Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Japonia va decide dupa referendumul irakian daca isi va retrage contingentul

Premierul nipon Junichiro Koizumi a declarat ca va decide daca va prelungi sau nu mandatul trupelor japoneze din Irak dupa referendumul din octombrie referitor la noua Constitutie irakiana, relateazã AFP.
Koizumi, aflat in plina campanie electorala, a evitat astfel intr-un mod abil un subiect de polemica ce ar putea afecta tabara sa politica, in conditiile in care politicienii de stinga si de centru cer retragerea trupelor.
"In Irak va avea loc un referendum in octombrie si vom analiza rezultatul acestuia inainte de a lua o decizie", a declarat Koizumi.
Liderul opozitiei, Katsuya Okada, si-a exprimat dorinta ca militarii niponi din Irak sa fie retrasi pina la sfirsitul anului, in cazul in care va cistiga alegerile.
In principiu, misiunea nipona din Irak se incheie la 14 decembrie, insa Koizumi a sugerat deja ca Japonia ar putea prelungi misiunea militarilor sai la cererea Statelor Unite.
Circa 600 de militari niponi sint stationati de la inceputul anului 2004 in orasul siit Samawa, relativ linistit, unde participa la misiuni de reconstructie.
Alegerile legislative anticipate din Japonia se vor desfasura la 11 septembrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii