Mergi la conţinutul principal

Jandarmii braileni au constatat ca au muncit in 2008

Peste 3.000 de misiuni executate de jandarmii braileni, 253 de infractiuni constatate si 2.538 de sanctiuni contraventionale aplicate. Acesta este bilantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila, pe anul 2008, prezentat ieri in fata autoritatilor locale si a unui reprezentant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.
De la inceputul anului, jandarmii au actionat pentru mentinerea si restabilirea ordinii publice, prevenirea si combaterea criminalitatii si au asigurat paza si protectia obiectivelor din competenta. Mai exact, lucratorii IJJ Braila au executat, independent si in cooperare cu politia, 1.339 misiuni de mentinere a ordinii publice, atit municipiu cit si in judet. De asemenea, au desfasurat 1.351 misiuni de asigurare si restabilire a ordinii publice, cele mai multe, 665, fiind efectuate in comun cu alte institutii, iar cele mai putine, 23, fiind actiuni pentru punerea in aplicare a mandatului de aducere. "In anul 2008 s-a manifestat o deschidere permanenta a tuturor factorilor de decizie pentru intensificarea relatiilor de colaborare in vederea indeplinirii in comun a misiunilor specifice. Cresterea relatiilor de cooperare cu structurile de politie a fost posibila datorita intelegerii de catre structurile de conducere ale celor doua institutii a necesitatii gestionarii in comun a problematicii specifice existente la nivelul judetului si a asumarii totale a raspunderii pentru actiunile si activitatile desfasurate de fiecare institutie in parte", a precizat plutonier Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului Relatii Publice al IJJ Braila.

Prevenirea a dus la scaderea numarului de infractiuni

Jandarmii braileni nu i-au scapat din ochi pe infractori, dar, in acelasi timp, au executat si numeroase misiuni de prevenire si combatere a criminalitatii, in scopul constientizarii populatiei cu privire la urmarile comiterii faptelor de natura penala si contraventionala. De la inceputul anului, jandarmii au constatat 253 de infractiuni, fiind depistati in flagrant 314 autori, ce se regasesc intr-un numar de 235 dosare instrumentate. Datorita activitatilor preventive, s-a inregistrat o scadere a numarului de fapte de natura infractionala, comparativ cu anul 2007, cind s-au constatat 427 de infractiuni. Din analiza situatiei operative rezulta faptul ca eforturile principale au fost canalizate pe cresterea sigurantei cetateanului, ponderea infractiunilor constatate fiind reprezentata de infractiunile stradale. Din totalul infractiunilor, cele mai multe, respectiv 107, sint furturi, 29 reprezinta infractiuni de port ilegal de arma, 11 sint infractiuni de lovire si alte violente, 8 de amenintare, 5 de violare de domiciliu, 3 de inselaciune, 3 de distrugere si 2 de tilharie. Jandarmii au mai constatat si 2 infractiuni privind abuzul de incredere, 82 privind pescuitul si acvacultura si o infractiune privind dreptul de autor si drepturile conexe. Potrivit legii, jandarmii nu pot intocmi infractorilor depistati decit anumite acte premergatoare cercetarii penale, ulterior dosarul fiind predat Parchetului de pe linga Judecatoria Braila. "Consideram ca este necesara largirea competentelor de intocmire a actelor premergatoare urmaririi penale de catre agentii constatatori. O propunere pertinenta ar fi includerea jandarmilor in categoria agentilor constatatori care permite o gama mult mai larga de activitati, ce pot fi desfasurate de catre acestia pentru constatarea unei infractiuni", a mai declarat plt. Sorin Neftode.

Misiuni de paza si protectie institutionala

Conform prevederilor legale in vigoare, Jandarmeria Braila se ocupa si de paza si protectia obiectivelor din competenta, a transporturilor cu caracter special, a transporturilor de bunuri, valori si corespondenta clasificata. De asemenea, jandarmii asigura paza, protectia, supravegherea si interventia la conductele magistrale de transport produse petroliere si instalatiile aferente acestora.
In prezent, IJJ Braila executa paza si protectia unui numar de 15 obiective de importanta deosebita, printre care se numara sedii ale instantelor judecatoresti din Braila, Faurei si Insuratei, Prefectura Judetului Braila, Directia Judeteana Braila a Arhivelor Nationale, sedii ale unitatilor de trezorerie si sediul Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale. Totodata, jandarmii asigura paza transportului corespondentei clasificate, in cooperare cu structura specializata a Sectiei Judetene de Informatii Braila si supravegheaza conductele magistrale de transport produse petroliere, echipamentele si instalatiile aferente acestora, utilizate de societatea "Conpet". "Prin aplicarea unor noi conceptii de organizare si executare a misiunilor de paza si protectie, dispozitivele noastre isi aduc aportul la intarirea climatului de ordine si siguranta publica, fiind constatate in perioada analizata un numar de 36 de infractiuni cu 37 de autori si aplicate 122 de sanctiuni contraventionale in valoare de 19.500 lei in zona obiectivelor din competenta", a declarat plt. Sorin Neftode din cadrul Compartimentului Relatii Publice al IJJ.

Prezenti la Summit-ul NATO

Anul acesta, jandarmii braileni au fost angrenati in misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia Summit-ului NATO si a alegerilor locale si parlamentare. Astfel, in perioada 1 - 4 aprilie, 20 de jandarmi s-au deplasat la Constanta si Bucuresti, cu ocazia vizitei presedintelui SUA. George W. Bush si a Summit-ului NATO. Ei au fost condusi de capitanul Bogdan Ene, din cadrul Compartimentului de Organizare si Coordonare Misiuni Ordine Publica si de capitanul Ionel Iordache, comandant de pluton interventie. Inainte de a pleca in misiune, acestia s-au pregatit intens, fiind angrenati in activitati premergatoare evenimentului.
De asemenea, in cooperare cu organele administratiei publice locale, jandarmii au asigurat paza si supravegherea buletinelor de vot, a sectiilor de votare, a Biroului Electoral Judetean, cu ocazia alegerilor locale din iunie si a celor parlamentare. In iunie, in primul tur de scrutin, jandarmii au pazit 41 de sectii de votare, din care 32 in municipiu, 2 in Faurei, 5 in Ianca si 2 in Insuratei, iar in turul doi, 92 de jandarmi au asigurat paza a 34 de sectii. Luna trecuta, paza sectiilor de votare a fost asigurata de 210 jandarmi, alti 25 de lucratori fiind cu ochii, zilnic, pe ordinea in campanie.

Aproape 2.000 de amenzi

In timpul activitatilor desfasurate, jandarmii au descoperit si incalcari ale legii ce nu se incadreaza in categoria infractiunilor, ce au fost "pedepsite" cu aplicarea a 2.538 de sanctiuni contraventionale. Comparativ cu anul 2007, cind s-au aplicat 3.049 de sanctiuni, se observa o scadere ce este pusa pe seama activitatilor de prevenire desfasurate de lucratorii IJJ Braila.
Din punct de vedere al incadrarii faptelor, cele mai multe, respectiv 2.240 contraventii, au fost aplicate pentru incalcarea unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, iar 291 pentru protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite. Cele mai putine, mai exact cite 2 sanctiuni, s-au dat pe linie silvica si la regimul activitatilor de transport, comercializare si recuperare a titeiului, gazolinei, condensatului si etanului lichid; iar cite una pentru prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, pe linie de paza a obiectivelor, valorilor si protectia persoanelor si a intaririi capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Din totalul contraventiilor, 1.985 reprezinta amenzi, iar restul, avertismente scrise (aproximativ 22%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu