Mergi la conţinutul principal

Județul Brăila scapă de pesta porcină africană din gospodăriile populației

* ultimul focar activ, confirmat în comuna Tudor Vladimirescu, va fi stins în acest sfârșit de săptămână * există, însă, pericolul reapariției focarelor, deoarece încă există cazuri identificate în efectivele de porci mistreți de pe raza județului

 

Ultimul focar de pestă porcină africană identificat în gospodăriile din județul Brăila va fi stins în acest sfârșit de săptămână, ne-a informat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cu precizarea că respectivul focar a fost confirmat, în urmă cu câteva săptămâni, într-o gospodărie din comuna Tudor Vladimirescu. Între timp, porcii infectați cu virusul pestei porcine au fost eutanasiați, s-au făcut dezinfectările de rigoare, iar perioada de carantină se termină la sfârșitul acestei luni. Alte 10 focare active din exploatații nonprofesionale de pe teritoriul comunelor Mărașu și Frecăței au fost declarate stinse în data de 23 februarie. ”Precizăm că rămân în vigoare restricțiile în ceea ce privește circulația suinelor de pe raza  localităților Brăila, Vărsătura și Chiscani, incluse  în zona infectată/afectată datorită evoluției cazurilor de pestă porcină africană la mistreți. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila monitorizează în permanență circulația animalelor, în special al suinelor, atât din exploatații comerciale cât și din gosăpodăriile nonprofesionale, prin medicii veterinari de liberă practică din comune și medicii veterinari oficiali prin acțiuni de controale în exploatații și controale în trafic la mijloacele de transport animale vii”, ne-a informat DSVSA Brăila.

Veterinarii avertizează, totuși, că pericolul reapariției focarelor este destul de mare, dacă nu sunt respectate regulile de prevenție. ”Solicităm tuturor proprietarilor de animale să anunțe de urgență medicul veterinar de liberă practică sau D.S.V.S.A Brăila, în situația apariției oricărei suspiciuni de boală la animalele deținute, precum și înștiințarea medicului veterinar de liberă practică de orice eveniment cu privire la achiziția de noi animale, vînzare de animale, naștere de animale, pentru identificarea acestora, înregistrarea lor în baza de date pe codul de exploatație al proprietarului și pentru eliberarea de documente de mișcare în conformitate cu prevederile legale”, ne-a mai transmis DSVSA Brăila.

Din vara anului 2018, când au apărut primele cazuri de pestă porcină africană pe raza județului nostru, au fost eutanasiați sute de mii de porci, aceasta fiind singura metodă eficientă de stopare a răspândirii bolii. În 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci a căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În același an, la gospodăriile populației s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci. Asta deoarece, după cum se știe, în primele luni de la apariția pestei porcine africane autoritățile au dispus uciderea tuturor porcilor existenți în localitățile unde s-au confirmat focare. Ulterior, spre sfârșitul anului 2018, s-a renunțat la această metodă, aplicându-se eutanasierea doar în gospodăriile unde au apărut efectiv cazuri de boală.

În perioada 2019 - 2020 au mai fost neutralizați, în total, peste 60.000 de porci, din care 54.914 din cadrul unor societăți comerciale și restul din gospodăriile populației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro