Faleza Dunării a fost luată cu asalt, ca de obicei, de mii de brăileni dornici să asiste la jocurile marinăreşti oferite de Marina Militară, în colaborare cu Primăria Brăila. Cei mai mulţi au urmărit totul de pe mal, însă au fost şi numeroşi norocoşi, cu "pile" la Marină, care au pătruns pe nava-cazarmă unde până mai acum câţiva ani aveau acces doar autorităţile şi reprezentanţii presei. Din păcate, cam toate momentele pregătite de organizatori s-au petrecut în dreptul acestei nave, aşa încât cei de pe mal, care au suportat ore în şir soarele arzător, nu prea au reuşit să vadă foarte bine ceea ce se întâmpla pe apă.
Anul acesta, nici momentul "porcul la şcondru", care de obicei face deliciul publicului, nu a mai fost la fel de spectaculos. Asta deoarece primul curajos care s-a "lansat" pe bârna unsă cu vaselină pentru a ajunge la steguleţul roşu din vârf a reuşit să ia trofeul. Deşi a alunecat pe bârnă, respectivul a reuşit să se prindă cu braţele de aceasta şi să se târască până la capăt. Organizatorii nu l-au descalificat, aşa că distracţia s-a terminat foarte repede, spre dezamăgirea celor care au suportat soarele câteva ore, special pentru acest concurs.
Câştigătorul se numeşte Gheorghe Grigore, are 23 de ani şi este "casnic" după cum singur a declarat. Este a cincea oară când reuşeşte să intre în posesia purcelului, folosind metoda "omul păianjen". Toţi porcii câştigaţi până acum i-a crescut până la Crăciun, şi aşa are de gând să procedeze şi cu cel din acest an.
Restul ceremonialului pregătit de marinarii militari a fost acelaşi ca şi în ediţiile precedente. În jurul orei 9.30, militarii au defilat, dând onorul drapelului de luptă. O scurtă slujbă religioasă şi tradiţionala lansare la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie în războaiele secolului trecut, a completat partea mai sobră a ceremoniei.
A urmat un scurt exerciţiu de luptă în timpul căruia navele Serviciului Fluvial au simulat stingerea unui incendiu la bord, dar şi respingerea atacului unui inamic, trăgând cu armamentul greu de la bord. După ce joaca de-a războiul s-a terminat, prin faţa mulţimii au defilat câteva nave civile - împingătoare din dotarea unor societăţi comerciale, şalupe, ambarcaţiuni private. Printre acestea s-a aflat, ca de obicei, şi "regina-mamă" flotei brăilene, nava cu zbaturi "Borcea", care i-a aparţinut regelui Ferdinand şi care anul acesta a împlinit 101 ani de existenţă.
Jocurile marinăreşti au fost patronate de zeul Neptun, întruchipat, ca în fiecare an, de actorul brăilean Florin Chiriac. Sub supravegherea zeului, a primit botezul apei un tânăr "ghiborţ", înrolat recent în Flotila Fluvială, care a fost săpunit bine, "bărbierit" cu un ditamai briciul din lemn, apoi udat din cap până în picioare, ca să ştie că de-acum apa o să fie viaţa lui.
Iar dacă cea mai aşteptată probă a zilei, porcul la şcondru, s-a încheiat mult prea repede, spectatorii s-au putut delecta, totuşi, cu vânătoarea de raţe. Câteva înaripate au fost eliberate, iar zeci de tineri s-au străduit minute bine să le prindă, păsările dovedindu-se mult mai agile în apă decât cei mai buni dintre cei buni înotători care s-au aventurat după ele.
La fel ca şi la precedentele două ediţii, şi în acest an a fost prezent celebrul ivan Patzaichin, care a dat startul, alături de primarul Aurel Simionescu, concursului de canotci, în care s-au întrecut două echipaje, unul reprezentant al Brăilei şi unul care a reprezentat Galaţiul.