Intre orele 10.00 si 11.00 se va face o prezentare a tehnicii din dotare, va avea loc un exercitiu demonstrativ la pregatire fizica, "Tehnici de autoaparare" , urmat de un exercitiu demonstrativ prezentat de un militar de la Detasamentul mobil al Jandarmeriei, o interventie antiterorista cu armamentul din dotare, folosindu-se cartuse oarbe.
Seria manifestarilor se va incheia cu o ceremonie la eroul capitan post mortem Balaban, la cimitirul Sfinta Maria.
"Astazi, 3 aprilie, se implinesc 157 ani de cind aceasta "miniarmata nationala" Jandarmeria Romana este prezenta cu acte in regula in viata si constiinta societatii romanesti (...) Cu prilejul acestei sarbatori cei care poarta uniforma bleu-jandarmi va asigura ca vor fi mereu la inaltimea misiunii nobile de strajeri ai dezvoltarii pasnice a patriei si a poporului roman, cel caruia i-au jurat credinta eterna", se arata printre altele intr-un mesaj semnat de capitanul Iulian Timofei, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila.
Compania de Jandarmi Braila a fost infiintata in 1893 si avea un numar de 16 militari impartiti pe 3 sectoare. La sfirsitul secolului trecut efectivul atingea 44 militari, distribuiti in 6 sectoare pentru ca, in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial sa ajunga la 129 de persoane, impartiti in 8 sectii. Incepind cu anul 1929 Companiile de Jandarmi devin legiuni. Un moment important in constructia Romaniei democratice il reprezinta promulgarea la 8 iunie 1998 a "Legii privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane".
Odata cu aparitia Legii nr. 550, Comandamentul de Jandarmi Braila a devenit Inspectorat de Jandarmi Judetean Braila subordonat Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.