Mergi la conţinutul principal

Jumatate din datoria istorica a brailenilor la RA "APA" reprezinta penalitati

Asociatiile de proprietari sint cele mai mari debitoare pentru regia locala de apa canal. O centralizare la mijlocul acestei luni, realizata de unitate, demonstreaza ca locatarii care stau la bloc datoreaza, prin asociatiile de proprietari, peste 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi). De altfel, regia de apa-canal a declansat inca din primavara o campanie de debransare a asociatiilor de proprietari cu cele mai mari si mai vechi datorii. Primul pe lista a fost celebrul bloc "NATO" din cartierul Hipodrom pentru ca acumulase, la acea vreme, datorii impresionante de aproape jumatate de milion de lei, pentru nevoile locatarilor fiind montata in apropierea imobilului o cismea. Actiunea la nivel de municipiu a dat rezultate intrucit valoarea totala a datoriilor asociatiilor de proprietari a scazut.
Concret, regia "Apa" a comunicat ca, la nivelul acestei luni, asociatiile datoreaza 11,05 milioane de lei din care aproape jumatate reprezinta penalitatile calculate ca urmare a neachitarii la termen a facturilor. Desi sumele sint intr-o usoara crestere fata de luna august cind soldul total al AP-urilor din municipiu era de 10,99 milioane de lei, in comparatie cu finele sezonului rece 2006 - 2007 se observa o reducere a cuantumului acestora. Concret de la 16,66 milioane cit era datoria totala in primavara, a scazut la 11,05 lei la acest moment.
Din analiza situatiei detaliate privind datoriile pentru fiecare asociatie in parte, rezulta ca primele 10 asociatii clasate in topul AP-urilor cu cele mai vechi datorii acumuleaza circa 1,5 milioane de lei, adica aproape 10% din total datorii. Mai mult, pentru ca debitele sint vechi, s-a ajuns in situatia in care, de multe ori, penalitatile depasesc cuantumul datoriei de baza.

Blocul "NATO" are cea mai veche datorie din municipiu

Cel mai vechi datornic ramine in continuare AP 711 formata din apartamentele blocului G13 din Hipodrom, celebrul bloc "NATO", valoarea totala fiind de 403.279 lei, din care 209.637 lei reprezinta contravaloarea apei facturate, la care se adauga penalitatile de 193.642 lei. Aceasta datorie s-a acumulat din 1999. Pentru acest bloc, in primavara acestui an, regia a dispus sistarea furnizarii apei potabile si montarea unei cismele contorizate in apropierea cladirii. Chiar si asa, cuantumul debitului locatarilor nu a scazut dramatic in comparatie cu situatia datoriei la nivelul lunii aprilie 2007 cind era de aproape 500.000.
Locul II este ocupat de AP 241 a blocului E1 din cartierul Viziru III, aceasta acumulind 137.402 lei cu titlu de datorie catre RA "Apa", din care doar circa 60.171 lei este datoria de baza. Pe urmatorul loc se claseaza AP 800 din acelasi bloc de la care regia are de recuperat 137.442 lei, din care 64.320 lei datoria de baza. Locul IV est ocupat de AP 796 tot din blocul E1 care are un debit de 100.936 lei, din care 55.985 lei datoria de baza, urmata de AP 748 a blocului R7, care inregistreaza un debit de 130.234 lei.
Totalizind debitele pentru primele 10 asociatii de proprietari cu cele mai vechi datorii, suma rezultata se cifreaza la 1,47 milioane lei din care jumatate, mai precis circa 735.000 lei reprezinta datoria de baza.
La celalalt pol, exista citeva zeci de AP-uri care sint la zi cu plata facturilor pentru serviciul de apa-canal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu