Barroso era considerat favorit pentru a obtine un nou mandat de cinci ani ca presedinte al Comisiei Europene, inainte de respingerea Tratatului de la Lisabona prin referendumul la 12 iunie din Irlanda.
Fostul premier portughez de centru-dreapta a avut o serie de divergente cu liderii Uniunii Europene, in special cu cei ai Frantei si Germaniei, cu privire la planurile Comisiei Europene de a reduce emisiile de carbon.
Respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi a generat critici la adresa presedintelui Barroso, care inca mai poate conta pe sprijinul mai multor state membre, dupa ce s-a aratat interesat de problemele lor politice, potrivit unor surse diplomatice.
"Barroso va fi greu de invins (...) Este un sustinator al liberalizarii pietei, insa a devenit si foarte pragmatic", a declarat o sursa apropiata presedintelui francez Nicolas Sarkozy.
Cancelarul german Angela Merkel il sustine insa pe fostul lider austriac Wolfgang Schuessel, in defavoarea lui Barroso, potrivit unor surse.
Barroso a fost considerat un potential candidat si pentru noua functie de presedinte al Consiliului European. Crearea acestui post este una dintre principalele modificari institutionale prevazute de Tratatul de la Lisabona.
Sansele lui Barroso de a obtine un al doilea mandat au fost afectate, in mod inevitabil, dupa respingerea Tratatului in Irlanda.
"Barroso va fi viitorul presedinte al Comisiei pentru ca este deja un presedinte bun (...) Nu trebuie considerat responsabil pentru votul negativ din Irlanda", a declarat recent un ministru francez, care si-a pastrat anonimatul.