Jandarmii si jurnalistii braileni, in misiune | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Jandarmii si jurnalistii braileni, in misiune

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila (IJJ) a organizat o calatorie de presa in judetul Dimbovita, principalii beneficiari fiind jurnalistii. Acestia au avut ocazia de a vizita Postul de Jandarmi Montan "Padina" si de a vedea citeva exercitii puse in scena de jandarmii montani. Jurnalistii braileni, insotiti de purtatorul de cuvint al IJJ Braila, cpt. Iulian Timofei si sg. maj. Sorin Neftode din cadrul Compartimentului Relatii Publice, s-au oprit mai intii la Tirgoviste, la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dimbovita "Mircea cel Batrin", unde au fost intimpinati de seful institutiei, lt. col. Costel Gavrila. Acesta a facut o prezentare a inspectoratului, iar apoi ne-a condus catre locul unde au fost impuscati sotii Ceausescu, zidul si camera unde au fost judecati cei doi ramind intacte. A urmat apoi un traseu de citeva ore, printre munti, pina la stinca "Vararia Mare", unde jandarmii montani au prezentat un exercitiu de coborire de pe un versant. Cei care ne-au dat mai multe detalii despre tehnica folosita au fost salvamontistii, care actioneaza in zona respectiva alaturi de jandarmi. "Personalul de la Postul de Jandarmi Montan “Padina” executa o tehnica de coborire de pe un versant, folosita in salvarea turistilor sau alte actiuni specifice. Jandarmii sint prinsi de corzi, sint situatii cind salvatorii trebuie sa coboare cu raniti in spate sau chiar cu targa in cazul unor accidente grave. Pentru astfel de coboriri se folosesc mijloacele din dotare, specifice tehnicii alpine. Nu conteaza ca sint jandarmi montani sau salvamontisti, tehnica este aceeasi in toate situatiile. In situatii limita, cei care coboara de pe versant sint asistati de jos, pentru ca trebuie sa existe un anumit punct de sprijin la baza. Zona este destul de accidentata, atit jandarmii cit si salvamontistii urmeaza cursuri speciale, nu se pot folosi astfel de metode fara un curs specific. Trebuie stapinite foarte bine aceste tehnici de salvare alpine, deoarece sint situatii foarte delicate uneori, iar daca nu stie cum sa actioneze salvatorul poate deveni victima", a precizat seful salvamontistilor Dimbovita.

Grota Ialomitei, salasul marelui zeu al dacilor

Dupa ce au urmarit cu interes acest exercitiu riscant, jurnalistii au continuat traseul pina la "Cheile Pesterii", al doilea rind de chei pe cursul riului Ialomita. Dupa cum ne-au explicat salvamontistii, zona poarta aceasta denumire deoarece pe peretele stincii se afla unul dintre cele mai importante obiective turistice ale muntilor Bucegi, respectiv Grota Ialomitei sau Pestera, un obiectiv de patrimoniu, considerata zona sacra. "Dupa legende, se spune ca aici si-ar fi avut salasul marele zeu al dacilor, Zamolxe, in pestera este si chipul lui pe un bolovan, in sala mare. Tot aici, sus pe stinca este si Crucea lui Nicodim. Legendele spun ca vechii calugari s-au instalat aici acum 50 de ani, datorita zonei sacre si a spiritualitatii pe care au simtit-o. Se spune ca un calugar a meditat atit de profund, incit a intrat in transa si s-a aruncat de acolo spunind “Doamne, vin spre tine!”", a mai spus salvamontistul.
Urmatorul popas a fost la Postul de Jandarmi Montan "Padina" din cadrul IJJ Dimbovita, unde jurnalistii au avut posibilitatea de a afla citeva din misiunile specifice ale jandarmilor montani si chiar au vizionat o expozitie de materiale specifice folosite in misiunile de salvare. Seful IJJ Dimbovita a facut un scurt istoric al postului, care este specific zonei de munte, jandarmii actionind in zona Platoului Bucegi, de la limita de nord a judetului Dimbovita pina in orasul Pucioasa. "Platoul montan Bucegi cuprinde 14 cabane, avem patru trasee turistice cu acces auto si sase trasee pedestre. In acest post jandarmii au ca misiuni combaterea fenomenului infractional si contraventional specific zonei montane, restabilirea ordinii in cazul producerii de evenimente deosebite, asigurarea ordinii in zona pirtiilor de schi, bob sau sanie. Postul este dotat cu doua containere compartimentate, unde exista toate conditiile pentru adapostirea jandarmilor care executa misiuni in zona", a precizat lt. col. Costel Gavrila. Jurnalistii au vizionat apoi o expozitie de unelte si materiale specifice tehnicii alpine, respectiv coarda, piton, scarita, schiuri, clapari, lopata, etc. Unul dintre jandarmii montani a relatat ultima misiune, executata in urma cu o saptamina, cind trei turisti au ramas blocati in munti din cauza oboselii si prezentau degeraturi la nivelul miinilor si a fetei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro