai multe amenzi, dar pina atunci, cu oamenii de la DAGL, nu putem pazi fiecare colt de strada din oras".

Pentru gunoiul pe care nu il plateste nimeni platesc operatorii

De aceeasi parere s-a aratat si George Dragu, directorul SC "ECO" SA, unul dintre operatorii de salubritate din Braila: "Toata lumea spune ca nu ne facem treaba, dar nu stie nimeni ca pentru gunoiul pe care nu il plateste nimeni, dar pe care noi il ridicam, suportam noi costurile. Pai numai la aceasta societate, avem 300 de tone de gunoi pe luna pe care practic il cumparam noi, deoarece acesta este gunoi vagabond, aruncat la colt de strada, si pentru care nu plateste nimeni. Si, mai mult, la 5 minute dupa ce s-a ridicat gunoiul pe strada sau la asociatia de propietari respectiva, se aduna un nou morman, linga tomberoanele goale, ca le e lene sa ridice si miinile sa arunce macar gunoiul in tomberoane. Despre asta nu mai vorbeste nimeni. Sint sute de tone de gunoi al carui cost de depozitare il suportam noi, operatorii, dar nu intereseaza pe nimeni asta. De exemplu, pe B.dul Al. I. Cuza, avem 188 de contracte, dar si 108 gospodarii unde locatarii nu au vrut sa faca contract si ii arunca gunoiul in poarta vecinului. Asa ca, sa nu mai zica nimeni ca noi nu ne facem treaba, si mai bine sa incerce cei care ne arata pe noi cu degetul, sa educe intr-un fel jumatate de Braila. Si de abia cind o sa avem contracte incheiate in proportie de 90% macar, sa ni se reproseze ca nu am facut treaba buna, nu acum cind facem voluntariat".

Cetateanul refuza sa inteleaga niste chestii elementare si de bun simt

Totodata, directorul DAGL a mai precizat ca nici cei care stau la bloc nu au o atitudine mai civilizata, preferind de multe ori sa arunce gunoiul direct de la geam decit sa coboare si sa il arunce in ghena: "La ora actuala avem 93 de asociatii care nu isi platesc datoriile catre noi, sau intirzie foarte mult. Culmea, mai au si pretentia sa le facem noi curat in jurul blocului si sa le adunam gunoaiele aruncate la tot pasul, de parca nu ar intra in obligatiile asociatiei respective acest lucru. Daca pina si la bloc s-a ajuns in acest hal...". Dediu a tinut sa sublinieze faptul ca, daca se doreste ca acest oras sa evolueze, brailenii trebuie sa inteleaga ca nu pot arunca absolut tot gunoiul din locuinte la gramada, asa cum erau obisnuiti pina acum: "Exista tipuri diferite de deseuri care se colecteaza in mod diferit si care au preturi diferite de colectare si depozitare. Trebuie sa se inteleaga acest lucru. Daca aruncati betoanele la gunoi, mecanismul de tocare din interiorul masinii respective se deterioreaza. Fiecare tip de deseu se colecteaza in mod diferit. Dar la noi nu se vrea sa se inteleaga. Trebuie sa zici mersi ca nu ti le arunca in cap de la balcon. Cetateanul nu este educat si refuza totodata sa inteleaga niste chestii elementare si de bun simt in fond.
Directorul DAGL a mai adus in discutie si depozitul de deseuri inerte situat la iesirea din Braila, in apropiere de Soseaua Dig: "Acea locatie nu am stabilit-o noi, a fost aprobata de fostul CLM, de ce anume tocmai acolo, nu stiu.... Dar cert e ca in toata tara, ca sa nu mai vorbesc de strainatate, intrarile sau iesirile din oras arata intotdeuna bine si lasa o impresie placuta. Ei, numai la Braila nu se intimpla acest lucru. Am facut demersuri, ba sa se schimbe locatia, ba sa treaca in administrarea "ECO", ca cel putin aveau utilajele necesare, dar nu, nu s-a vrut nimic. Cel putin, acum am reusit sa primim de la primar aprobarea sa se mute depozitul la Muchea. Macar atit, ca daca mai lasam mult betoanele alea acolo, in lacul ala, iesea apa in Zona Libera si ne trezeam cu procese de la societatile care au sedii acolo".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro