O investiţie importantă, de peste 24 milioane de euro, începe deja să prindă formă în Zona Liberă Brăila, chiar la ieşirea din oraş spre Vărsătura. Un important dezvoltator imobiliar belgian - Warehouses DePauw (WDP) - care a concesionat peste 8,5 hectare de teren în perimetrul II al Administraţia Zonei Libere (AZL), va construi acolo o fabrică de componente auto pentru japonezii de la Yazaki. Viitorul obiectiv ar urma să absoarbă, în principal din judeţul nostru, forţă de muncă calificată, dar şi necalificată, până la un nivel de circa 1.500 de salariaţi. Angajatorul are pregătite pentru viitorii muncitori programe de calificare şi perfecţionare. Anunţul oficial cu privire la această investiţie a fost făcut vineri, 5 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi la vârf din partea tandemului Yazaki - WDP, Ambasada Belgiei la Bucureşti, conducerea Zonei Libere Brăila, administraţia locală şi, nu în ultimul rând, conducerea Camerei de Comerţ Brăila.
Veste bună pentru brăilenii în căutare de locuri de muncă: de anul viitor, vor putea lucra la fabrica de componente auto a japonezilor de la Yazaki, care şi-au anunţat intenţia de a angaja 1.500 de salariaţi. Investiţia ce se ridică la peste 24 milioane euro a fost demarată deja în zona Perimetrului II al AZL Brăila, chiar la intrare în oraş dinspre Viziru. Dezvoltatorul imobiliar belgian Warehouses DePauw (WDP) a concesionat în acea zonă peste 8,5 hectare şi va construi fabrica unde îşi vor desfăşura activitatea de producţie cei de la Yazaki. Locaţia aleasă este aproape de Dunăre, are acces la calea ferată, precum şi la Drumul European 584. "Este o investiţie importantă pentru Brăila şi care va aduce un număr mare de locuri de muncă disponibile. După o analiză riguroasă a zonei, investitorul s-a oprit la locaţia din Zona Liberă Brăila, unde este disponibilă toată infrastructura de care e nevoie pentru a-şi realiza investiţia. Discuţiile cu dumnealor sunt ceva mai vechi, de circa un an, atunci când au venit la noi, iar de atunci am avut o lungă serie de întâlniri. În final, înţelegerea s-a parafat în formă scrisă şi, iată, ne aflăm acum la momentul la care putem anunţa că, oficial, au început lucrările la noua fabrică a grupului Yazaki în România, aici, la Brăila. În mod fericit, instituţiile locale au conlucrat pentru eliberarea în termen rezonabil a tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru realizarea acestui proiect", a declarat primarul Aurel Simionescu la conferinţa de presă organizată, ieri, de către Yazaki.
1.500 de salariaţi până în 2017
Atât managerul general al "Yazaki România", Mehmet Sonmez, cât şi directorul viitoarei fabrici de la Brăila, Frantisek Kolvek, au subliniat importanţa pasului pe care grupul japonez, împreună cu dezoltatorul belgian WDP, îl fac prin realizarea investiţiei în Brăila, insistând asupra impactului economic şi social pozitiv în comunitatea locală. Ambii au explicat că, în regiunea de dezvoltare din care facem parte, au avut de ales între Buzău, Galaţi şi Brăila, iar, în final, balanţa s-a înclinat spre Brăila, printre altele, datorită poziţiei geografice, precum şi a potenţialului de dezvoltare a zonei. De asemenea, cei doi au lansat o invitaţie brăilenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă să se alăture echipei Yazaki. "Au fost mai mulţi factori pe care i-am avut în vedere în analiza privind locaţia acestei fabrici. Poziţionarea, forţa de muncă disponibilă, infrastructura existentă, dar şi potenţialul de dezvoltare, precum şi disponibilitatea manifestată de autorităţile locale, sunt câteva exemple în acest sens. Concluzia a fost că vom face această investiţie la Brăila", a spus Mehmet Sonmez. La rândul său, directorul fabricii Yazaki Brăila, Frantisek Kolvek, a precizat că "potrivit planificărilor, producţia ar urma să fie începută în a doua jumătate a anului viitor. În ce priveşte angajările de personal, o vom face gradual, până la un nivel de 1.500 de salariaţi, pe care-l vom atinge în 2017. Job-urile disponibile vor fi atât pentru direct-productivi cât şi indirect-productivi şi structurile suport, pentru persoane cu studii medii şi studii superioare, atât calificaţi cât şi necalificaţi".
Mircea Florin, directorul AZL, a punctat că discuţiile şi negocierile cu investitorul s-au întins pe o perioadă de un an, răstimp în care s-au căutat şi găsit soluţii pentru a se asigura că investiţia rămâne la Brăila. De asemenea, sursa citată a subliniat sprijinul primit din parea factorilor decizionali locali, dar şi al instituţiilor deconcentrate, pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare realizării acestei investiţii.
Prezent la conferinţa de vineri, 5 decembrie, Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, a amintit aportul pe care dezvoltatorul WDP îl are în realizarea acestei investiţii, subliniind că Brăila are nevoie de astfel de proiecte importante.
În finalul alocuţiunilor programate la conferinţa de presă, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila, Ştefan Fusea, a ţinut să puncteze un aspect important, şi anume nevoia de dezvoltare a infrastructurii municipiului pentru atragerea de noi investiţii, precum şi necesitatea ca învăţământul brăilean să se adapteze din mers la cerinţele pieţei forţei de muncă locale. "Este binevenită o asemenea investiţie într-o zonă afectată de disponibilizări în masă, în urma cărora forţă de muncă calificată a rămas fără locuri de muncă. Sunt convins că factorii decizionali locali vor face lobby continuu pentru dezvoltarea infrastructurii atât de necesare unor investiţii de calibrul celei de la Yazaki şi WDP", a spus Fusea.
Cine e Yazaki
"Yazaki" este unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali pentru industria auto. Are sediul principal la Tokyo, iar principalele sale produse sunt cablaje de automobile, aparatură şi componente pentru industria auto. Yazaki este prezentă în 44 de ţări şi are aproximativ 250.000 de angajaţi în întreaga lume. Clienţi importanţi ai companiei în Europa sunt Ford, Toyota, Renault-Nissan, Volkswagen, precum şi BMW. Grupul japonez este prezent în România încă din 2003 şi îşi consolidează în continuare poziţia prin investiţiile anunţate la Brăila şi la Urlaţi, judeţul Prahova. De precizat că în judeţul Prahova, noua fabrică se întinde pe o suprafaţă de peste 12.000 mp, iar planul este ca, până în aprilie anul viitor, în cadrul companiei să lucreze în jur de 1.000 de salariaţi.
În ce priveşte Warehouses DePauw (WDP), acesta este cel mai mare operator de pe piaţa belgiană a proprietăţilor semi-industriale, concentrându-se asupra construcţiei de spaţii logistice, având un portofoliu de 105 active, toate în valoare de peste 1,3 miliarde de euro, în Belgia, Olanda şi Franţa. Compania WDP dezvoltă lângă Ploieşti un proiect logistic pe circa 7.000 de metri pătraţi pentru producătorul spaniol de componente hidraulice "Grupo Industrial Roquet", bugetul investiţiei fiind de 4 milioane euro.