Jocurile marinaresti - un plus de culoare pentru Serbarile Brailei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jocurile marinaresti - un plus de culoare pentru Serbarile Brailei

Ieri, a fost zi de sarbatoare in toate porturile maritime si fluviale romanesti. Ziua Marinei este sarbatorita odata cu Sfinta Maria Mare, cu muzica de fanfara, arborarea pavilionului si a marelui pavoaz, ceremonial religios si naval, urmate de sosirea zeului Neptun. Deschiderea a fost facuta, ca de obicei, cu discursul Sefului Serviciului Fluvial al Comandamentului Flotei, comandor Gheorghe Dragomir, si a continuat cu o mica slujba religioasa in memoria eroilor militari. Tot pentru cei cazuti la datorie, a fost lansata simbolic la apa o ancora de flori.
Mii de braileni au luat cu asalt, inca de la primele ore ale diminetii, faleza Dunarii, pentru a vedea spectacolul organizat de Serviciul Fluvial in colaborare cu Primaria Braila. Vremea frumoasa a fost o lama cu doua taisuri: pe de o parte, nu a plouat, iar manifestarile s-au putut desfasura conform programului, dar pe de alta, cei prezenti au fost stinjeniti vizibil de razele puternice ale soarelui. Parada navelor civile si militare a fost acompaniata de cinci avioane de lupta care au survolat toate porturile dunarene, pina la Constanta, salutind astfel Ziua Marinei. Au urmat citeva exercitii de lupta puse in scena de militarii profesionisti. Doua monitoare - cele mai puternice nave din dotarea Componentei Fluviale - au simulat respingerea unui atac de la mal, tragind cu munitie de manevra, cu armamentul de mare calibru de la bord. A urmat un exercitiu de dragaj facut de vedetele dragoare apoi vedetele blindate au "respins" atacul unor nave purtatoare de artilerie inamice. Un alt moment privit cu interes a fost perchezitionarea unei nave suspectate ca transporta materiale de contrabanda, de catre o grupa de militari, in colaborare cu un echipaj al Politiei de Frontiera.
Sosirea Zeului Neptun, jucat, ca in fiecare an, de actorul Florin Chirpac, s-a facut cu mult fast. Zeul a fost purtat pe spinarea unui crap urias si insotit de citeva ambarcatiuni, pina a ajuns la cazarma plutitoare "Dimbovita", unde a fost luat in primire de o suita de frumoase nereide si pirati pusi pe sotii. Pentru inceput, Neptun a "prezidat" botezul unui marinar novice, apoi a dat startul jocurilor marinaresti. Acestea au constat in doua intreceri intre ambarcatiuni si doua intreceri intre inotatori. A venit, apoi, momentul cel mai asteptat: purcelul la scondru. Ca element de noutate, de data asta, purcelul nu a mai fost agatat la capatul birnei unse cu vaselina, fiind reprezentat simbolic de un stegulet rosu. Dornici sa puna mina pe trofeu, tinerii intrati in concurs, cadeau mai ceva ca la Cascadorii Risului, dupa ce faceau doi-trei pasi pe birna. Cistigatorul a avut nevoie de multa ambitie ca sa-si atinga scopul. Se numeste Grigore Gheorghe si, dupa ce a patinat cu chiu cu vai spre steguletul rosu, cind mai avea doar un metru a alunecat si era sa cada in apa. Ca un adevarat Om Paianjen, insa, a facut ce-a facut si a reusit sa se prinda de stilpul lunecos si, luptindu-se din greu cu gravitatia, a insfacat cu o ultima zvicnire steguletul apoi si-a dat drumul triumfator in apa.
Ultimul moment al jocurilor marinaresti pe apa a fost prinderea ratelor. Zeci de tineri care inotau la mijlocul Dunarii s-au intrecut sa puna mina pe ratele eliberate de organizatori. Din cinci inaripate, trei au fost prinse imediat, dar asta si cu concursul marinarilor care le-au dat drumul exact intre inotatori. Alte doua, care au avut un avans de unul-doi metri, au pus serios la incercare abilitatile de inotatori si rezistenta urmaritorilor, dindu-se prinse abia dupa ce au fost incoltite din trei directii o data.
Dupa amiaza, brailenii aflati pe faleza s-au distrat cu jocurile marinaresti la uscat: fuga in sac, fuga cu oul in lingura, stafeta marinareasca si trasul la parima.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro