Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iranul pune conditii stricte pentru negocierile pe tema dosarului nuclear

Iranul s-a declarat pregatit sa discute despre suspendarea programului de imbogatire a uraniului, insa numai cu unele conditii stricte, in special in privinta securitatii, se arata in raspunsul scris la oferta marilor puteri occidentale, publicat marti pe un site Internet, relateaza AFP.
In textul publicat pe site-ul Institutului pentru stiinta si securitate internationala (ISIS) cu sediul la Washington, Teheranul solicita in special garantii impotriva unor eventuale atacuri militare.
Iranul cere, de asemenea, "sa i se impuna regimului sionist (Israel) sa renunte la armele de distrugere in masa pe care le detine", in schimbul promisiunii de a "nu folosi potentialul nuclear decit in scopuri pasnice".
Raportul de 21 de pagini exclude categoric suspendarea activitatilor de imbogatire a uraniului de catre Iran inaintea lansarii negocierilor cu cele sase puteri mondiale, implicate in acest dosar (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania).
Suspendarea productiei de uraniu imbogatit, care poate fi folosit atit in scopuri energetice dar si pentru fabricarea bombei atomice, este principala conditie impusa de cele sase state pentru deschiderea negocierilor.
Acest raspuns al Teheranului a fost comunicat, la 22 august, diplomatilor din cele sase tari.
Presedintele ISIS, David Albright, a precizat ca a dorit sa faca public documentul in contextul discutiilor pe tema dosarului iranian, prevazute sa se desfasoare saptamina aceasta la sediul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) din Viena.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii