• o delegaţie formată din circa 70 de persoane, reprezentanţi ai unor firme producătoare de utilaje agricole şi membri ai Ambasadei SUA, au făcut o vizită în judeţul Brăila, pentru a testa piaţa irigaţiilor • americanii au fost interesaţi să vadă staţia de pompare de la Spiru Haret, una dintre cele mai mari din ţară, intrată recent în reabilitare • de asemenea, au mers în Insula Mare a Brăilei, pentru a vedea cum se fac irigaţiile în cea mai mare exploataţie agricolă din Europa • vizitatorii au fost uimiţi de tehnologiile folosite la ora actuală în IMB, dar şi de capacitatea de pompare a staţiilor existente pe raza judeţului nostru • e posibil, aşadar, ca firmele americane să îşi intensifice prezenţa pe piaţa locală, crescând oferta de instalaţii de udare de ultimă generaţie • interesul americanilor vine în contextul în care Guvernul Tudose pare hotărât să reabiliteze sistemul de irigaţii lăsat moştenire de regimul comunist, care în ultimii 20 de ani a fost neglijat şi lăsat să se degradeze • la începutul acestei săptămâni, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o vizită inopinată în judeţul nostru, pentru a verifica felul cum decurg lucrările de reabilitare la staţia de pompare de la Spiru Haret
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o vizită inopinată în judeţul Brăila, luni, 23 octombrie, pentru a vedea personal cum decurg lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai mari staţii de pompare pentru irigaţii din această parte a ţării. Este vorba despre Staţia de Repompare Apă (SRPA) 1 de lângă localitatea Spiru Haret. Construită la începutul anilor '80, această staţie a fost proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea a 203.000 hectare de teren arabil, dintre care 80.000 ha se află pe raza judeţului Ialomiţa, iar restul pe raza judeţului nostru, de la Spiru Haret până la Făurei. De mai multă vreme avea nevoie de reparaţii capitale, iar investiţia a fost demarată abia în această toamnă, după ce s-au alocat 10 milioane lei de la bugetul de stat. Lucrările au început efectiv de o săptămână, având ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2018. Din câte se pare, ministrul Daea nu a fost pe deplin mulţumit de ceea ce a găsit pe şantier, cerând un ritm de lucru mai intens. Înaltul oficial nu s-a mai deplasat şi la alte obiective agricole din judeţul nostru. Vizita sa la staţia de pompare de la Spiru Haret dă, totuşi, un serios semnal în ceea ce priveşte intenţia actualilor guvernanţi de a acorda o mai mare atenţie sistemelor de irigaţii, care în ultimii 20 de ani au fost lăsate să se degradeze.
De altfel, există şi alte semnale ce dau de înţeles că irigaţiile încep să iasă din zona de dezinteres în care s-au zbătut după căderea regimului comunist. Săptămâna trecută, o delegaţie formată din circa 70 de reprezentanţi ai unor firme americane din domeniul producerii de utilaje agricole, inclusiv a instalaţiilor de udare, au vizitat judeţul nostru. Au fost prezenţi atât americani get-beget - printre care şi reprezentanţi ai Ambasadei SUA - cât şi români ce fac parte din conducerea unor filiale locale ale firmelor în cauză. Acţiunea a fost organizată de Ambasada SUA şi de Ministerul Agriculturii. Întâmplător sau nu, vizita americanilor a inclus o scurtă oprire la aceeaşi SRPA 1 Spiru Haret, unde tocmai începuseră lucrările de reabilitare. Ulterior, întreaga delegaţie a mers în Insula Mare a Brăilei, pentru a vedea la faţa locului felul cum se irigă cea mai mare fermă agricolă din Europa. Cel mai probabil, firmele americane care şi-au trimis reprezentanţii aici testează piaţa locală şi au vrut să îşi facă o idee despre perspectivele sistemelor de irigaţie din România, respectiv a potenţialului de desfacere a produselor proprii.
Iar potenţial pare să existe, în contextul în care investiţia de 10 milioane derulată în prezent pentru reabilitarea staţiei de irigaţii de la Spiru Haret reprezintă doar începutul unui amplu program de lucru, în cadrul căruia ar urma să se aloce 540 milioane de lei pentru recondiţionarea şi modernizarea mai multor staţii de pompare de mare capacitate, precum şi a circa 700 kilometri de canale de irigaţii din judeţul nostru.
Potrivit lui Vasile Turcitu, directorul filialei brăilene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Guvernul României a alocat un buget de circa un miliard de euro pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor de irigaţii la nivel naţional, prin intermediul HG 793 din 2016. Cu aceşti bani se va investi doar în staţiile de pompare de mare capacitate şi în canalele de irigaţii, staţiile de capacitate mică aflându-se în prezent în administrarea Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, care trebuie să se ocupe de reabilitarea lor prin fonduri proprii sau atrase de la Uniunea Europeană. Marile staţii, cum este cea de la Spiru Haret, se vor face cu bani de la bugetul de stat.
Motoare şi pompe gigant, fabricate în urmă cu 40 de ani
În ceea ce priveşte investiţia de 10 milioane de lei demarată la Spiru Haret, aceasta vizează repararea a patru motoare, de câte 5 MW, şi a două pompe, fiecare cu capacitatea de pompare de 12 metri cubi pe secundă. Motoarele şi pompele au fost concepute să lucreze împreună şi nu pot fi schimbate ci doar recondiţionate, cu toate că fabricile care le-au produs nu mai există în prezent. Pompele au fost făcute, în 1980, la Combinatul de Utilaj Greu de la Iaşi, iar motoarele au fost produse la Reşiţa. Sunt utilaje de mare capacitate care nu se mai găsesc pe piaţă la ora actuală. Directorul Turcitu ne-a declarat că, cu ajutorul tehnologiilor actuale, ele pot fi, totuşi, recondiţionate şi modernizate, asfel încât să lucreze mai eficient şi cu consum mai redus de energie.
Din câte se pare, vizitatorii americani au fost impresionaţi de capacitatea de pompare a staţiei de la Spiru Haret, fapt de natură a le întări convingerea că vor găsi clienţi pentru instalaţiile de udare pe care le au de vânzare. Asta cu atât mai mult cu cât există informaţii că Guvernul ar vrea să reia subvenţionarea achiziţionării de astfel de instalaţii, la fel cum s-a întâmplat în 2002, când costurile erau acoperite în proporţie de 30% de beneficiari şi 70% de stat.
Pe lângă staţia de la Spiru Haret, în următorii doi - trei ani urmează să intre în reabilitare o staţie plutitoare de la Stăncuţa şi încă una de la Gropeni. În plus, se mai vorbeşte de decolmatarea şi modernizarea, pe alocuri, a 700 kilometri de canale de irigaţii, din totalul de 1.200 km existente pe raza judeţului nostru. Perspectivele în ceea ce priveşte infrastructura sistemelor de irigaţii sunt, aşadar, mai mult decât încurajatoare pentru judeţul Brăila, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru piaţa echipamentelor de udare.
Americanii, uimiţi de tehnologiile folosite în Insula Mare a Brăilei
Din informaţiile pe care le avem, dacă staţia pompare de la Spiru Haret le-a făcut o bună impresie vizitatorilor din America, se pare că felul cum stau lucrurile în Insula Mare a Brăilei i-a lăsat literalmente cu gura căscată. “Impresiile au fost la superlativ. Membrii delegaţiei americane nu se aşteptau ca în Europa de Est să existe o unitate agricolă cu dotări atât de moderne şi cu o preocupare atât de mare pentru o agricultură durabilă”, ne-a declarat, fără falsă modestie, Lucian Buzdugan, directorul firmei “Agricost” SRL, cea care administrează 56.000 ha de teren arabil din Insula Mare.
Astfel, vizitatorii au fost uimiţi să afle că trei sferturi din suprafaţa arabilă a IMB este irigată în prezent cu instalaţii ultramoderne, pivotante. “Agricost” dispune în prezent de 400 de asfel de instalaţii, fiecare în valoare de circa 50 - 60.000 de euro. Pentru a se acoperi şi restul de 15.000 ha, ar mai fi nevoie de circa 200 de pivoţi, pe care “Agricost” intenţionează să îi achiziţioneze pe parcursul următorilor doi ani, astfel că furnizor ar putea fi chiar una dintre firmele ai căror reprezentanţi au vizitat Insula săptămâna trecută!
Printre tehnologiile folosite de “Agricost”, care le-au demonstrat americanilor că România poate fi o ţară surprinzătoare, din punctul de vedere al inovaţiilor, au fost şi cele prin care se reuşeşte reducerea consumului de pesticide, prin folosirea unei instalaţii de dedurizare a apei de irigaţii. Vizitatorii au fost plăcut impresionaţi şi de faptul că, înainte de a fi introduse în cultură, noile tehnologii, hibrizii sau soiurile de plante sunt testate riguros timp de trei ani. De asemenea, faptul că în Insula Mare a fost înfiinţat un sistem inovativ de perdele de protecţie contra vântului şi viscolului, pe o lungime totală de 80 de kilometri, a făcut o foarte bună impresie. Asta cu atât mai mult cu cât perdelele de protecţie sunt formate din şase rânduri de arboret, iar după trei ani de la înfiinţare, câte două rânduri pot fi tăiate pentru obţinerea de biomasă. În următorul an, se taie următoarele două rânduri, în timp ce primele două deja încep să se regenereze, iar procesul continuă, ciclic, pe termen lung. Impresionat a fost, pentru vizitatori, şi sistemul de management al pânzei freatice şi de drenaj pus la punct în Insula Mare. De asemenea, o foarte bună impresie a făcut o maşină de semănat produsă de firma Horsch, la concepţia căreia a avut o contribuţie esenţială Lucian Buzdugan. Cu ajutorul utilajului, se poate da o distanţă mai mică între rânduri şi o distanţă mai mare pe rând, astfel încât plantele să aibă un spaţiu mai bun de nutriţie. De altfel, firma producătoare chiar i-a dat modelului respectiv numele lui Lucian Buzdugan.
În fine, delegaţia a vizitat şi o staţie de deshidratat şi balotat lucernă, care poate produce mii de tone de fân de calitate, foarte solicitat la export.
“Consider că prezenţa acestei delegaţii americane în Insula Mare a fost benefică. Acum, firmele în cauză ştiu care este nivelul agriculturii româneşti şi în ce domenii vom putea colabora pe viitor”, ne-a declarat Lucian Buzdugan.