"Cetatenii italieni nu cer un comportament rasist sau xenofob din partea Guvernului Berlusconi care nu il va adopta, de altfel, niciodata, dar au cerut prin votul lor o atitudine de fermitate", a declarat ministrul pentru postul de radio Rai, intr-un moment in care Executivul de la Roma pregateste un pachet de masuri pentru combaterea imigratiei clandestine.
"Italienii au cerut o schimbare, in primul prin implementarea masurilor de pedepsire a celor care au incalcat regulile", a adaugat fostul comisar european, evocind cazul unei tinere romance acuzata ca ar fi incercat sa rapeasca un copil la Neapole.
Potrivit ministrului italian, acest gen de fapte "afecteaza profund opinia publica".
Dreapta italiana, care si-a concentrat campania electorala pe probleme legate de siguranta publica, a exploatat citeva astfel de cazuri in care au fost implicati imigranti romani.
Noul ministru de Interne, membru al formatiunii xenofobe si eurofobe Liga Nordului, este cel care a promovat noul pachet de masuri destinat combaterii imigratiei clandestine intr-un mod mult mai eficient si care ar facilita expulzarile. Roberto Maroni doreste, de asemenea, limitarea accesului pe teritoriul italian al cetatenilor romani.
In timp ce presa este ingrijorata de noi tensiuni cu Bruxelles-ul, ministrul a dat asigurari ca este "clar ca Italia nu poate sa se sustraga in mod unilateral regulilor europene din domeniu printre care si tratatul Schengen".
"Romanii nu fac parte din spatiul Schengen si, atunci cind se vorbeste de lupta impotriva accesului ilegal al cetatenilor precum romanii, raspunsul este simplu" sa aplicam directivele europene care exista si care nu au fost transcrise in totalitate in legea italiana", a explicat noul ministru de Interne.
Potrivit unei directive europene din 2006, strainii care nu au mijloace de subzistenta sau care comit un delict pot fi expulzate.
Relatiile dintre Roma si Bucuresti au devenit foarte tensionate in toamna anului trecut dupa adoptarea unei decret de catre partea italiana care facilita expulzarile, in urma mortii unei italiance, acuzat fiind un cetatean roman de origine roma.
Bruxelles-ul a atras atunci atentia asupra "expulzarilor in masa".
Aproximativ 342.200 de romani traiesc in Italia, potrivit datelor oficiale, dar organizatia catolica Caritas a precizat ca numarul se ridica la 556.000.