Mergi la conţinutul principal
Foşti directori condamnaţi

Jaf şi corupţie în Balta Mică

• judecătorii Tribunalului Brăila au dat sentinţa în dosarul în care foştii directori din Balta Mică sunt acuzaţi de fapte de corupţie, prin folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape 1 milion de euro, alocate pentru lucrări de amenajare • cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila încă din 2016, însă abia acum s-a dat sentinţa în primă instanţă • Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, Duţu Gheorghe, diriginte de şantier, şi Constantin Matei, administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au primit câte 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare • trei inculpaţi au fost achitaţi

 

Condamnări şi achitări în dosarul „Jaf în Balta Mică a Brăilei”. Foşti directori din Balta Mică a Brăilei, acuzaţi de fapte de corupţie, prin folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape 1 milion de euro, alocate pentru lucrări de amenajare, au primit pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare. Trei inculpaţi au fost achitaţi. Tribunalul Brăila a dat sentinţa în acest dosar, însă aceasta nu este definitivă.

Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila încă din 2016, însă abia acum s-a dat sentinţa în primă instanţă. Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, Duţu Gheorghe, diriginte de şantier, şi Constantin Matei, administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au primit câte 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare. În cauză sunt mai multe condamnări, însă şi achitări.

Prezentăm în continuare sentinţa Tribunalului Brăila, din data de 7 aprilie, postată pe site-ul instanţei. În cauză, inculpaţii au formulat deja apel, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi pentru sentinţa finală. „Condamnă pe inculpatul Moisei Radu Gheorghe la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită în luna septembrie 2009 - octombrie 2010. Pe lângă pedeapsa principală de 3 ani închisoare, aplică inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 Cod penal, printre care  dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 4 ani. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune Brăila sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Postliceale Sanitare „Doctor Luca”Brăila sau la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, pe o perioadă de 120 zile lucrătoare.

Condamnă pe inculpatul Duţu Gheorghe la o pedeapsă principală de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, faptă săvârşită în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Gimnaziale Comuna Chiscani sau la Biblioteca Judeţeană, „Panait Istrati”, pe o perioadă de 90 zile lucrătoare. Condamnă pe inculpatul Constantin Matei la pedeapsa principală de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, faptă săvârşită în perioada septembrie 2009 - octombrie 2010. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune Tulcea sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tulcea – Direcţia de Administrare Publică Locală sau la Inspectoratul şcolar Judeţan Tulcea,  pe o perioadă de 80 zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de probaţiune Tulcea”, au decis magistraţii.

Prima instanţă a dispus achitarea inculpatei Andrei Anca Elena cercetată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a inculpatei Brezuică Daniela cercetată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, şi achitarea inculpatului Albu Bogdan Paul cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

După cum se arată în soluţia Tribunalului Brăila, inculpata persoană juridică SC URBAN SERV SRL Brăila a fost condamnată la pedeapsa principală de 11.000 lei amendă pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, faptă săvârşită în perioada septembrie 2009 - octombrie 2010. Inculpatul Buricea Alexandru Eduard a fost condamnat la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă săvârşită în perioada aprilie - mai 2011. S-a dispus suspendarea executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani. “Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva: inculpatei Băutu Nicoleta cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Condamnă pe inculpata Băutu Nicoleta la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă săvârşită în lunile aprilie-mai 2012. Dispune suspendarea executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Condamnă inculpata persoană juridică SC LORACOM SRL Brăila la pedeapsa principală de 10.500 lei amendă pentru complicitate la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A., după cum urmează - obligă în solidar inculpaţii Moisei Radu Gheorghe, Duţu Gheorghe, Constantin Matei şi SC URBAN SERV SRL Brăila să plătească părţii civile Romsilva – Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A. suma de 214.915,86 lei reprezentând suma de bani plătită SC URBAN SERV SRL Brăila în baza contractului de lucrări nr. 957/18.09.2009 pentru lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei (...), se mai arată în sentinţa instanţei.

Se instituie măsura sechestrului asigurător, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, până la acoperirea prejudiciului. Soluţia este atacată cu apel.

 

Acuzaţiile procurorilor DNA

 

Judecata în acest dosar a fost una de durată. Reamintim că, la data de 15 aprilie 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Moisei Radu Gheorghe, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Pe lista inculpaţilor mai sunt Constantin Matei şi SC “Urban Serv” SRL Brăila, firma la care acesta este administrator, Duţu Gheorghe, diriginte de şantier, Buricea Alexandru, la data faptei director în Balta Mică a Brăilei, Băutu Nicoleta, administrator al SC “Loracom” SRL Brăila.

Procurorii DNA au arătat faptul că, în cadrul unui proiect “LIFE”, reprezentantul legal al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul Moisei Radu Gheorghe, a depus cererea de finanţare europeană nerambursabilă privind “Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei.” Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro. În cadrul acestui proiect aprobat la data de 06 iulie 2009, inculpaţii au acceptat oferta SC “Urban Serv” SRL Brăila, reprezentată de Constantin Matei, deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa anterioară. S-a încheiat un contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro. Directorul parcului a avizat la plată către SC “Urban Serv” SRL Brăila facturi de 282.939,73 lei, reprezentând, printre altele, şi lucrări care nu erau prevăzute în proiect. În cadrul aceluiaşi proiect, pe 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural, reprezentată atunci de Buricea Alexandru Eduard, şi SC “Loracom” SRL Brăila, reprezentată de Băutu Nicoleta, a fost încheiat un alt contract de lucrări - “Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire”. Şi în acest caz, s-a atestat, în mod nereal, furnizarea materialului lemnos şi executarea lucrării. Acestea sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse celor în cauză de procurori.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro