Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Judecatorul care-l scapa pe Buricea

Rasturnare de situatie fara precedent in dosarul scandalului iscat la Palatul de Justitie, intre interlopii din Varsatura si cei din Radu Negru. Dupa ce, luni la rind, judecatorii au ramas fermi pe pozitii, ieri, un magistrat a cedat "fara lupta", facindu-le concesii nesperate inculpatilor. Desi nimeni nu ceruse, presedintele completului de judecata, judecatorul Marcel Mocanu, a pus in discutia partilor nici mai mult nici mai putin decit schimbarea incadrarii juridice a faptelor din ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a linistii si ordinii publice in incaierare. Desi Parchetul s-a opus, n-a avut cistig de cauza, avocatii inculpatilor fiind de acord, la unison, cu propunerea judecatorului. Judecatorul a mers si mai departe, punind in discutie inlocuirea arestului preventiv cu banala masura de interzicere a parasirii localitatii, dat fiind faptul ca unii inculpati, cum ar fi Ghita Buricea, sint arestati preventiv de 6 luni, iar pedeapsa pentru incaierare poate fi si o simpla amenda. Propunerea i-a lasat fara replica pe toti cei prezenti intrucit ea se bate cap in cap cu deciziile celorlalti judecatori, care, de fiecare data, au respins incercarile interlopilor de a obtine inlocuirea arestului cu orice altceva. Buricea, spre exemplu, a solicitat de doua ori liberarea pe cautiune, si de fiecare data a pierdut confruntarea cu magistratii. Daca Parchetul nu declara recurs in termen de 24 de ore - termen care expira azi, la ora 15.00 -, Ghita Buricea si ceilalti incupati arestati vor fi pusi in libertate, daca nu sint arestati in alta cauza. "A fost ceva neasteptat, chiar si pentru noi, mai ales ca nu solicitasem acest lucru. Daca Parchetul nu declara recurs, Buricea va fi liber miine, la ora 15.00", ne-a declarat unul dintre aparatorii inculpatilor. Contactata imediat dupa proces, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Braila, Georgica Ciuciumis, ne-a precizat: "Urmeaza sa analizam situatia si sa luam masura care se impune, pina la expirarea termenului. Ceea ce stiti si dvs. stim si noi. Daca va fi necesar, vom da un comunicat de presa". Demn de remarcat este faptul ca, atit Lucica Branza, cit si Vasilica Ros, judecatoarele care s-au ocupat de dosarul "Buricea", nu le-au facut niciun fel de concesii interlopilor, ba, mai mult, i-au citat si pe martori cu mandat de aducere. Ros a fost de curind avansata la Tribunalul Braila.
In dosarul incaierarii de la Palatul de Justitie, din decembrie 2006, afara de Buricea, mai sint inculpati 13 indivizi, majoritatea membri ai gruparii din Radu Negru, acuzati de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea grava a ordinii publice si port ilegal de arme albe: Ionel Marian Comanescu, Marin Lazar zis "Maghighi", Viorel Gagu zis "Neveu", Vasile Tincu zis "Saolin", Gigi Tiganoiu zis "Grasu", Ionel Marin zis "Titiu", Gelu Stamate zis "EKT", Traian Soare zis "Mamaie", Sorin Irimia zis "Chioru", Costel Gheorghe zis "Buric", Adrian Balan zis "Adi", Tiberius Alin Parpalac, precum si Marian Cristea zis "Cioara" (acesta fiind capturat ulterior). Implicati si ei in scandal, Costica Buricea si Marin Sima zis "Martin", sint cautati de toata politia.

Scandalul de la Tribunal a blocat activitatea institutiei

Reamintim ca, in ziua de 15 decembrie 2006, gastile din Radu Negru si cele din Varsatura s-au intilnit la tribunal, unii interlopi fiind inculpati in dosarul atacului din octombrie anul trecut asupra clanului "Buricea", altii martori, altii doar "musafiri", veniti sa-si sustina "tovarasii". Tot atunci, Costica Buricea urma sa fie audiat in calitate de inculpat in dosarul de ultraj la seful DPIR, comisarul Stirbu. Afara de cei chemati cu citatie, mai erau prezenti in zona vreo 80 de interlopi, spun anchetatorii, afara de avocati si justitiabili. La un moment dat, membrii celor doua grupari rivale au ocupat pozitii opuse in "sala pasilor pierduti", altii s-au postat pe treptele institutiei, gata sa se incaiere. Pina sa ajunga in zona fortele de ordine chemate de catre institutia "asediata", interlopii reusisera sa sparga geamurile de la usa de acces, sa se loveasca reciproc, inclusiv cu sabii si cutite, sa blocheze intrarea in Tribunal si sa dea buzna in salile de judecata. Din pricina invalmaselii si a scandalului, procesele au fost aminate cu o ora, salile golite si activitatea justitiei data peste cap. Cei implicati au negat savirsirea faptelor si ca au purtat sabii si cutite in incinta Palatului de Justitie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii