Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ITM Braila a aplicat amenzi de aproape jumatate de miliard de lei

In cursul lunii abia incheiate, inspectorii de munca braileni au efectuat peste 300 de actiuni de control, majoritatea vizind domeniul relatiilor de munca. In urma neconformitatilor constatate au fost aplicate sanctiuni in valoare totala de aproape 37.000 RON, majoritatea in cazul neregulilor semnalate pe partea de relatii de munca. Concret, potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila aferent lunii trecute, valoarea amenzilor aplicate se cifreaza la 57.300 RON, din care 7.500 RON pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale. In perioada de referinta, ITM Braila a efectuat 338 de controale atit pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM), cit si relatii de munca, domeniile in care isi desfasoara activitatea acestia fiind printre altele comert, prestari servicii, constructii, industrie alimentara, confectii textile, agricultura, transporturi si panificatie. Principalele neconformitati depistate in domeniul relatiilor de munca, in cadrul controalelor efectuate au vizat aspecte cu privire la neinregistrarea in termen a contractelor individuale de munca, nerespectarea dispozitiilor privind munca de noapte sau a celor privind munca in zi de repaus si, nu in ultimul rind, munca fara
forme legale. In acest ultim caz au fost depistate 5 persoane
care munceau fara forme legale de angajare la 4 agenti
economici. "Pentru neconformitatile in domeniul relatiilor de munca cuantumul amenzilor a fost de 36.800 RON, din care 7.500 numai pentru cazurile de munca fara forme legale, in timp ce in domeniul SSM amenzile au fost de 20.500 RON", se arata in raportul de activitate al ITM Braila aferent lunii iulie.
Important de mentionat este ca in cursul lunii iulie, inspectorii de munca braileni au desfasurat o serie de controale in cadrul unei campanii privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor. Actiunea s-a derulat pe parcursul a doua zile, ocazie cu care au fost verificate 16 unitati la care isi desfasoara activitatea 1.617 salariati. Principalele nereguli constatate in domeniul relatiilor de munca au vizat aspecte legate de nedepunerea la ITM a actelor privind modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, necompensarea in bani a concediilor de odihna neefectuate la incetarea raporturilor de munca, negarantarea in plata a salariului minim brut pe tara, sau primirea la munca fara incheierea contractelor individuale de munca. La capitolul SSM principalele deficiente constatate au fost semnalizare de securitate necorespunzatoare, instruire necorespunzatoare, sau neutilizarea echipamentului individual de protectie sau a echipamentului individual de lucru. Pentru toate neconformitatile constatate au fost aplicate sanctiuni in valoare de 11.300 RON din care 4.800 in domeniul relatiilor de munca, iar diferenta in domeniul sanatatii si securitatii in munca.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii