Dupa ce autoritatea locala a dat girul si sustine campania declansata de conducerea regiei locale de apa-canalizare cu scopul recuperarii debitelor inregistrate de asociatiile de proprietari din municipiu, acum da un pas inapoi. Practic, metoda aplicata de RA "Apa" vizeaza suspendarea contractului prin debransarea de la reteaua de apa si inchiderea racordului de canalizare, iar temeiul deciziei il constituie legislatia in domeniul serviciilor de utilitate publica, regulamentul de organizare si functionare a serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare si, nu in ultimul rind, pe prevederile contractului de furnizare a acestor servicii incheiat cu beneficiarii. Toate aceste acte indrituiesc regia locala de apa-canalizare sa procedeze la aplicarea unor masuri de constringere a restantierilor mergind pina la masura extrema, debransarea de la sistem. Primul sanctionat in acest mod a fost Asociatia de Proprietari nr. 711 la care sint arondate apartamentele blocului G 13 din cartierul Hipodrom, sau blocul "Nato" asa cum este cunoscut brailenilor. Decizia a fost pusa in practica la inceputul acestei saptamini, insa considerente de ordin igienico-sanitar au determinat autoritatea locala sa reanalizeze situatia si asta cu riscul de a compromite campania sau, cel putin, de a reduce efectul scontat: "Aveam doua metode prin care puteam solutiona aceasta problema, fie renuntarea la debransare si furnizarea apei dupa un program de doar doua ore pe zi, fie debransarea si punerea la dispozitia celor care stau in acest bloc a apei potabile cu ajutorul unei cisterne. Discutind cu conducerea «Apa» am decis sa mergem pe prima varianta, cea cu furnizarea cu restrictie a apei potabile. Sa nu uitam ca acest bloc este intr-un cartier dintre cele mai mari ale municipiului si nu-i puteam expune pe ceilalti braileni la riscul izbucnirii unui focar de infectie", a explicat viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta RA "Apa" adaugind ca nu se va face rabat de aplicare a legislatiei cu scopul recuperarii tuturor restantelor la plata facturilor pe care clientii regiei le inregistreaza.
Important de mentionat este ca AP 711 se numara printre cei mai mari datornici din rindul asociatiilor de proprietari acumulind in timp un impresionant debit de 384.790 RON (3,8 miliarde lei vechi). Din datele prezentate de RA "Apa", ultima plata catre regie a fost efectuata in urma cu doi ani, mai precis in data de 14 noiembrie 2003, asociatia ajungind cu platile la nivelul lunii aprilie 1999.
Reamintim ca, in urma cu o saptamina, regia a notificat AP 711 ca in cazul in care nu achita datoria va proceda la suspendarea contractului prin debransarea de la reteaua de apa si inchiderea racordului de canalizare. Mai mult, regia a amenintat ca va actiona in instanta asociatia respectiva pentru a-si recupera banii, cu mentiunea ca rebransarea va fi facuta abia dupa efectuarea platii totale inclusiv a cheltuielilor de debransare-rebransarea, a cheltuielilor de judecata si a cheltuielilor de executare silita.