* astăzi, de la ora 9.00, ierarhul Dunării de Jos oficiază Sfânta Litughie la Biserica "Buna Vestire" din Centrul Vechi * parohia brăileană a pregătit, deja, 20.000 de sticle cu agheazmă pentru pelerinii care vor celebra marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii * alte zeci de mii de sticle cu agheazmă vor fi împărțite de celelalte parohii brăilene tot azi, în Săptămâna Luminată
Magnificul edificiu al Bisericii "Buna Vestire" (Greacă), din Centrul Vechi - readus la viață odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare - îmbracă, azi, straie de sărbătoare.
După doi ani de pandemie și după grijile provocate de invazia rusă în statul vecin, credincioșii pot merge, cu pace în suflete și cu evlavie, să se închine icoanei Izvorului Tămăduirii de la Biserica Greacă, loc sfânt unde au fost pregătite din vreme 20.000 de sticle cu agheazmă pentru pelerinii însetați de credință.
Slujba de sfințire a Agheazmei Mici, cum se numește apa sfințită în ziua Izvorului Tămăduirii - în prima vineri din săptămâna Luminată - precum și Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, de la ora 9.00, de însuși Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi eparhiali. La slujbă va participa, de asemenea, părintele Doru Sima, parohul Bisericii "Buna Vestire", precum și noul protopop al Brăilei, părintele protoiereu Ștefan Constandache, de la Biserica "Sf. Proroc Ilie".
Brăila devine, astfel, chiar și pentru o zi, centru al Ortodoxiei și loc de pelerinaj pentru credincioșii sosiți din toate colțurile țării, ba chiar și de peste hotare. Cu toții vor să primească agheazmă de la izvorul amenajat sub Sfântul Altar al ctitoriei vechi de mai bine de un secol și jumătate, despre care există credința că poate vindeca bolile trupești și sufletești. Zeci de mii de sticle cu agheazmă vor fi împărțite, de asemenea, la celelalte biserici creștine ortodoxe din municipiu și județ, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, din Săptămâna Luminată.
Reprezentativă pentru Brăila și pentru Eparhia Dunării de Jos, Biserica Greacă cu hramul "Buna Vestire" este loc de pelerinaj pentru mii de credincioși sosiți aici la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Piatra de temelie a Bisericii Grecești a fost pusă la data de 8 septembrie 1863, de către membrii comunității elene din Brăila, cu învoirea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Biserica este construită în formă de cruce cu trei Altare și două turle, în stil bizantin, cu puternice influențe elene, gotice și renascentiste. Lucrările au fost supravegheate de vestitul arhitect Avraam Ioanidis, din Brusa (Asia Mică), fiind finalizate în anul 1872. Monument de arhitectură, Biserica "Buna Vestire" adăpostește adevărate comori de artă bisericească, picturi murale realizate de Gh. Tattarescu, iar catapeteasma și icoanele împărătești sunt îmbrăcate în foiță de aur. Candelabrele vechi, impozante, sunt din cristal de Boemia, iar marmura a fost adusă tocmai din Italia.
În august 2018, Biserica "Buna Vestire" - inclusă pe lista monumentelor istorice din România - a intrat într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe atât la interior cât și la exterior. În perioada următoare, va fi restaurată și pictura murală a bisericii.