• un control efectuat de inspectorii de muncă la 31 de firme din Brăila s-a lăsat cu zeci de sancţiuni, în valoare totală de peste un miliard de lei vechi • existenţa muncitorilor care lucrau fără forme legale, dar şi nerespectarea unor drepturi elementare se numără printre neregulile despistate şi sancţionate de ITM Brăila
Inspectorii de muncă brăileni au controlat 31 de firme din municipiu şi judeţ, în perioada 9 - 13 mai, în cadrul unei campanii derulate la nivel naţional, care a vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii din domeniul construcţiilor. Cei 31 de angajatori verificaţi au în total 925 de salariaţi, dintre care 141 femei. În urma controalelor, au fost depistate zeci de nereguli, motiv pentru care a “plouat” cu amenzi care mai de care mai substanţiale. Concret, au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale, în valoare cumulată de 100.700 lei (1,07 miliarde de lei vechi n.n.). Amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă s-au ridicat la 77.200 lei, în timp ce pentru nerespectarea cerinţelor minime în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au dat sancţiuni în valoare totală de 23.500 lei.
Amenzi foarte mari, care au ajuns, în total, la 72.700 lei, s-au dat pentru depistarea unor persoane care lucrau fără contract individual de muncă. Au fost identificaţi în această situaţie 12 muncitori. Dintre aceştia, doi erau cetăţeni ai Republicii Moldova, în cazul acestora fiind informaţi şi reprezentanţii Biroului pentru Imigrări al judeţului Brăila, pentru luarea măsurilor care intră în sfera de competenţă a acestora.
După cum se precizează într-un comunicat de presă semnat de inspectorul şef Liviu Arhire, printre deficienţele constatate şi sancţionate de inspectorii de muncă s-au mai numărat: nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; lipsa evidenţierii corecte a timpului de muncă efectuat de salariaţi; neacordarea zilelor de concediu de odihnă restante; lipsa compensării în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate până la încetarea activităţii; neasigurarea echipamentelor de muncă etc.