"Nu vrem nici o expulzare in masa", a declarat Prodi intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, dind in acelasi timp asigurari ca acest tip de masura reprezinta cea mai buna aparare impotriva xenofobiei.
Dupa intrarea in vigoare a acestui decret-lege adoptat de urgenta, la inceputul lunii noiembrie, au fost puse in aplicare "mai putin de 200" de expulzari, a precizat Prodi. "La urma urmei, aceasta lege este cea mai buna garantie impotriva rasismului, pentru ca daca nu transmitem un mesaj de seriozitate si severitate fata de imigratie, rasismul se va intensifica", a afirmat fostul presedinte al Comisiei Europene.
Decretul-lege, adoptat de urgenta dupa uciderea unei femei de catre un presupus agresor roman de etnie roma, a suscitat o vie emotie in Italia, dind nastere unei polemici, in special cu autoritatile romane.
Comisia Europeana a subliniat ca orice expulzare poate fi doar "individuala" si ca "trebuie sa poata face obiectul unui recurs".
Prodi a insistat, miercuri, asupra faptului ca in virtutea noului dispozitiv, fiecare expulzare trebuie "autorizata de un judecator, ceea ce reprezinta o garantie".
In Italia traiesc 342.200 de romani, potrivit cifrelor oficiale, insa organizatia Caritas (catolica) evalueaza numarul acestora la 556.000, in crestere dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007.