Mergi la conţinutul principal
Promisiuni onorate

Irigații de la deputatul Popa

* respectându-și promisiunile din campania electorală, imediat după preluarea mandatului, parlamentarul PNL s-a implicat pentru repunerea în funcțiune a unor stații de repompare care n-au mai fost pornite de peste 20 de ani * în urma discuțiilor purtate de Alexandru Popa cu conducerea ANIF București dar și cu Ministrul Agriculturii, au fost alocate fonduri pentru repararea a trei stații de repompare din județul Brăila * una dintre ele, situată în zona Surdila Greci, este deja funcțională, astfel că, după două decenii, două canale de aducțiune în lungime totală de circa 18 kilometri au din nou apă * deocamdată, pot iriga doar fermierii care pot lua apă direct din cele două canale, fiindcă, pentru ca vechiul sistem de irigații să fie pe deplin funcțional, trebuie repornite și stațiile de punere sub presiune din zonă, șapte la număr * statul nu se mai implică, însă, în problema stațiilor auxiliare, acest aspect intrând în sarcina Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, iar în zona Surdila Greci a fost înființată până acum doar o singură astfel de organizație

 

Pentru fermierii din zona Surdila Greci - Jirlău - Dedulești o adevărată minune s-a întâmplat vara aceasta: după circa 20 de ani în care au stat uscate, pe două canale de aducțiune a început din nou să curgă apă pentru irigații. Asta după ce o stație de repompare de la Surdila Greci lăsată să ruginească de la începutul anilor 2000 a beneficiat, în sfârșit, de lucrări de întreținere și reparații, fiind repusă în funcțiune. Banii necesari au fost alocați de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciară (ANIF) la insistențele deputatului brăilean Alexandru Popa. Agricultor de meserie, parlamentarul liberal a promis încă din campania electorală din toamna anului trecut că își va dedica activitatea parlamentară pentru a rezolva problemele cu care se confruntă fermierii brăileni și nu numai. ”Sunt și eu fermier și cunosc, de la firul ierbii, toate dificultățile de care se lovesc agricultorii, iar rezolvarea problemei irigațiilor reprezintă o prioritate în multe zone din județ, printre care și Surdila Greci, unde nu s-a mai livrat apă de vreo 20 de ani. Era nevoie de repornirea unei stații de repompare, iar imediat după preluarea mandatului am făcut demersuri pe lângă conducerea ANIF București dar și la Ministerul Agriculturii, insistând să se aloce fondurile pentru reparații. Am făcut un grup de lucru cu directorul ANIF și cu Ministrul Agriculturii și s-au găsit soluții pentru finanțarea lucrărilor. Deja stația de repompare de la Surdila Greci este funcțională, dar nu este singura care a beneficiat de reparații în acest an”, ne-a declarat deputatul Popa.

Pentru stația de la Surdila Greci, ANIF a alocat suma de 230.000 lei, bani cu care s-au reparat pompele și motoarele existente, intervenindu-se și asupra instalațiilor electrice. Pentru ca stația să poată fi pusă în funcțiune a fost nevoie de montarea unui transformator nou, deputatul Popa făcând demersuri la ”Electrica” pentru a se rezolva și această problemă. Directorul sucursalei brăilene a ANIF, Mihaela Bordei, ne-a informat că, datorită fondurilor suplimentare alocate de la centru, s-a reușit repunerea în funcțiune a stației de repompare de la Surdila Greci, începându-se lucrări de reparații și la alte două stații din județ. Este vorba despre SRPA II Cuza Vodă, pentru care s-au alocat 320.000 lei, și SRP Maraloiu, care a beneficiat de fonduri de 100.000 lei. Și acestea vor fi din nou în măsură să livreze apă pe canalele de aducțiune, după ani de zile de nefuncționare, datorită implicării parlamentarului PNL.

 

Problema SPP

După repararea stațiilor de repompare, problema irigațiilor este rezolvată doar parțial. Asta deoarece, pentru ca apa să poată ajunge pe o suprafață cât mai întinsă, trebuie repornite și stațiile de punere sub presiune (SPP). Este vorba despre stațiile de mai mică putere care împing apa pe ramificațiile din câmp, fie că este vorba despre canale descoperite sau conducte îngropate. Aceste instalații nu se mai află, însă, în administrarea statului ci a Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI). Cu alte cuvinte, ele trebuie reparate și întreținute de fermierii care sunt principalii lor beneficiari. Aceștia trebuie să se asocieze, înființând OUAI pe zona lor de activitate, iar statul le încredințează spre folosire stațiile de punere sub presiune și instalațiile de distribuire a apei. Din păcate, în zona Surdila Găiseanca, unde a fost pusă în funcțiune stația de repompare reparată de ANIF Brăila cu banii primiți de la centru anul acesta, din șapte stații de presiune existente de-a lungul canalelor principale, doar una este în curs de reabilitare și urmează să fie repornită după finalizarea lucrărilor. Directorul ANIF ne-a explicat că stația de la Surdila pompează apă pe două canale de aducțiune mari, unul care duce spre Jirlău, pe o lungime de circa 9 kilometri, și altul pe direcția Dedulești, în lungime tot de 9 km. De-a lungul acestor canale sunt amplasate cele șapte stații mai mici al căror rol este de a împinge apa pe ramificațiile din câmp. Dacă toate acestea ar fi funcționale, ar putea fi acoperite cu irigații mii de hectare de teren arabil. Deocamdată, însă, pentru că cele șapte SPP n-au mai fost reparate și întreținute de mulți ani de zile, la fel cum nu au fost întreținute nici canalele de alimentare și nici conductele subterane montate pe vremea regimului comunist, sistemul de irigații, în ansamblul său, n-are cum să fie folosit. De apă pot beneficia, practic, doar fermierii care au terenurile situate de-a lungul celor două canale principale. Aceștia au posibilitatea să ia apă direct din canal folosind motopompe și aripi de ploaie, care însă pot acoperi suprafețe mult mai mici decât vechile instalații.

Potrivit directorului ANIF Brăila, Mihaela Bordei, în zona Surdila Greci - Ianca - Dedulești s-a înființat o singură OUAI, care a preluat în custodie, o stație de punere sub presiune de la Dedulești. Respectiva OUAI a contractat fonduri europene pentru a repara stația și conductele subterane aferente, iar de anul viitor ar putea fi astfel irigate câteva sute de hectare. ”Fermierii asociați în OUAI au posibilitatea să acceseze fonduri europene de până la un milion de euro pe Măsura 4.3, pentru a repune în funcțiune stațiile de pompare. OUAI Ianca - Surdila Greci au obținut bani și au început lucrările. Din câte știu au intervenit inclusiv asupra conductelor subterane”, ne-a informat directorul Mihaela Bordei.

 

Ce spun fermierii

Pentru fermierii din zona unde ”acționează” stația de repompare reparată cu banii alocați în urma intervențiilor deputatului Alexandru Popa, faptul că, după două decentii, există din nou apă pe canalele de aducțiune nu poate fi decât îmbucurător. ”În zona noastră e mare nevoie de irigații, pentru că ploile ne ocolesc chiar și atunci când în alte părți este surplus de precipitații. Vara aceasta, când în alte părți erau 20-30 litri pe metru pătrat, la noi ploile aduceau cantități nesemnificative, de câțiva litri pe metru pătrat. Încă avem deficit de apă în sol, chiar dacă s-ar putea spune că anul acesta a fost unul ploios. Este foarte bine că s-a repus în funcțiune stația de repompare și că avem iar apă pe canal după atâta vreme. Acum trebuie să investim în motopompe și aripi de ploaie, pentru că, neavând stația funcțională atâția ani, nu am achiziționat astfel de instalații cu care nu aveam ce să facem. Deocamdată, o să pot uda doar terenurile pe care le am în apropierea canalului de aducțiune, deci cam 10 hectare din totalul de 80 ha ale fermei”, ne-a declarat agricultorul Vasile Coconu.

Întrebat de ce nu a aderat la o asociație a utilizatorilor de apă pentru a putea prelua stațiile de punere sub presiune, așa încât să își poată iriga toate suprafețele pe care le lucrează, acesta ne-a explicat că situația e mai complicată decât pare la prima vedere. ”Terenurile mele sunt împrăștiate în mai multe zone, nu am o suprafață compactă care ar putea fi acoperită de o singură stație. Ca să pot iriga tot, ar trebui să intru în mai multe OUAI, pentru că fiecare organizație poate administra doar una sau două stații de punere sub presiune, nu mai multe. Ori, preluarea unei astfel de stații presupune costuri destul de mari pentru fiecare membru OUAI, fiindcă lucrările de întreținere sunt destul de scumpe”, ne-a explicat fermierul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro