Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Islanda ar putea adera la UE

Islanda, care se confrunta cu probleme financiare, ar putea fi urmatoarea tara care se alatura Uniunii Europeane, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, in 2007 sau 2008, a declarat, vineri, comisarul european pentru Integrare, Olli Rehn, citat de Reuters.
Aflat la grupul de reflectie European Policy Centre, acesta a spus ca Islanda, care nu si-a manifestat niciodata intentia de a se alatura grupului celor 25, indeplineste cu siguranta criteriile pentru a deveni stat-candidat, din moment ce este o tara europeana care respecta valorile europene.
Comisarul Rehn a afirmat ca urmatorul val de extindere al organizatiei, dupa ce Bulgaria si Romania vor fi devenit membri, se va produce dupa ce Uniunea Europeana va adopta "o noua organizare institutionala" si va examina bugetul comunitar in 2008-2009.
"Aceasta se va intimpla inainte de urmatoarea extindere, fie ca va fi vorba despre Croatia sau Islanda", a conchis comisarul pentru Integrare.
Premierul islandez, Halldor Asgrimsson, a declarat, in luna februarie, ca Islanda s-ar putea integra in Uniunea Europeana pina in 2015. El a adaugat insa ca o decizie de a adopta moneda comunitara va depinde de evolutia unor state din din afara zonei euro - Marea Britanie, Suedia si Danemarca - piete importante pentru exporturile islandeze.
Tara cu 300.000 de cetateni si membra a Aliantei Nord-Atlantice, Islanda trece prinr-o perioada financiara critica, dupa ce moneda nationala s-a devalorizat cu circa 20 la suta fata de euro. Inflatia a ajuns la peste zece procente, iar dobinzile au crescut, joi, la 12,25 la suta.
Luna aceasta, Asgrimsson si-a temperat entuziasmul pentru integrarea europeana, precizind ca Islanda ar putea adera la blocul comunitar in viitor, daca Nordul Europei, privit unitar, se va integra mai bine in organizatie.
Islanda este semnatara a Acordului european pentru comert liber, ceea ce ii permite accesul la 80 la suta din piatele interne ale Europei.
Preierul islandez ii urmeaza in functie actualului guvernator al Bancii Islandei, David Oddsson, un eurosceptic care a preferat, in calitate de premier, dezvoltarea parteneriatului cu Statele Unite.
Multi directori de companii au declarat ca sint pentru adoptarea monedei euro, dupa deprecierea brusca a monedei nationale si dupa ce agentiile de evaluare si expertii economici au avertizat ca economia Islandei intimpina dificultati.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii